Eerste huis kopen: onmogelijk op de huidige woningmarkt?

Droom je al jaren van een eigen huis. In het nieuws hoor je waarschijnlijk regelmatig dat het voor starters toch wel erg lastig is om woning te vinden en een hypotheek af te sluiten. Maar is het wel echt onmogelijk op de huidige woningmarkt?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Droom je al jaren van een eigen huis. In het nieuws hoor je waarschijnlijk regelmatig dat het voor starters toch wel erg lastig is om woning te vinden en een hypotheek af te sluiten. Maar is het wel echt onmogelijk op de huidige woningmarkt?

eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

De huizenrprijzen stagneerden in 2023 op de meeste plekken, maar toch willen nog veel mensen een huis kopen. De hypotheekrente is een stuk hoger dan een paar jaar geleden, maar er zijn nog steeds te weinig huizen in Nederland. Gelukkig heeft de overheid per 2021 de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft. Toch is het nog steeds niet makkelijk om als starter je eerste huis te kopen. 

Duurdere woning en meer eigen geld

Een huis kopen als starter wordt er met de huidige woningmarkt niet makkelijker op en dat heeft twee redenen. Ten eerste heb je steeds meer eigen geld nodig bij de aankoop van een woning. Dit komt voornamelijk doordat de hypotheeknormen zijn aangescherpt, waardoor je nog "maar" 100% van de woningwaarde kunt lenen.

Huis kopen als starter: lastig, maar zeker mogelijk

Goed, het is voor starters op de woningmarkt dus niet eenvoudig om een eerste huis te bemachtigen. Maar betekent dit dat kopen echt onmogelijk is? Gelukkig niet. De overheid heeft nog aantal regelingen om de huizenmarkt voor starters toegankelijk te maken

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Sinds 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting meer als ze een huis kopen. Voorwaarden zijn dat je jonger bent dan 35, het huis goedkoper is dan € 510.000 (2024) en dat je niet eerder de regeling hebt gebruikt. Ook moet je zelf in het huis gaan wonen. Normaal is de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopwaarde van je huis. Dat scheelt dus heel veel geld.

Schenking

Heb je net niet voldoende eigen geld om jouw droomwoning te kopen? Met een beetje geluk kan iemand jou een financieel steuntje in de rug geven met een belastingvrije schenking. De welbekende 'jubelton' is afgeschaft, maar in 2024 mogen je ouders wel maximaal € 31.813 belastinvrij aan je schenken, mits je dit nog niet eerder hebt ontvangen. 

In onze gratis checklist 'Schenking' gaan we daar dieper op in. 

Starterslening

Een andere oplossing is de Starterslening. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de koopprijs van het huis en jouw maximale hypotheek, tegen gunstige voorwaarden. Je betaalt namelijk de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Je moet alleen wel na die drie jaar de lasten van de Starterslening kunnen dragen. De Starterslening vraag je aan bij de gemeente waarin jouw toekomstige woning staat

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Tot slot kan het voor starters wijs zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met NHG beperk je de financiële risico’s van een koopwoning, maar daarnaast heeft het nog een ander groot voordeel: je krijgt een lagere hypotheekrente. Dat betekent lagere maandlasten! Een nadeel van NHG is wel dat je kosten betaalt om dit af te sluiten. Dit bedraagt in 2024 0,6% van de hypotheeksom.

Hulp bij je eerste koophuis

Ben jij benieuwd of dat eerste koophuis voor jou haalbaar is? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Lees daarom ons e-book 'Eerste woning kopen' eens door. Hierin loodsen we je in vijf hoofdstukken door de stappen van het vinden van jouw droomwoning. 

Heb je al een woning op het oog? Vul dan onze gratis rekentool in. Je ziet direct of je het huis kan betalen en of je eventueel eigen geld dient in te leggen.



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Een stappenplan voor de koop van je eerste huis  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek