Eerste huis kopen: onmogelijk op de huidige woningmarkt?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 16 oktober 2019
  • 2 minuten

Je droomt al jaren van een eigen huis. En nu je werkgever je een vast contract heeft aangeboden, lijkt het erop dat die droom eindelijk werkelijkheid gaat worden. Tenminste: als het lukt. In het nieuws hoor je regelmatig dat het voor starters toch wel erg lastig is om woning te vinden en een hypotheek af te sluiten. Je eerste huis kopen, is dat onmogelijk op de huidige woningmarkt? Lees snel verder.

Eerste huis kopen op deze woningmarkt

De huizenmarkt zit flink in de lift. Veel mensen willen nu een huis kopen. De reden? De hypotheekrente is erg laag. Als je de rente 10, 20 of zelfs 30 jaar vastzet, profiteer je jarenlang van lage maandlasten. Goed nieuws, zou je denken. Toch is er een grote groep die bijna niet van dit voordeel profiteert, namelijk starters op de woningmarkt.

eerste huis kopen

Duurdere woning en meer eigen geld

Nieuwkomers hebben het tegenwoordig niet makkelijk op de woningmarkt en dat heeft twee redenen. Ten eerste heb je steeds meer eigen geld nodig bij de aankoop van een woning. Dit komt voornamelijk doordat de hypotheeknormen zijn aangescherpt, waardoor je nog maar 100% van de woningwaarde kunt lenen. Daarnaast speelt ook de oververhitte woningmarkt een rol. De toenemende vraag naar koopwoningen en het beperkte aanbod drijven de huizenprijzen op. Dat maakt het voor iemand met een starterssalaris een stuk moeilijker om een stulpje te kopen.

Huis kopen: lastig, maar ook onmogelijk?

Goed, het is voor starters op de woningmarkt dus niet eenvoudig om een eerste huis te bemachtigen. Maar betekent dit dat kopen echt onmogelijk is? Gelukkig niet. Er zijn nog een aantal mogelijkheden. Bekijk ze hier:

Schenking

Heb jij net niet voldoende eigen geld om jouw droomwoning te kopen? Met een beetje geluk kan iemand jou een financieel steuntje in de rug geven met een schenking. Iedereen die dat wil en daar financieel toe in staat is mag jou namelijk tot € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop van een nieuwe woning. Maar, je raadt het al, daar zijn wel wat regels en voorwaarden aan verbonden. In onze gratis checklist 'Schenking' gaan we daar dieper op in. 

Starterslening

Een andere oplossing is de Starterslening. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de koopprijs van het huis en jouw maximale hypotheek. En dat tegen gunstige voorwaarden: je betaalt de eerste drie jaar namelijk geen rente en aflossing. Je moet alleen wel na die drie jaar de lasten van de Starterslening kunnen dragen. De Starterslening vraag je aan bij de gemeente waarin jouw toekomstige woning staat. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Tot slot kan het voor starters wijs zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met NHG beperk je de financiële risico’s van een koopwoning, maar daarnaast heeft het nog een ander groot voordeel: je krijgt een lagere hypotheekrente. Dat betekent lagere maandlasten! Een nadeel van NHG is wel dat je kosten betaalt om dit af te sluiten. Deze bedragen 0,9% van de hypotheeksom.

Hulp bij je eerste koophuis

Ben jij benieuwd of dat eerste koophuis voor jou haalbaar is? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Lees daarom ons e-book 'Eerste woning kopen' eens door. Hierin loodsen we je in 5 hoofdstukken door de stappen van het vinden van jouw droomwoning. 

Heb je al een woning op het oog? Vul dan onze gratis rekentool in. Je ziet direct of je het huis kan betalen en of je eventueel eigen geld dient in te leggen.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek