Geld beleggen: 5 veelgemaakte fouten

Heb jij geld over dat je wilt beleggen? Goed idee. De spaarrentes liggen laag en door te beleggen maak je kans op een hoger rendement. De vraag is echter: hoe voorkom je dat je als beginnende belegger de fout in gaat? We zetten 5 veelgemaakte beleggingsfouten op een rij, en geven tips voor hoe het wél moet.
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij geld over dat je wilt beleggen? Goed idee. De spaarrentes liggen laag en door te beleggen maak je kans op een hoger rendement. De vraag is echter: hoe voorkom je dat je als beginnende belegger de fout in gaat? We zetten 5 veelgemaakte beleggingsfouten op een rij, en geven tips voor hoe het wél moet.

wie-geld-belegt-maakt-wel-eens-fouten

1. Beleggen met geld dat je niet kunt missen

Of nog erger: geld beleggen dat je geleend hebt. Ja, het komt voor. Beginnen met beleggen doe je alleen met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Financiële markten kunnen volatiel zijn, en een lange adem is soms vereist. Je zet je geld dus in principe voor een langere tijd weg. Het collegegeld voor je studerende kinderen? Misschien maar op je spaarrekening laten staan.

2. Te veel risico nemen

Veel beginnende beleggers slaan meteen een stap over. Terwijl dit een van de basics van beleggen is: het bepalen van je risicoprofiel. Dit kan variëren van defensief tot offensief. Welk profiel bij jou past? Dat hangt helemaal af van je financiële situatie en uiteindelijke doel. Als je geen ervaring hebt, wil je waarschijnlijk rustig beginnen. Ga dan voor obligaties of zogenaamde ‘indextrackers’, bijvoorbeeld door te beleggen in de AEX. Zo spreid je je beleggingen en verklein je je risico.

Een andere manier om je risico te spreiden is door periodiek geld te beleggen. Zo word je minder afhankelijk van je inlegmoment. Als de beurs bijvoorbeeld daalt, kun je namelijk weer goedkoper inkopen. Op langere termijn maakt het dus niet zo veel uit of er een daling is, omdat je ook weer de stijging meepakt. Knab biedt periodiek inleggen als optie aan.

3. Je geld beleggen zonder plan

Beleggen zonder plan is als fietsen zonder handen: het kan een tijdje goed gaan maar je gaat een keer onderuit. Een goede belegging begint daarom altijd met het maken van een plan, en je vervolgens houden aan dat plan.

Een voorbeeld: Ga je beleggen in aandelen? Bepaal dan je gewenste verkoopmoment voordat je een aandeel koopt. Bijvoorbeeld bij een rendement van 15% of bij een verlies van 5%. Zo hou je grip op je belegging. Vaar ook niet blind op adviezen van anderen, maar laat je eigen onderzoek de doorslag geven. Jij bent tenslotte zelf verantwoordelijk en je loopt altijd het risico om je belegde geld kwijt te raken.

4. Je laten leiden door emoties 

Tegenwoordig zijn de beste beleggers computers. Waarom? Ze baseren hun beslissingen niet op emoties maar op data. Als je wilt beleggen moet je leren om je emoties onder controle te houden. Dat is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Raak bijvoorbeeld niet overmoedig door succes, maar verkoop zeker niet alles wanneer je even tegen een verlies aankijkt.

Onthoud altijd dat je een plan hebt, en handel ernaar. Spelen emoties dan geen enkele rol in beleggen? Jawel, maar zoals Warren Buffett zegt: “Wees bang als anderen hebberig zijn, en wees hebberig als anderen bang zijn”.

5. Te veel focussen op de korte termijn

Veel beleggers zijn heel erg bezig met de dagelijkse beurskoersen. Ze willen vooral zo laag mogelijk kopen en zo hoog mogelijk weer verkopen. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar het is in de praktijk knap lastig. De beurs laat zich namelijk bijna niet voorspellen.

Wij geloven dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Zo heb je namelijk meer tijd om te kunnen profiteren van stijgingen en kun je eventueel bijkopen op momenten dat de beurskoersen lager liggen. Bovendien wordt eventueel dividend herbelegd, zodat je belegd vermogen steeds weer een stukje kan groeien.

Kun je beleggen zonder risico?

Nee dat kan helaas niet; het risico dat je geld verliest hoort er nu eenmaal bij. Er zijn echter wel veel manier om de risico's te verkleinen. Daarnaast helpt het ook om een duidelijk plan te hebben als je begint met beleggen.

Weten hoe we bij Knab jouw geld beleggen?

Bij Knab is beleggen eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft namelijk niet zelf te beleggen want wij hebben experts die dat voor jou kunnen doen. Zo hoef je niet zelf beslissingen te nemen en ben je bijna geen tijd kwijt aan jouw beleggingen. Je kunt bij Knab beleggen vanaf elk bedrag. 

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak