6 dingen die je moet weten over bankgarantie

Na veel bezichtigen en een verhitte onderhandeling zijn jullie eruit: je kunt het voorlopig koopcontract tekenen! Maar als je het voorlopig koopcontract goed doorleest, kom je erachter dat de verkoper een waarborgsom wil van 10%. Dat is een klap geld, hoe werkt zoiets? Je kunt dit bedrag zelf betalen van je spaargeld, of een bankgarantie regelen. In deze blog lees je alles over de bankgarantie en wat het inhoudt.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten

Na veel bezichtigen en een verhitte onderhandeling zijn jullie eruit: je kunt het voorlopig koopcontract tekenen! Maar als je het voorlopig koopcontract goed doorleest, kom je erachter dat de verkoper een waarborgsom wil van 10%. Dat is een klap geld, hoe werkt zoiets? Je kunt dit bedrag zelf betalen van je spaargeld, of een bankgarantie regelen. In deze blog lees je alles over de bankgarantie en wat het inhoudt. 

bankgarantie hypotheek.png

1. Bankgarantie als waarborgsom

Als jij het voorlopig koopcontract van je nieuwe huis tekent, word je nog niet meteen eigenaar. Dat ben je pas als je bij de notaris de leveringsakte hebt getekend.  De verkoper wil natuurlijk wél zeker weten dat de koop doorgaat.

Zoals bij grote uitgaven vaak het geval is, kan hij of zij je vragen een aanbetaling te doen. Dit geeft de verkoper zekerheid dat jij je financiële verplichting nakomt. In het koopcontract zal je voor deze aanbetaling de vakterm “waarborgsom” tegenkomen. Meestal is deze waarborgsom 10% van de koopsom van de woning. Hierbij komt de bankgarantie van pas. 

2. Wat is een bankgarantie?

De bankgarantie is één van de manieren waarmee jij de waarborgsom kunt garanderen. Als je de bankgarantie aanvraagt via je bank, belooft die onvoorwaardelijk 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop van je woning niet doorgaat. Je tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Mocht de bank de waarborgsom moeten betalen aan de verkoper omdat jij je verplichting aan de verkoper niet nakomt, dan ben jij dat bedrag schuldig aan de bank.

3. Wat kost een bankgarantie?

Je betaalt eigenlijk altijd als je een bankgarantie aanvraagt. Óók als de koop gewoon doorgaat en de bank niets hoeft uit te keren. In de meeste gevallen betaal je de bank voor de bankgarantie ongeveer één procent van het bedrag waarvoor de bank garant stond. 

4. Hoe regel je een bankgarantie?

Heb jij een hypotheekadviseur in de arm genomen? Dan kan hij of zij de bankgarantie regelen. Wel zo gemakkelijk. Als je je hypotheek zelf regelt (execution only), kun je zelf een bankgarantie aanvragen. In totaal zal het ongeveer een tot twee weken duren voordat de bankgarantie is geregeld. 

5. Wat gebeurt er als de koop niet doorgaat?

Gaat de koop helaas niet door? Dan is het voor de waarborgsom belangrijk of jij je hiervoor kunt beroepen op een geldige reden. Twee scenario’s:

Bedenktijd en ontbindende voorwaarden
Jij neemt als koper ook ontbindende voorwaarden op in het koopcontract, op basis waarvan jij zonder betaling kunt afzien van de koop. Als de koop niet doorgaat om redenen die zijn opgenomen in de ontbindende voorwaarden van het voorlopig koopcontract, hoef je de waarborgsom niet te betalen.

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je drie werkdagen bedenktijd waarin je zonder opgaaf van redenen van de koop kunt afzien. Als je binnen deze termijn laat weten dat je de woning toch niet wilt kopen, ben je ook geen waarborgsom verschuldigd aan de verkoper.

Koop gaat niet door om een andere reden
Wil je na die drie werkdagen bedenktijd de koop toch afblazen en kun je je niet beroepen op de ontbindende voorwaarden? Dan heeft de verkopende partij recht op de waarborgsom. Als je de waarborgsom met eigen geld aan de notaris betaald hebt, keert deze het bedrag uit aan de verkoper.

Als je een bankgarantie geregeld hebt, betaalt de bank die waarborgsom aan de notaris. Hierna zet de bank de garantie om in een lening, die je annuïtair moet terugbetalen. Jij zit dus met een schuld ter grootte van de waarborgsom.

6. Wat gebeurt er als de koop wel doorgaat?

Als de koop doorgaat is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Heb je zelf 10% aanbetaald aan de notaris? Dan wordt dat bedrag in mindering gebracht op de koopsom die je verder nog betaalt aan de verkoper. De kosten voor de garantie vind je terug op de nota van de notaris, hij verrekent deze met de bank. 

Benieuwd welke termen je behalve waarborgsom nog meer in het koopcontract tegen kunt komen? Na het lezen van het gratis e-book 'Voorlopig koopcontract tekenen' weet je alle ins en outs.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek