Eerste huis kopen: onmogelijk op de huidige woningmarkt?

Droom je al jaren van een eigen huis. In het nieuws hoor je waarschijnlijk regelmatig dat het voor starters toch wel erg lastig is om woning te vinden en een hypotheek af te sluiten. Maar is het wel echt onmogelijk op de huidige woningmarkt?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
30 december 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 30 december 2021
- Leestijd: 2 minuten

Droom je al jaren van een eigen huis. In het nieuws hoor je waarschijnlijk regelmatig dat het voor starters toch wel erg lastig is om woning te vinden en een hypotheek af te sluiten. Maar is het wel echt onmogelijk op de huidige woningmarkt?

eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

De huizenmarkt zit flink in de lift. Veel mensen willen nu een huis kopen. Dat komt onder andere doordat de hypotheekrente erg laag is. Als je de rente 10, 20 of zelfs 30 jaar vastzet, profiteer je jarenlang van lage maandlasten. Goed nieuws, zou je denken. Toch is er een grote groep die bijna niet van dit voordeel profiteert, namelijk: starters op de woningmarkt.

Duurdere woning en meer eigen geld

Een huis kopen als starter wordt er met de huidige woningmarkt niet makkelijker op en dat heeft twee redenen. Ten eerste heb je steeds meer eigen geld nodig bij de aankoop van een woning. Dit komt voornamelijk doordat de hypotheeknormen zijn aangescherpt, waardoor je nog "maar" 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Daarnaast speelt ook de oververhitte woningmarkt een rol. De toenemende vraag naar koopwoningen en het beperkte aanbod, drijven de huizenprijzen op. Dat maakt het voor iemand met een starterssalaris een stuk moeilijker om een stulpje te kopen.

Plannen in 2022

Zoals elk jaar past het kabinet ook in 2022 een aantal hypotheekregels aan. Erg voordelig is dat de starters nog steeds geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dat scheelt echt een slok op een borrel. Bekijk alle plannen die het kabinet heeft voor huizenkopers in 2022.

Huis kopen als starter: lastig, maar zeker mogelijk

Goed, het is voor starters op de woningmarkt dus niet eenvoudig om een eerste huis te bemachtigen. Maar betekent dit dat kopen echt onmogelijk is? Gelukkig niet. De overheid heeft nog aantal regelingen om de huizenmarkt voor starters toegankelijk te maken. Bekijk ze hier:

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Sinds 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting meer als ze een huis kopen. Voorwaarden zijn dat je jonger bent dan 35, het huis goedkoper is dan € 400.000 en dat je niet eerder de regeling hebt gebruikt. Ook moet je zelf in het huis gaan wonen. Normaal is de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopwaarde van je huis. Dat scheelt dus heel veel geld.

Schenking

Heb jij net niet voldoende eigen geld om jouw droomwoning te kopen? Met een beetje geluk kan iemand jou een financieel steuntje in de rug geven met een belastingvrije schenking. Iedereen die dat wil en daar financieel toe in staat is mag jou namelijk tot € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Je ouders mogen je in 2022 zelfs maximaal € 106.671 schenken. Maar, je raadt het al, daar zijn wel wat regels en voorwaarden aan verbonden. In onze gratis checklist 'Schenking' gaan we daar dieper op in. 

Starterslening

Een andere oplossing is de Starterslening. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de koopprijs van het huis en jouw maximale hypotheek, tegen gunstige voorwaarden. Je betaalt namelijk de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Je moet alleen wel na die drie jaar de lasten van de Starterslening kunnen dragen. De Starterslening vraag je aan bij de gemeente waarin jouw toekomstige woning staat

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Tot slot kan het voor starters wijs zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met NHG beperk je de financiële risico’s van een koopwoning, maar daarnaast heeft het nog een ander groot voordeel: je krijgt een lagere hypotheekrente. Dat betekent lagere maandlasten! Een nadeel van NHG is wel dat je kosten betaalt om dit af te sluiten. Dit bedraagt in 2022 0,6% van de hypotheeksom.

Hulp bij je eerste koophuis

Ben jij benieuwd of dat eerste koophuis voor jou haalbaar is? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Lees daarom ons e-book 'Eerste woning kopen' eens door. Hierin loodsen we je in 5 hoofdstukken door de stappen van het vinden van jouw droomwoning. 

Heb je al een woning op het oog? Vul dan onze gratis rekentool in. Je ziet direct of je het huis kan betalen en of je eventueel eigen geld dient in te leggen.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek