Wat doen banken met jouw spaargeld?

Hoe hoog - of laag - de spaarrentes ook liggen, Nederlanders blijven massaal sparen. Niet zo vreemd, want onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laat zien dat mensen vooral sparen om een direct beschikbare financiële buffer te hebben. Maar wat doen banken met die honderden miljarden die we met zijn allen op onze spaarrekeningen hebben staan? Ontdek wat er precies met je geld gebeurt als je het op je spaarrekening zet.
Gepubliceerd
11 januari 2021
Laatst geüpdatet
27 oktober 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 januari 2021
- Laatst geüpdate: 27 oktober 2023
- Leestijd: 3 minuten

Hoe hoog - of laag - de spaarrentes ook liggen, Nederlanders blijven massaal sparen. Niet zo vreemd, want onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laat zien dat mensen vooral sparen om een direct beschikbare financiële buffer te hebben. Maar wat doen banken met die honderden miljarden die we met zijn allen op onze spaarrekeningen hebben staan? Ontdek wat er precies met je geld gebeurt als je het op je spaarrekening zet.

Spaarrente veelgestelde vragen-591169-edited

Geld op je spaarrekening

Het geld dat op je betaalrekening staat, wil je snel kunnen opnemen. Banken bewaren dat geld zorgvuldig voor je en doen er verder niks mee. Met het geld op je spaarrekening werkt het net iets anders. Dit geld heb je meestal niet direct nodig, waardoor banken het kunnen investeren om rendement te maken. Met dit rendement dekken banken hun kosten, kunnen ze rente aan jou uitkeren en maken ze winst. Banken hebben deze winst nodig om producten en diensten te verbeteren, maar ook om de zogenaamde kapitaalbuffers te versterken.

Banken investeren trouwens niet ál het spaargeld. Elke bank is wettelijk verplicht om een deel van het geld liquide te houden bij DNB. Zo blijft altijd geld beschikbaar voor klanten die het geld op hun spaarrekening willen opnemen.

Waarin investeren banken het spaargeld?

Banken investeren het gestalde spaargeld op verschillende manieren. Veel geld wordt gebruikt voor het verstrekken van hypotheken. Zo investeert Knab het grootste deel van het spaargeld in hypotheekleningen. Verder investeren we zowel in staats- en bedrijfsobligaties als in consumenten- en bedrijfsleningen. De Eerlijke Geldwijzer laat zien waar de andere Nederlandse banken in investeren. 

Veiligheid boven alles

Aan beleggen zijn altijd risico's verbonden. Ook aan de beleggingen van banken. Bij Knab zijn we heel voorzichtig en verantwoord met het investeren van jouw spaargeld en we hanteren daarbij strenge criteria. Zo zijn de meeste hypotheken waarin we investeren voorzien van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarbij liggen de risico’s namelijk vrij laag. De staats- en bedrijfsobligaties hebben voor een groot deel een hoge kredietwaardigheid (een AAA of AA-rating). Verder verstrekken we alleen leningen aan bedrijven en consumenten met een lager risicoprofiel.

De reis van je spaargeld

Zoals je merkt, is het dus niet zo dat banken al je spaargeld opbergen in een grote kluis. De (online) bankenwereld zit ingewikkelder in elkaar. Wat er precies gebeurt met je spaargeld nadat je het op je spaarrekening zet, lees je hieronder.

    1. Welkom op je spaarrekening

    Als je je spaargeld hebt gestort, bepaalt de bank welk deel ze aan het eind van elke maand gaan investeren – en waarin – en welk deel het bij DNB stalt.

  1. De wijde wereld in
    Nu wordt het spannend: een deel van je spaargeld komt bijvoorbeeld terecht in hypotheekleningen, of in andere leningen aan consumenten en bedrijven. Met jouw geld koopt iemand anders dus een huis of kan een ondernemer investeren in zijn bedrijf. Hierover ontvangen wij rente. Jouw spaargeld draagt dus actief bij aan de economie.

  2. Onder de vleugels van DNB
    Zoals gezegd investeren banken niet al het spaargeld. Een deel wordt (verplicht) veilig weggezet bij DNB. Daar wacht het rustig tot je het weer nodig hebt. De banken ontvangen hiervoor een rentepercentage, de zogenaamde depositorente.

  3. Terug naar jou
    Wil jij je spaargeld weer opnemen? Geen probleem. Door de grote voorraad die we altijd hebben, is er genoeg beschikbaar. Je moet immers snel weer over je spaargeld kunnen beschikken wanneer je het nodig hebt.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van banken

Banken zijn met meer bezig dan alleen het regelen van geldzaken. Met hun investeringen kunnen ze op een positieve manier bijdragen aan de samenleving. Dat doen ze omdat het past bij hun idealen, om zich te onderscheiden van andere banken, maar ook simpelweg omdat Europese regelgeving dat voorschrijft.

Knab investeert bijvoorbeeld in bedrijven die zich houden aan alle relevante regels en wetten en daarnaast actief maatregelen nemen om hun impact op klimaatverandering te beperken. Wat betekent dat concreet? Als investeerder moedigen we bedrijven aan om ook op een positieve manier bij te dragen. We gaan kritisch met ze in gesprek als we vinden dat het beter kan. Als we merken dat een bedrijf niet bereid is om te veranderen, kunnen we besluiten om niet meer in ze te investeren. Zo investeren we bijvoorbeeld niet meer in de tabaksindustrie en ook bedrijven die palmolie produceren sluiten we uit.

Jouw spaargeld helpt jezelf en anderen

Zoals je ziet gaat er achter jouw spaargeld een hele wereld schuil. We zijn er trots op dat je jouw spaargeld aan ons toevertrouwt en we doen iedere dag ons uiterste best om sparen voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Weet in ieder geval dat jouw spaargeld de economie stimuleert en ons - en andere bedrijven - helpt om maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken.

Met een buffer op je spaarrekening help je ook jezelf. De coronacrisis heeft ons geleerd dat het hebben van een goede financiële buffer belangrijker is dan ooit. Oskar Barendse (Financieel Expert bij Knab) heeft vijf concrete bespaartips op een rijtje gezet, waarmee je deze buffer kunt vergroten.

Vijf concrete bespaartips om je buffer te vergroten

 



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab