Geld opzij zetten: zo pak je dat aan
Laatst geüpdatet
10 januari 2025
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 10 januari 2025
- Leestijd: 2 minuten
Staan jouw hoopvol opzijgezette spaarcenten binnen de kortste keren weer op je betaalrekening? Oftewel, is ‘terugboeken’ jouw middle name? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar jouw spaargedrag. Met wat eenvoudige regels zul je makkelijker geld opzijzetten en minder snel terugboeken naar je betaalrekening.
Hoeveel moet je sparen per maand?
Hoeveel jij iedere maand opzij kan zetten, hangt helemaal af van jouw financiële situatie. Het Nibud adviseert om iedere maand in ieder geval 10% van je netto-inkomen opzij te zetten. Dit geld is dan bedoeld voor ‘reserveringsuitgaven’, oftewel geld dat je apart zet voor uitgaven zoals kleding, vakanties, meubels en huishoudelijke apparaten. Uiteraard is die 10% maar een richtlijn. Sommige mensen sparen minder per maand en anderen zetten juist een veel hoger percentage weg.
> Lees meer over maandelijks sparen
Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje
Voor je kunt bepalen hoeveel geld je maandelijks opzij kunt zetten, is het verstandig om een duidelijk overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Zo krijg je een goed beeld van waar je geld iedere maand naartoe gaat en hoeveel je eventueel ‘over’ hebt om opzij te zetten. Het is een doeltreffende - en soms confronterende - manier om inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon.
Kijk waar je geld kunt besparen
Wanneer je inzicht hebt in je maandelijkse uitgaven, kun je kritisch gaan kijken op welke kosten je eventueel kunt besparen. En dat kan zo eenvoudig zijn als overbodige abonnementen opzeggen of slimmer boodschappen doen. Lees hier een aantal handige bespaartips.
Voorkom dat je te veel opzijzet
Het kan misschien als een uitdaging voelen om iedere maand zoveel mogelijk geld opzij te zetten. Dat klinkt goed, maar zorg wel dat je genoeg geld overhoudt voor je maandelijkse lasten. Wanneer je meer opzijzet dan je kunt missen, zal je waarschijnlijk geld moeten terugboeken. Daarmee creëer je een gewoonte die je juist wilt voorkomen. Wees daarom vooral realistisch over wat je iedere maand nodig hebt voor levensonderhoud en wat je kunt missen.3 manieren om geld opzij te zetten
Waar stal jij je geld dat je iedere maand opzijzet? Veel mensen zetten het weg op een spaarrekening, maar vergeet niet dat er meerdere opties zijn. Zeker in tijden van lage spaarrentes en hoge inflatie. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of lijfrente. Hieronder lichten we vier opties voor je uit.
Sparen
Sparen is veruit de populairste manier om geld opzij te zetten. Het grootste deel van de Nederlanders heeft wel een spaarrekening. Maar wist je dat er veel verschillende vormen van sparen zijn? Neem bijvoorbeeld het spaardeposito: dat is een spaarrekening waarop je je geld voor een bepaalde periode vastzet. In ruil daarvoor krijg je een hogere spaarrente. Dat kan aantrekkelijk zijn wanneer je je spaargeld voor een langere tijd kunt missen.
Beleggen
Bijna iedereen weet wel wat beleggen is, maar lang niet iedereen heeft het wel eens geprobeerd. En dat terwijl beleggen op de lange termijn een mooie kans biedt om je geld sneller te laten groeien dan op een spaarrekening. Zou je wel willen beleggen, maar weet je niet goed hoe? Je kunt altijd overwegen om je geld te laten beleggen door een expert.
Hou er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je kunt een deel of je hele inleg kwijtraken. Beleg daarom alleen met geld dat je zonder problemen kunt missen. Gelukkig zijn er wel manieren om de risico’s van beleggen te beperken.
Sparen voor je pensioen
Pensioensparen is een manier om geld opzij te zetten specifiek voor je pensioen. Je zet je geld tot aan je pensioendatum vast en in ruil daarvoor kun je profiteren van fiscaal voordeel. Je kunt namelijk je maandelijkse inleg aftrekken van je inkomstenbelasting en je betaalt tot aan je pensioen geen vermogensbelasting over het gespaarde bedrag. Meer weten?
Start gelijk met geld opzij zetten
De beste manier om geld opzij te zetten is om gelijk te beginnen. Start deze maand nog door een automatische spaaropdracht in te stellen. Dat doe je heel eenvoudig in je Knab App. Heb je nog geen rekening bij Knab? Voor een vaste prijs per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:
- tot wel 5 betaal- en zoveel spaarrekeningen als je wilt;
- de mogelijkheid om te sparen voor je pensioen en te beleggen;
- slimme tools en handige alerts om meer uit je geld te halen.
Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Onthoud dat aan beleggen, crowdfunding en lijfrente kosten en risico’s zijn verbonden.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.