a.s.r. hypotheek: de plussen en de minnen
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
2 oktober 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 2 oktober 2019
- Leestijd: 4 minuten
a.s.r.: hypotheek, verzekeringen en meer
a.s.r. is een geldverstrekker en verzekeraar in één. Het is onderdeel van ASR Nederland N.V., de maatschappij die tegenwoordig ook wel bekend staat als ‘die van die monoloog van rapper Sticks.’ De naam ASR is ontstaan na een overname van verschillende verzekeringsmaatschappijen, en is een combinatie van Amersfoortse en Stad Rotterdam. Het bedrijf biedt verschillende producten aan: van uitvaartverzekeringen tot schadeverzekeringen en van pensioenen tot hypotheken. In dit blog focussen we ons op het laatste.
Hypotheekrente en voorwaarden
Toegegeven, de hypotheekrente van a.s.r. is niet per se de laagste. Maar de voorwaarden zijn natuurlijk minstens zo belangrijk. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.Kies jij voor een rentevaste periode?
Wanneer je een lening voor je woning afsluit, kun je dit tegen een variabele rente doen. Maar wil je zekerheid over je maandlasten? Dan laat je je hypotheekrente vastzetten. Bij a.s.r. kan dit voor 1, 5, 10, 15, 20 of 30 jaar. Zo weet je zeker wat jij de komende jaren kwijt bent aan je hypotheek.Zo zit dat met verhuizen
Heb je een a.s.r. hypotheek en ga je verhuizen? In de meeste gevallen kun je je huidige rentepercentage behouden zolang de rentevaste periode nog loopt. Maar bij a.s.r. kun je je hypotheekrente langer meenemen, namelijk voor de oorspronkelijke rentevaste periode. Dat is natuurlijk goed nieuws als je een gunstige hypotheekrente hebt, maar vergeet niet om samen met je adviseur te “shoppen” voor een betere deal.
Overbruggingslening
Staat je oude woning nog te koop, maar wil je al wel een nieuw huis kopen? Dan kun je de overwaarde van je vorige woning nog niet gebruiken voor de financiering van je nieuwe stulp. Met een overbruggingskrediet leen je een bedrag ter grootte van deze overwaarde. De overbruggingslening van a.s.r. loopt maximaal 24 maanden. Maar let op, er geldt een ander rentetarief dan op je “gewone” hypotheekdeel. Vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur.
Hoe zit dat met de hypotheekofferte?
De hypotheekofferte van de a.s.r. WelThuis hypotheek is veertien dagen geldig wanneer deze nog niet ondertekend is. Heb je je krabbeltje gezet? Vanaf dan is ‘ie drie maanden geldig. Je kunt de offerte eenmalig met vijf maanden laten verlengen. Let op, dit is niet altijd gratis. Wanneer de actuele hypotheekrente op de passeerdatum hoger is dan de rente die in de offerte staat, betaal je 0,2% extra per verlengde maand.Minder risico? Minder betalen!
Hoe minder geld je leent ten opzichte van de marktwaarde van de woning, hoe minder hypotheekrente a.s.r. rekent. Maar daar houdt het niet bij op. Komt jouw lening door (extra) aflossen of een stijging van de woningwaarde in een lagere risicoklasse? En betaal je renteopslag? Dan laat a.s.r. deze opslag automatisch vallen.Boete betalen bij extra aflossen?
Misschien ontvang je wel een mooie meevaller en besluit je om hier je hypotheek extra mee af te lossen. Minder schuld is natuurlijk altijd mooi meegenomen! Maar let op dat je vaak een maximaal percentage van de hypotheek per jaar boetevrij af mag lossen. Bij a.s.r. is dit maximaal 15% van de oorspronkelijke lening.
Extra aflossen bij overlijden
Stel dat je partner onverhoopt komt te overlijden. Wat zijn dan de regels met betrekking tot aflossen? a.s.r. maakt in dit geval onderscheid in eigenaren en niet-eigenaren. Als je partner niet getekend heeft voor de hypotheek, kun je de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering niet gebruiken om boetevrij extra af te lossen.
Alles over de overlijdensrisicoverzekering
Maar het kan natuurlijk ook dat jullie wel samen schuldenaar zijn, of dat je geen partner hebt. Je staat er liever niet bij stil, maar ook dan moet je rekening houden met een overlijdensgeval. Want wat gebeurt er met de nabestaanden? Als je wilt dat zij na jouw overlijden in het huis kunnen blijven wonen, sluit je een overlijdensrisicoverzekering af. Bij a.s.r. is deze verzekering verplicht als je lening hoger is dan 80% van de woningwaarde.Plannen om te verbouwen?
Door je nieuwe stulp te verbouwen, kun je deze naar je eigen smaak aanpassen. Maar ehh, dat kost natuurlijk wel geld. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn bij a.s.r.? Je kunt hier, net als bij andere verstrekkers, een bouwdepot afsluiten. Met dit depot kun je de bouw of verbouw van je huis betalen. Het bouwdepot van a.s.r. loopt maximaal 12 maanden bij bestaande bouw en 24 maanden bij nieuwbouw.
Minder rentevergoeding
Wanneer je een bouwdepot afsluit, betaal je hier rente over. Daarnaast ontvang je rentevergoeding over het resterende bedrag. Bij veel banken is de rentevergoeding net zo hoog als de te betalen rente, maar bij a.s.r. is deze 1% lager. Dat is dus minder gunstig.
Oog op de toekomst
Je kent nu alle ins & outs van een hypotheek bij a.s.r. Maar vergeet niet om je ook in te lezen in andere verstrekkers. Houd daarbij niet alleen rekening met je huidige situatie, maar kijk ook naar de toekomst. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het krijgen van de beste deal. Zo weet je zeker dat je over dertig jaar ook nog tevreden bent met je hypotheek.
Rentestanden volgen
Weet je nog niet precies voor welke hypotheekverstrekker jij wilt gaat? Neem dan een kijkje in onze hypothekenvergelijker.
Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.