Wat is deposito sparen en hoe werkt het?

Baal je van de lage spaarrentes en zou je liever een hoger rentetarief ontvangen? Dan is deposito sparen misschien wel iets voor jou. In deze video legt onze expert Dick uit wat deposito sparen is en hoe het werkt.
Gepubliceerd
4 juni 2020
Laatst geüpdatet
4 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 juni 2020
- Laatst geüpdate: 4 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Baal je van de lage spaarrentes en zou je liever een hoger rentetarief ontvangen? Dan is deposito sparen misschien wel iets voor jou. In deze video legt onze expert Dick uit wat deposito sparen is en hoe het werkt.


 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2:01
 
0:08
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ben je niet in de gelegenheid om de video te kijken? Lees dan gewoon de tekst hieronder. Je kunt hier ook alle informatie nog een keer rustig nalezen. 

Wil je graag sparen tegen een hogere rente en kun je je geld wel even missen? Dan is deposito sparen wellicht iets voor jou.

Wat is deposito sparen?

Met deposito sparen zet je je geld voor een langere tijd op een spaarrekening. Dat kan maand zijn, maar ook twee, drie of zes jaar. Je bepaalt van tevoren hoe lang je je geld vastzet en kunt er in de tussentijd in principe niet bij.

Kun je dan wel bij je spaargeld?

Heb je het geld onverwachts toch nodig, dan mag je het geld bij sommige aanbieders van de rekening afhalen. Daar zijn vaak wel kosten aan verbonden, omdat het bij een spaardeposito eigenlijk de bedoeling is om het geld te laten staan. Daarom krijg je vaak een hogere rente dan bij een vrij opneembare spaarrekening.

Bij Knab kun je het geld tussentijds kosteloos opnemen bij:

  • overlijden;
  • wettelijke schuldsanering;
  • werkloosheid (langer dan zes maanden);
  • arbeidsongeschiktheid.

Goed om te weten:
Het spaargeld dat je kunt missen kun je ook spreiden over meerdere looptijden. Bijvoorbeeld € 30.000 verdeeld in drie delen. € 10.000 één jaar, € 10.000 twee jaar en € 10.000 drie jaar. Zo profiteer je toch van de hogere rente, maar zet je niet het hele bedrag voor langere tijd vast.

Wanneer kan deposito sparen slim zijn?

Deposito sparen is heel geschikt voor spaardoelen, waarbij je het geld pas op een later moment nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt sparen voor de studie van je kind of als toevoeging aan je pensioen.

Sparen tegen een vaste, hogere rente

De spaarrente die je ontvangt op een depositorekening, spreek je van tevoren af met de bank. Deze kan dus niet tussentijds ineens omlaag gaan. Wat goed is om te weten is: hoe langer je het geld vastzet, hoe meer rente je ontvangt.

Wanneer je de rente ontvangt, hangt ook af van hoe lang jij je geld vastzet. Bij een deposito van een jaar of korter, wordt het rentebedrag aan het einde van de looptijd Uitgekeerd. Is jouw deposito langer dan een jaar, dan wordt de rente jaarlijks uitbetaald.Dick Tichelaar
Dick Tichelaar is Productmanager bij Knab en is expert op het gebied van sparen en beleggen.Deel via:

Sparen tegen een vaste, hogere rente?  Lees meer over deposito sparen

Iedereen kan beleggen bij Knab