De voordelen van de woz-waarde stijging

De huizenprijzen in Nederland breken álle records. Ook dit jaar zetten de prijsstijgingen stug door. Voor jou als trotse huizenbezitter betekent dit dat de WOZ-waarde waarschijnlijk hoger zal uitvallen. Balen! Of zitten er ook voordelen aan zo'n WOZ-waarde stijging?
Gepubliceerd
20 november 2018
Laatst geüpdatet
22 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 20 november 2018
- Laatst geüpdate: 22 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

De huizenprijzen in Nederland breken álle records. Ook dit jaar zetten de prijsstijgingen stug door. Voor jou als trotse huizenbezitter betekent dit dat de WOZ-waarde waarschijnlijk hoger zal uitvallen. Balen! Of zitten er ook voordelen aan zo'n WOZ-waarde stijging?

de woz-waarde stijging op de deurmat

WOZ-waarde stijging in 2023

Alle huiseigenaren kennen wel de WOZ-beschikking die in het begin van elk jaar op de deurmat valt. In het kort is dat een schatting van de marktwaarde van jouw woning. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld op een vaste waardepeildatum, namelijk 1 januari van het jaar ervoor. In 2023 ontvang je dus de WOZ-waarde van begin 2022.


De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, dat kan je haast niet zijn ontgaan. In de media hoor je steeds vaker over starters die maar lastig aan een woning komen. Met de sterke stijging van de huizenprijs is de kans groot dat jouw WOZ-waarde een stuk hoger ligt. 

De nadelen van een hoge WOZ-waarde

De WOZ-waarde bepaalt voor een groot deel de hoogte van een aantal belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait, de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapsbelasting. Ook de erf- en schenkbelasting wordt afgeleid van de WOZ-waarde. Zo’n stijging voel je dus in je portemonnee.

De voordelen van een hoge WOZ-waarde

Hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de daaraan gekoppelde heffingen en belastingen. Daarom maken veel huizenbezitters bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning. Toch is een lage WOZ-waarde niet per definitie beter. Een hoge WOZ-waarde heeft ook zo z’n voordelen.

Hogere verkoopopbrengst

Ben je van plan om jouw woning te verkopen? Dan levert deze waarschijnlijk meer op als jouw WOZ-waarde hoger ligt dan de vraagprijs. Potentiële kopers baseren hun bod namelijk vaak op de waarde van een woning. Dit komt doordat je tegenwoordig niet meer kan lenen dan dat. Bovendien maakt een hogere WOZ-waarde de vraagprijs ogenschijnlijk voordeliger.


De WOZ-waarde is natuurlijk niet altijd gelijk aan de werkelijke marktwaarde van de woning. Het loopt immers een jaar achter. Toch is het een veelgebruikte bron voor het bepalen van het bod. In tegenstelling tot een taxatie kun je de WOZ-waarde immers kosteloos opvragen bij de gemeente.

Lagere hypotheekrente

Ja, je hoort het goed: een hoge WOZ-waarde kan zorgen voor een lagere hypotheekrente. Als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), komt er een risico-opslag bovenop de rente. Die opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek.


Als de marktwaarde van je woning is gestegen, vorm je een minder groot risico voor de bank. Daarom kun je in een lagere risicoklasse terechtkomen. Heb jij een hoge WOZ-beschikking? Ga daar dan mee naar jouw bank. Sommige geldverstrekkers zijn bereid om de risico-opslag (deels) te laten vervallen, direct of aan het eind van de rentevaste periode. Dat kan tot wel 0,9% op het basistarief schelen!

Wat is beter: hoog of laag?

Zowel een hoge als lage WOZ-waarde heeft voor- en nadelen. Of jouw WOZ-waarde gunstig is voor jou, hangt af van je situatie. Denk je dat de gemeente het aan het verkeerde eind heeft met jouw WOZ-waarde? Dan kun je altijd bezwaar maken.

Kies voor een taxatie

Wil je de waarde van je woning weten? In sommige gevallen kun je dan beter je huis laten taxeren. Dat is uiteindelijk een betrouwbaardere indicatie van de waarde van het huis. Wanneer en hoe je zo’n taxatie regelt, lees je in het e-book ‘Taxeer jouw droomwoning’. Helemaal gratis te downloaden!


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe werkt een taxatie en wat kost het?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek