Eindejaarstips: Buffer nog belangrijker dan voorheen

Cadeaus, etentjes en uitstapjes: december is een dure maand. Veel mensen maken deze maand daarom alvast financiële voornemens voor 2020. Maar wist je dat je zo vlak voor het einde van het jaar ook al kunt beginnen met besparen? In dit artikel vind je alvast drie handige tips.
Gepubliceerd
10 december 2019
Laatst geüpdatet
15 juli 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 10 december 2019
- Laatst geüpdate: 15 juli 2021
- Leestijd: 4 minuten

Cadeaus, etentjes en uitstapjes: december is een dure maand. Veel mensen maken deze maand daarom alvast financiële voornemens voor 2020. Maar wist je dat je zo vlak voor het einde van het jaar ook al kunt beginnen met besparen? In dit artikel vind je alvast drie handige tips.

kerst-besparen-1

Een greep uit onze financiële eindejaarstips

Aan het eind van ieder jaar bundelt Knab altijd een aantal financiële tips, zowel voor onze zakelijke als particuliere klanten. Zo sluit je het jaar financieel goed af en maak je een frisse start in 2020. Hieronder vind je een greep uit de tips waar je al iets aan hebt voordat het nieuwe jaar überhaupt begint.

Benieuwd naar onze andere tips? Bekijk het complete overzicht met 17 eindejaarstips.

1. Check of je kunt besparen op je maandlasten

Je energierekening is elke maand in principe even hoog, maar toch verbruik je in de winter aanzienlijk meer energie dan in de zomer. Er daardoor mogelijk veel te winnen als je in dit seizoen begint met besparen.

Dat kan op veel verschillende manieren. Wanneer je het wat groter aan kunt pakken, kun je je woning bijvoorbeeld extra isoleren of zonnepanelen aanschaffen. Maar het kan ook zonder al te veel geld te investeren. Doe de deuren in huis bijvoorbeeld wat vaker dicht, probeer korter te douchen en laat apparaten niet op standby staan. Simpelweg overstappen naar een andere energieleverancier levert je mogelijk ook een flinke besparing op.

Besparen op hypotheeklasten
Heb je een koophuis? Dan kun je misschien ook besparen op je hypotheeklasten. Check bijvoorbeeld of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten. Of misschien kun je jouw risicoklasse verlagen.

2. Verlaag je vermogen vóór 1 januari 2020

Is jouw vermogen zo groot dat je box 3-heffing moet betalen? En ben je sowieso al van plan een grote aankoop of schenking te doen? Doe dit dan wanneer mogelijk nog voor het einde van het jaar. Op die manier betaal je namelijk minder vermogensbelasting in box 3.

Wil je weten hoe dit precies werkt en welke andere mogelijkheden je hebt om je vermogen voor 2020 te verlagen? Bekijk alle eindejaarstips.

3. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Ook slim om nog voor het einde van het jaar onder de loep te nemen: je zorgverzekering. Misschien past je huidige dekking niet meer zo goed bij je of kun je besparen op de premie. Het is de moeite waard om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Kan je zo een paar tientjes per maand schelen.

Heb je een nieuwe zorgverzekeraar gevonden met een lagere premie of een dekking die beter bij je past? Je hebt tot 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens kun je tot eind januari 2020 de verzekering aanvragen bij je nieuwe aanbieder. 
Oskar Barendse
Oskar Barendse (FFP RPLP) is Financieel Expert bij Knab en is expert op het gebied van personal finance en financiële planning.


Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën