Bieden op een huis: bod afgewezen zonder tegenbod
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Een gloednieuwe badkamer, balkon op het zuiden én drie ruime slaapkamers. Jij weet het zeker: dit is jouw nieuwe huis! Er is één obstakel: jouw bod is afgewezen. Na je openingsbod had je gehoopt op een tegenbod om zo in onderhandeling te gaan, maar dat is nu niet het geval. Is jouw bod afgewezen zonder tegenbod? Dan is dit wat je kunt doen.
Bod afgewezen zonder tegenbod
Er zijn verschillende situaties waarin je geen tegenbod zult ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan een inschrijving, waarbij alle geïnteresseerde partijen een bod mogen achterlaten. Het beste bod krijgt in dit geval het huis. Het kan dan zelfs voorkomen dat je helemaal niets terughoort op jouw bod, hoe jammer dat ook is. De verkopende partij is nu eenmaal niet verplicht een tegenbod te doen, hoe redelijk jouw bod ook was. Helaas.Biedt niet te laag
Het kan zijn dat jouw bod toch te laag was. Bijvoorbeeld omdat de verkoper denkt de woning voor veel meer te kunnen verkopen of omdat andere mensen hoger hebben geboden. In dat geval krijg je geen tegenbod. Heb je ver onder de vraagprijs geboden? Dan neemt de verkopende partij jouw bod misschien niet serieus. Dat levert je waarschijnlijk niet veel sympathie op van de verkoper. En dat is onhandig, want de gunfactor speelt zeker een rol in of jij dat droomhuisje krijgt of niet. Denk dus goed na over de hoogte van je bod en schakel eventueel een aankoopmakelaar in.
Houd daarbij natuurlijk wel in de gaten wat je maximaal kunt betalen.
Ontbindende voorwaarden spelen soms mee
Een andere reden voor het gebrek aan een tegenbod zouden jouw ontbindende voorwaarden kunnen zijn. Zo kan het gebeuren dat jij weliswaar de hoogste bieder bent, maar dat degene die een paar duizend euro minder biedt, niet hoeft te wachten op goedkeuring van financiering. Dat geeft de verkoper zekerheid dat hij of zij het huis daadwerkelijk gaat kopen, terwijl het er bij jou nog van afhangt of je hypotheek geregeld kan worden.
Toch kan het onverstandig zijn om te bieden zonder voorbehoud van financiering. Tenzij je het aankoopbedrag van de woning al grotendeels op de bank hebt staan, weet je vrijwel nooit 100% zeker dat jouw hypotheek geregeld kan worden. Krijg je de financiering niet rond en moet je de koop hierdoor toch annuleren? Dan betaal je meestal een boete ter hoogte van 10% van de aankoopprijs, een flink som dus.
Onderhandelen met de makelaar
Er ontstaan vaak misverstanden over het onderhandelen met de verkoopmakelaar. Zo is de makelaar niet verplicht om met de eerste of de hoogste bieder in onderhandeling te gaan en ben je pas daadwerkelijk in onderhandeling als de verkoper een tegenbod heeft gedaan. Bieden betekent dus niet per se onderhandelen. Sterker nog, de makelaar mag maar met één partij in onderhandeling gaan. Heb jij geen tegenbod ontvangen, dan is misschien iemand anders in onderhandeling en zul je dus moeten hopen dat diegene er niet uitkomt.
Overigens mag de verkopende partij zich op ieder moment terugtrekken uit de onderhandelingen, bijvoorbeeld als hij of zij verwacht er toch niet uit te komen. Of als er ondertussen een hoger bod binnenkomt.
Nieuw openingsbod
Eigenlijk is de oplossing in iedere situatie vrijwel hetzelfde: doe een hoger bod. Maar doe dit niet zonder er goed over na te denken. Bied je meer dan je je eigenlijk kunt veroorloven? Dan krijg je je hypotheek misschien niet rond en loop je het huis alsnog mis. Of kom je in een later stadium in de problemen met je maandlasten. Bereken dus altijd je maximale hypotheek en houd hierbij in gedachten hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan vaste lasten. Kun je niet hoger bieden dan het afgewezen bod? Dan zit er niks anders op dan naar tissues te grijpen, even uit te huilen en door te gaan met je zoektocht. Er zijn vast meerdere woningen die aan jouw eisen voldoen!
Bereid je goed voor op je bod
Voordat je gaat bieden is het dus essentieel dat je weet of je het huis kunt betalen. Ook is het slim om je goed in te lezen over alle aspecten van een bod en om daar een goede voorbeeldbrief bij te houden. Met ons e-book 'Bieden op een huis' kom jij goed beslagen ten ijs!
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.