Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, hoe doe je dat?

Elk jaar krijg je als huisbezitter de WOZ-beschikking van je gemeente. Hierin staat de WOZ-waarde van je woning. Het kan zijn dat je een waarde ziet staan waar je het niet mee eens bent. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Maar hoe pak je dat aan? 
Gepubliceerd
11 maart 2020
Laatst geüpdatet
11 maart 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 9 maart 2020
- Laatst geüpdate: 11 maart 2020
- Leestijd: 3 minuten

Elk jaar krijg je als huisbezitter de WOZ-beschikking van je gemeente. Hierin staat de WOZ-waarde van je woning. Het kan zijn dat je een waarde ziet staan waar je het niet mee eens bent. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Maar hoe pak je dat aan? 

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? 

Als jouw WOZ-waarde hoger uitvalt, ga je meer belasting betalen. Onder andere de onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing stijgen. Daarnaast gaat je eigenwoningforfait omhoog. Genoeg reden dus om bezwaar in te dienen tegen de WOZ-waarde. 

Bezwaar maken tegen een te lage WOZ-waarde kan uiteraard ook. Bijvoorbeeld als je jouw huis wilt verkopen dit jaar. Geïnteresseerden kunnen online de WOZ-waarde van jouw huis achterhalen. Is deze veel lager dan jouw vraagprijs? Dan gebruikt de potentiële koper dit mogelijk tijdens de onderhandelingen. Een hogere WOZ komt in dat geval beter uit.  

Je hebt zes weken de tijd

Je hebt zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking de tijd om bezwaar te maken bij de gemeente. Lukt het je niet om binnen die tijd alle bewijzen te verzamelen? Dan dien je een pro forma bezwaarschrift in. Daarmee dien je in principe gewoon binnen de gestelde tijd jouw bezwaar in, maar het geeft je tijd om het bezwaar te onderbouwen. 

Jouw bezwaar onderbouwen

Het heeft geen zin om jouw bezwaar in te dienen, als je niet kan bewijzen dat het de WOZ-waarde niet klopt. Om de waarde van jouw woning te bepalen, checkt de gemeente de verkoopprijs van - volgens de gemeente - vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn met die van jou, misschien hebben ze wel een compleet andere locatie. 

Check daarnaast de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen die je zelf kiest. Neem hierin ook de eventuele verkoopprijs mee, die vind je makkelijk op Funda. In het uiterste geval kun je een taxateur inschakelen om de waarde van je huis te bepalen. 

Het bezwaar indienen

In jouw WOZ-beschikking vind je terug hoe je bij jouw gemeente het bezwaar kan indienen. In veel gevallen is dit digitaal, soms schriftelijk en er zijn zelfs gemeenten waar het telefonisch kan. Bij het indienen geef je duidelijk aan wat jouw bezwaar is en waarom. Hoe meer bewijsstukken je hebt, hoe beter. 

Reactie vanuit de gemeente

De gemeente heeft tot het eind van het jaar waarin jij jouw bezwaar indient, de tijd om hierop te reageren. Deze termijn mag eenzijdig met zes weken verlengd worden, maar daar moet je wel van tevoren over worden geïnformeerd. Voor langere uitstel moet jij toestemming geven. 

Dien jij het bezwaar pas aan het eind van het jaar in? Dan heeft de gemeente zes weken de tijd om hierop te reageren, waarbij de termijn met maximaal zes weken verlengd kan worden. 

Niet tevreden met de reactie

Ben je het niet eens met de reactie van je gemeente op jouw bezwaar? Dan kun je hiertegen in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank. Ben je het vervolgens niet eens met de uitspraak van de rechtbank, kun je weer in hoger beroep. Als je in (hoger) beroep gaat, betaal je griffierechten

Voordelen hogere WOZ-waarde

Een hogere WOZ-waarde kan voordelen met zich meebrengen. Misschien kun jij wel de risicoklasse van jouw hypotheek verlagen. Met de risicoklasse wordt aangegeven hoeveel risico de hypotheekaanbieder loopt door jou de hypotheek te verstrekken. Dit wordt gebaseerd op de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van je woning.

Hoe hoger de woningwaarde in verhouding tot de hypotheek, hoe lager de risicoklasse. En daarmee kan je hypotheekrente vaak omlaag. Sommige hypotheekaanbieders vinden een verhoogde WOZ reden genoeg, dus vraag dit na. Bij andere aanbieders zal je soms ook een taxatierapport moeten indienen. 

Kun jij jouw risicoklasse verlagen? 

Is jouw WOZ-waarde verhoogd ten opzichte van vorig jaar en wil je weten of jij jouw risicoklasse kan verlagen? Vul dan de gratis, online tool in van Knab. Dan zie je direct wat jouw mogelijkheden zijn. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .


Deel via:

Ook interessant voor jou

Maandelijks besparen door je risicoklasse aan te passen?   Bereken of het kan

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek