Hoe werkt beleggen in aandelen precies?

Over investeren in cryptocurrency is tegenwoordig veel te doen, maar dat lijkt je erg risicovol. Toch begint het nu bij je te kriebelen dat jij ook weleens wat meer wilt doen met je spaargeld. Een echte kenner ben je niet, maar beleggen spreekt je aan. Zou het een goed idee zijn om aandelen te kopen? Dat is misschien wel de bekendste manier van beleggen, naast obligaties. Lees er hier meer over.
Gepubliceerd
16 februari 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 16 februari 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Over investeren in cryptocurrency is tegenwoordig veel te doen, maar dat lijkt je erg risicovol. Toch begint het nu bij je te kriebelen dat jij ook weleens wat meer wilt doen met je spaargeld. Een echte kenner ben je niet, maar beleggen spreekt je aan. Zou het een goed idee zijn om aandelen te kopen? Dat is misschien wel de bekendste manier van beleggen, naast obligaties. Lees er hier meer over.

beleggen voor beginners: vrouw zoekt op telefoon meer informatie over aandelen

Wat zijn aandelen?

Een aandeel omschrijven we als een deelneming in het kapitaal van een onderneming. Simpeler gezegd: koop jij een aandeel, dan bezit je een stukje van het kapitaal van dat bedrijf. Een koper van een aandeel heet een aandeelhouder. Aandelen worden op de beurs verhandeld.

De oorsprong van aandelen

Wist je dat het concept van vrij verhandelbare aandelen afkomstig is uit Nederland? Een klein geschiedenislesje: we gaan even terug naar de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De VOC, in 1602 opgericht, maakte verre reizen om overzeese handel te drijven. Voor die tripjes was geld nodig. Veel geld.

En dus zocht de VOC al gauw een manier om snel aan kapitaal te komen. Ze bedachten het aandelensysteem. Kocht je een aandeel ofwel een stukje VOC? Dan had je recht op een deel van de winst die met de handel gemaakt werd.

Gemakkelijk vermogen voor bedrijven

Het uitgeven van aandelen heet aandelenemissie. Het vermogen dat een bedrijf opbouwt door de verkoop van aandelen is permanent. Zo zit het bedrijf niet met een schuld, wat wel het geval zou zijn als ze geld zouden lenen.

Soorten aandelen

Aandelen worden op naam en aan toonder uitgegeven. Aandelen op naam worden in een register ingeschreven en worden daarom ook wel registeraandelen genoemd. Je weet dan als aandeelhouder precies wie de andere aandeelhouders zijn en hoeveel ze precies bezitten.

Aandelen aan toonder zijn niet op naam en kunnen gemakkelijker vrij verhandeld worden. Bij aandelen op naam kost dat meer tijd en moeite.

Aandelen kopen en verkopen

Een aandeel koop je uiteraard meestal om er geld mee te verdienen. Dat kan met aandelen op twee manieren. De eerste is eenvoudig: aandelen kun je verhandelen. Daardoor treedt het vraag-en-aanbodprincipe in werking. Als meerdere mensen geïnteresseerd zijn in een aandeel van een succesvol bedrijf, stijgt de waarde van dit aandeel. Je verdient geld als jij jouw aandelen verkoopt op het moment dat ze meer waard zijn dan toen jij ze kocht. Dit noemen we koersrendement.

Geld verdienen met dividend

Je kunt ook geld verdienen met aandelen door het verkrijgen van dividend. Veel bedrijven betalen met enige regelmaat dividend uit. Dit is een zogenaamde winstuitkering. Het bedrijf waarin je een aandeel koopt mag zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend uitbetaald wordt.

Risico’s van aandelen

Zoals met alle beleggingsvormen kleven ook aan aandelen risico’s, bijvoorbeeld het koersrisico. Heel simpel gezegd: als het aandeel dat je nu koopt straks minder waard is, maak je verlies wanneer je het aandeel weer verkoopt.

Ook kan het bedrijf waarin je een aandeel hebt gekocht, zomaar failliet gaan. Dan kun je fluiten naar je geld, of je krijgt slechts een deel van de waarde van het aandeel terug. Schuldeisers worden namelijk eerst terugbetaald, daarna komen aandeelhouders pas aan bod. Aandelen noemen we daarom ook wel ‘risicokapitaal’.

Rechten binnen bedrijf waar je aandelen van koopt

Als jij aandelen koopt in een bedrijf, ben je technisch gesproken eigenaar van een stukje van het bedrijf. Betekent dat dan ook dat je inspraak hebt in het bedrijf? Je hebt vaak wel een aantal rechten, namelijk stemrecht en informatierecht.

Stemrecht

Als jij als aandeelhouder stemrecht hebt, mag je de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijwonen. Het bestuur van het bedrijf legt hier verantwoording af over het beleid. Ook mag je hier stemmen over bijvoorbeeld de benoeming en de beloning van bestuurders, fusies, overnames, etc. Er bestaan echter ook aandelen waaraan geen stemrecht verbonden is.

Informatierecht

Ter voorbereiding van de Algemene Vergadering mag je als aandeelhouder verschillende documenten inkijken. Denk aan balansen, verslagen, de portefeuille. Je hebt ook het recht om uitleg te vragen over deze documenten en de algehele staat van het bedrijf.

Aandelen combineren om risico te beperken

Goed, nu weet je waar aandelen vandaan komen en wat het precies zijn. Maar in welk bedrijf kun je nu het beste aandelen kopen? Niet in één bedrijf. Als je begint met beleggen en je jouw risico’s wilt proberen te beperken, kun je het beste spreiden over verschillende bedrijven over de hele wereld. En je hoeft je ook niet te beperken tot aandelen. Je kunt namelijk ook beleggen in bijvoorbeeld obligaties. We leggen dit uit in ons artikel over basics van beleggen

Beleggen via Knab 

Ga jij beleggen via Knab, dan hoef jij niet na te denken over welke aandelen of obligaties jij koopt. Onze experts maken deze beleggingskeuzes namelijk voor jou. Hierdoor heb je er nauwelijks omkijken naar. Maar natuurlijk kun je via de Knab App wel steeds checken hoe het staat met je belegd vermogen. Interessant?

Ontdek beleggen bij Knab

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak