Alleen een huis kopen? 5 mythes op een rij

Je wilt een eigen stek. Ook je vrienden gaan allemaal samenwonen. Er is alleen een verschil: de enige prins op het witte paard die jij de laatste tijd voorbij hebt zien komen, zit alweer op de stoomboot richting Spanje. Ja, jij bent happy single. Maar is het kopen van een huis dan wel aan jou besteed? Je hoort soms spookverhalen over hoe onmogelijk het is. Maar is dat ook waar? Laten we alle mythes over alleen een huis kopen eens bekijken.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
15 januari 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 15 januari 2020
- Leestijd: 2 minuten
Je wilt een eigen stek. Ook je vrienden gaan allemaal samenwonen. Er is alleen een verschil: de enige prins op het witte paard die jij de laatste tijd voorbij hebt zien komen, zit alweer op de stoomboot richting Spanje. Ja, jij bent happy single. Maar is het kopen van een huis dan wel aan jou besteed? Je hoort soms spookverhalen over hoe onmogelijk het is. Maar is dat ook waar? Laten we alle mythes over alleen een huis kopen eens bekijken.

Alleen een huis kopen

1. "Alleen een huis kopen? Je kunt beter huren"

Er lopen ongeveer 3 miljoen singles in Nederland rond - en dit aantal neemt alleen maar toe. Toch zijn veel koopwoningen nog steeds ingericht op twee of meer mensen. Veel alleenstaanden denken daarom dat huren de enige optie is.

Natuurlijk heeft huren voordelen. Een huurcontract kun je opzeggen, waardoor het je veel vrijheid geeft. Je draait in een huurhuis ook niet zelf op voor de onderhoudskosten. Maar een koopwoning is en blijft een investering in de toekomst. Daarnaast komen er steeds meer initiatieven voor eenpersoonswoningen op de markt. Of jij het beste kunt kopen of huren hangt dus af van jouw wensen.

2. "Het is zonde om nu een huis te kopen, straks krijg je een partner en wil je samenwonen"

Wie weet wat de toekomst brengt. Je zou een toekomstige partner in je achterhoofd kunnen houden door niet voor het allerkleinste appartement te gaan. Als je wel een klein huisje op het oog hebt, is dat misschien niet geschikt om later in samen te wonen. Tegen die tijd zal je waarschijnlijk moeten verhuizen.

Ben je dit van plan? Dan kun je rekening houden met de toekomst door een woning te kiezen die ook weer gemakkelijk verkocht kan worden. En je hypotheek? Die kan je bij de meeste verstrekkers meenemen als je verhuist. Overleg de mogelijkheden even met je hypotheekadviseur.

3. "Als alleenstaande krijg je geen hypotheek"

Misschien vraag je je af of er voor jou als single een geschikte hypotheek te vinden is. Hoeveel je kunt lenen, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Bereken wat jij maximaal kunt lenen om te zien of je jouw droomwoning kunt kopen.

Is jouw maximale hypotheek lager dan je in gedachten had? En koop je een eerste huis? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Starterslening. Zo heb je ook als alleenstaande genoeg mogelijkheden wanneer je een eerste huis gaat kopen.

4. "Voor singles zijn de maandlasten van een koopwoning te hoog"

Als je alleen bent mag je een groter gedeelte van je inkomen voor je woonlasten gebruiken dan wanneer je met z’n tweeën bent. Je kan dus in verhouding meer lenen voor de koop van je woning. Maar die moet je natuurlijk ook weer aflossen, met rente. Om te voorkomen dat je straks met torenhoge maandlasten zit, moet je je goed laten adviseren. Tot die tijd kun je op Knab je maandlasten online berekenen.

5. "Je staat er bij zo’n belangrijke keuze helemaal alleen voor"

Het is fijn om iemand te hebben die je helpt bij het maken van de keuze om een huis te kopen. Maar wie zegt dat dat een partner moet zijn? Een goede vriend, een behulpzaam familielid en een onafhankelijke hypotheekadviseur kunnen je een heel eind op weg helpen. Je hoeft het natuurlijk niet allemaal op eigen houtje te doen.

Nu je weet dat een huis kopen voor jou geen probleem hoeft te zijn, kun je waarschijnlijk niet wachten tot je woningen gaat bezichtigen. Maar wacht, je wilt natuurlijk wel goed beslagen ten ijs komen. Neem daarom deze gratis checklist 'Bezichtigen' mee naar je bezichtiging, waarmee je niets over het hoofd ziet!Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek