Geld opzij zetten: zo pak je dat aan

Staan jouw hoopvol opzij gezette spaarcenten binnen de kortste keren weer op je betaalrekening? Oftewel, is ‘terugboeken’ jouw middle name? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar jouw spaargedrag. Met wat eenvoudige regels zul je makkelijker geld opzij zetten en minder snel terugboeken naar je betaalrekening.
Gepubliceerd
4 december 2019
Laatst geüpdatet
8 oktober 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 3 december 2019
- Laatst geüpdate: 8 oktober 2021
- Leestijd: 2 minuten

Staan jouw hoopvol opzij gezette spaarcenten binnen de kortste keren weer op je betaalrekening? Oftewel, is ‘terugboeken’ jouw middle name? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar jouw spaargedrag. Met wat eenvoudige regels zul je makkelijker geld opzij zetten en minder snel terugboeken naar je betaalrekening.

Vrouw zet geld opzij via haar smartphone

Hoeveel moet je sparen per maand?

Hoeveel jij iedere maand opzij kan zetten, hangt helemaal af van jouw financiële situatie. Het Nibud adviseert om iedere maand in ieder geval 10% van je netto inkomen opzij te zetten. Dit geld is dan bedoeld voor ‘reserveringsuitgaven’, oftewel geld dat je apart zet voor uitgaven zoals kleding, vakanties, meubels en huishoudelijke apparaten. Uiteraard is die 10% maar een richtlijn. Sommige mensen sparen minder per maand en anderen zetten juist een veel hoger percentage opzij. Lees meer over maandelijks sparen

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje

Voor je kunt bepalen hoeveel geld je maandelijks opzij kunt zetten, is het verstandig om een duidelijk overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je een goed beeld van waar je geld iedere maand naartoe gaat en hoeveel je eventueel ‘over’ hebt om opzij te zetten.

Kijk waar je geld kunt besparen

Wanneer je inzicht hebt in je maandelijkse uitgaven, kun je kritisch gaan kijken op welke kosten je eventueel kunt besparen. En dat kan zo eenvoudig zijn als overbodige abonnementen opzeggen of slimmer boodschappen doen. Lees hier een aantal handige bespaartips.

Voorkom dat je te veel opzij zet

Het kan misschien als een uitdaging voelen om iedere maand zoveel mogelijk geld opzij te zetten. Dat klinkt goed, maar zorg wel dat je genoeg geld overhoudt voor je maandelijkse lasten. Wanneer je meer opzij zet dan je kunt missen, zal je waarschijnlijk geld moeten terugboeken. Daarmee creëer je een gewoonte die je juist wilt voorkomen. Wees daarom vooral realistisch over wat je iedere maand kunt missen.

4 manieren om geld opzij te zetten

Waar stal jij je geld dat je iedere maand opzij zet? Veel mensen zetten het weg op een spaarrekening, maar vergeet niet dat er meerdere opties zijn. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of lijfrente. Hieronder lichten we vier opties voor je uit.

Sparen
Sparen is veruit de populairste manier om geld opzij te zetten. Het grootste deel van de Nederlanders heeft wel een spaarrekening. Maar wist je dat er veel verschillende vormen van sparen zijn? Neem bijvoorbeeld het spaardeposito: dat is een spaarrekening waarop je je geld voor een bepaalde periode vastzet. In ruil daarvoor krijg je een hogere spaarrente. Dat kan aantrekkelijk zijn wanneer je je spaargeld voor een langere tijd kunt missen.

Beleggen
Bijna iedereen weet wel wat beleggen is, maar lang niet iedereen heeft het wel eens geprobeerd. En dat terwijl beleggen op de lange termijn een mooie kans biedt om je geld sneller te laten groeien dan op een spaarrekening. Zou je wel willen beleggen, maar weet je niet goed hoe? Je kunt altijd overwegen om je geld te laten beleggen door een expert

Hou er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je kunt een deel of je hele inleg kwijtraken. Beleg daarom alleen met geld dat je zonder problemen kunt missen. Gelukkig zijn er wel manieren om de risico’s van beleggen te beperken.

Lijfrente of pensioensparen
Lijfrente (of pensioensparen) is een manier om geld opzij te zetten voor je pensioen, waarbij je profiteert van fiscaal voordeel. Je kunt namelijk je maandelijkse inleg aftrekken van je inkomstenbelasting en je betaalt tot aan je pensioen geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag. Meer weten? In een van onze andere artikelen lees je alles over lijfrente.

Let wel op dat je bij lijfrente niet zomaar toegang hebt tot je gespaarde geld. Als je er eerder over wilt beschikken, betaal je in de meeste gevallen een boete.

Crowdfunding
Niet iedereen kent crowdfunding als manier om geld te investeren. Maar wanneer je investeert in crowdfundprojecten, kun je vaak profiteren van aantrekkelijke rente. Daarnaast help je ambitieuze ondernemers met het realiseren van hun plannen. Lees meer over crowdfunding.

Let op: wanneer je investeert via crowdfunding loop je het risico dat een ondernemer of bedrijf jouw geïnvesteerde geld niet kan terugbetalen. Deze leningen vallen niet onder de Nederlandse Depositogarantiel of andere wettelijke stelsels.

Start gelijk met geld opzij zetten

De beste manier om geld opzij te zetten is om gelijk te beginnen. Start deze maand nog door een automatische spaaropdracht in te stellen. Bij Knab doe je dat heel eenvoudig via de Knab App. Heb je nog geen rekening bij Knab? Voor € 5 per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:

  • tot wel 5 betaal- en zoveel spaarrekeningen als je wilt;
  • een relatief hoge spaarrente;
  • slimme tools en handige alerts om meer uit je geld te halen.

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Onthoud dat aan beleggen, crowdfunding en lijfrente kosten en risico’s zijn verbonden.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wilt  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab