Courtage makelaar: de beste prijs krijg je zo

Wanneer je jouw huis wilt (ver)kopen, kun je overwegen om een makelaar in te schakelen. Hij of zij heeft de benodigde expertise in huis en beschikt over een flinke dosis ervaring. Prettig, maar daar betaal je wel voor. Over die courtage van de makelaar - zoals je de makelaarskosten noemt - kun je vaak onderhandelen. Hoe je dat goed aanpakt? Wij hebben 6 tips voor je verzameld.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Wanneer je jouw huis wilt (ver)kopen, kun je overwegen om een makelaar in te schakelen. Hij of zij heeft de benodigde expertise in huis en beschikt over een flinke dosis ervaring. Prettig, maar daar betaal je wel voor. Over die courtage van de makelaar - zoals je de makelaarskosten noemt - kun je vaak onderhandelen. Hoe je dat goed aanpakt? Wij hebben 6 tips voor je verzameld.

courtage makelaar-154395-edited.jpg

Courtage makelaar: op hoeveel kan ik rekenen?

Ben jij van plan om hulp in te schakelen van een expert? Dan ben je vast benieuwd wat voor prijskaartje daaraan hangt. Daar kunnen we kort over zijn: elk makelaarsbureau hanteert zijn eigen tarief. De prijzen lopen sterk uiteen: van € 950 tot wel € 2500. Vaak is het niet eens een vaststaand bedrag. De kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek en zijn fiscaal ook niet aftrekbaar. Onderhandelen over de prijs kan daarom helemaal geen kwaad. En het is zeker slim om voordat je in zee gaat met een partij, verschillende makelaars te vergelijken.

Tip 1: spreek een vast tarief af

Bij veel makelaars is de courtage een percentage van het uiteindelijke aankoopbedrag. Reken gemiddeld op zo’n 1 à 2 %, exclusief btw. Hoe duurder jouw woning, hoe meer je betaalt aan courtage. Het is daarom slim om te proberen een vast bedrag met de makelaar af te spreken. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Tip 2: houd rekening met extra kosten

Een advertentie in de plaatselijke krant, professionele foto’s op Funda en verkoopstyling: er zijn tal van manieren om jouw woning onder de aandacht te brengen en sneller te verkopen. Het is natuurlijk fijn als jouw makelaar alles uit de kast trekt, maar houd er rekening mee dat de kosten vaak voor jouw rekening komen. Vraag daarom aan de makelaar of deze kosten inbegrepen zijn in de prijs. Is dat niet het geval? Spreek hier dan ook een vast bedrag voor af, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Tip 3: geen verkoop, geen makelaarscourtage

Het kan natuurlijk voorkomen dat de verkoop van jouw woning op het laatste moment niet doorgaat. Doordat de potentiële koper zijn financiering niet rond krijgt bijvoorbeeld. Of dat je gedurende de verkoopopdracht een koper voor de woning vindt zonder hulp van een makelaar. Er zijn makelaars die dan alsnog de volledige courtage in rekening brengen en daar zit je natuurlijk niet echt op te wachten. Maak hier daarom van tevoren duidelijke afspraken over. Spreek bijvoorbeeld af dat de makelaar in dat geval een bepaald bedrag krijgt voor de werkzaamheden die wél zijn verricht.

Tip 4: bepaal waar en wanneer de makelaar helpt

De prijs van een makelaar is (deels) afhankelijk van jouw wensen: wil je dat de makelaar je van begin tot eind helpt of kies je ervoor om bepaalde werkzaamheden zelf te verrichten? In dat laatste geval kun je flink besparen op de makelaarskosten. Bespreek vooraf hoe het takenpakket van de makelaar eruit ziet. Misschien wil je dat de makelaar je helpt bij het verkopen van je woning, maar kun je de overdracht bij de notaris prima zelf af.  

Tip 5: de prijs, inclusief btw

Na lang onderhandelen zijn de makelaar en jij tot een schappelijke prijs gekomen. Gefeliciteerd! Check je wel nog even of het uiteindelijke bedrag inclusief of exclusief btw is? Veel makelaars hanteren een prijs exclusief btw op hun website. Een behoorlijke domper als er achteraf nog eens 21% bovenop de afgesproken prijs komt.

Tip 6: Zet de afspraken zwart-op-wit

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar zorg dat je alle afspraken vastlegt op papier. Op die manier weten zowel jij als de makelaar waar jullie aan toe zijn. Is de dienstverlening toch niet zoals gehoopt? Dan heb je altijd een bewijs van jullie afspraken. Wel zo fijn!

Op naar je volgende woning

Zo, nu weet je precies hoe je het onderste uit de kan kan halen wat betreft de makelaarskosten. Heb je je woning verkocht en ben je op zoek naar een nieuw paleisje? Dan hebben wij dit handige e-book 'je volgende woning kopen' voor je. Daarin lees je:

  • wat de opties zijn voor de hypotheek van je volgende woning;
  • tips bij het vinden van een nieuwe woning;
  • wat te doen als je overwaarde of restschuld hebt.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek