Bieden op een huis: tegenbod ontvangen?

Na flink wat wikken en wegen hebben jullie het perfecte openingsbod uitgebracht op dat ene mooie appartement. De bezichtiging verliep prima en jullie waren direct in je nopjes. Het dak ging er dan ook af toen de verkoper met een tegenbod kwam: yes, nu zijn jullie officieel in onderhandeling! Maar ehh, wat nu? Gaan jullie direct akkoord, of kijken jullie of er nog wat uit te halen valt? En wat houdt dat bieden op een huis precies in?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten
Na flink wat wikken en wegen hebben jullie het perfecte openingsbod uitgebracht op dat ene mooie appartement. De bezichtiging verliep prima en jullie waren direct in je nopjes. Het dak ging er dan ook af toen de verkoper met een tegenbod kwam: yes, nu zijn jullie officieel in onderhandeling! Maar ehh, wat nu? Gaan jullie direct akkoord, of kijken jullie of er nog wat uit te halen valt? En wat houdt dat bieden op een huis precies in?

Bieden op een huis: tegenbod ontvangen

Bieden op een huis: de basis

Je kunt op twee manieren bieden op een huis. Zo kun je direct een eindbod uitbrengen, maar je kunt ook een openingsbod doen. Hiermee nodig je de verkoper uit om in onderhandeling te gaan. De verkoper kan vervolgens op drie manieren reageren op jouw openingsbod. Hij/zij wijst het bod direct af, accepteert het bod óf brengt een tegenbod uit.

Na zo’n tegenbod is het weer jouw beurt: accepteer je je bod, wijs je het af of breng je een nieuw bod uit? In het laatste geval begint alles weer opnieuw, tot jullie het eens zijn over de juiste prijs.

Regels van het onderhandelen

Jullie zijn in onderhandeling zodra de verkoper dit aangeeft, of zodra de verkopende partij met een tegenbod komt. Een verkoper mag niet met meerdere bieders tegelijk in onderhandeling zijn, maar hij/zij mag wel bezichtigingen blijven houden. Bovendien mag de verkoper tijdens het onderhandelen ook van andere partijen een bod ontvangen.

Veranderingen tijdens de onderhandeling
Tijdens de onderhandelingen kunnen er een aantal dingen veranderen. Zo mag de verkoper de vraagprijs van het huis op ieder moment verhogen (of verlagen) en heb jij als potentiële koper de mogelijkheid om je bod tussentijds te veranderen of om je bod in te trekken.

Hoe reageer je op het tegenbod?

Wanneer jij besluit om naar aanleiding van het tegenbod een nieuw bod uit te brengen, kun je dit zowel schriftelijk als telefonisch doen. Heb je met de verkoper gebeld? Bevestig je bod even zwart-op-wit (gebruik daarvoor de voorbeeldbrief uit ons e-book 'Bieden') om problemen te voorkomen. Laat de verkoper het tegenbod ook op papier zetten. Dit zorgt voor zekerheid en schept duidelijkheid.

Nieuw bod uitbrengen? Neem dit mee

Van plan om een nieuw bod uit te brengen? Vermeld dan waarom jij (opnieuw) onder de vraagprijs biedt. Krijg je de financiering bijvoorbeeld anders niet rond? Of moet er veel verbouwd worden aan de woning? Geef aan waar je bod op gebaseerd is, maar kraak het huis niet af. Er speelt namelijk altijd een bepaalde gunfactor mee tijdens de onderhandelingen.

Aanvullende voorwaarden
Je mag bij het accepteren van het tegenbod, of het uitbrengen van een nieuw bod, extra voorwaarden stellen. Misschien wil je het tegenbod wel accepteren, maar dan moet de overdrachtsdatum worden uitgesteld. Of wil je in dit geval die mega barbecue overnemen? Laat dit aan de verkoper weten zodat deze de voorwaarden kan accepteren of afwijzen. Ook voor deze voorwaarden geldt weer: leg ze zwart-op-wit vast.

Houd hier rekening mee

De onderhandelingen kunnen nog knap lastig zijn. De verkoopmakelaar weet namelijk precies hoe hij/zij de onderhandelingen in de gewenste richting duwt. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen.

Bepaal vooraf je maximale budget en ga hier niet overheen. Je mag dan wel head over heels verliefd zijn op jouw droomwoning, maar zijn het die ondraaglijke woonlasten echt waard? Waarschijnlijk niet… Bovendien moet je nog maar afwachten of je de financiering rond krijgt!

Samen kopen?
Enne, misschien overbodige info, maar koop jij de woning met bijvoorbeeld je partner? Zorg dan dat jullie tijdens de onderhandelingen op een lijn zitten. Jullie moeten natuurlijk na de verhuizing nog wel door één deur kunnen - letterlijk. Neem dus alleen beslissingen die jullie goed besproken hebben.

Ben jij aan het onderhandelen met de verkoper? Misschien is die droomwoning binnenkort wel van jou! Maar voor het zover is, krijg je nog te maken met het voorlopig koopcontract. Benieuwd waar jij straks je handtekening onder zet? Klik door dit gratis e-book 'Voorlopig Koopcontract', zo weet je precies wat je kunt verwachten.



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:
Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek