Een beleggingsportefeuille samenstellen: waar moet je op letten?

Je hebt besloten dat je wilt gaan beleggen. Dat is stap één. Maar nu moet je gaan beslissen hoe je wilt beleggen - en net zo belangrijk - waarin. Hoe pak je dat het beste aan? Oftewel, hoe stel je een goede beleggingsportefeuille samen? Lees het hier.
Gepubliceerd
14 november 2019
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 november 2019
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt besloten dat je wilt gaan beleggen. Dat is stap één. Maar nu moet je gaan beslissen hoe je wilt beleggen - en net zo belangrijk - waarin. Hoe pak je dat het beste aan? Oftewel, hoe stel je een goede beleggingsportefeuille samen? Lees het hier.

GettyImages-1098364450 (1)-1

Het nut van een goede beleggingsportefeuille

De meeste mensen beleggen om hun geld over een langere periode te laten groeien. Het is belangrijk dat je weet waar je allemaal in kunt beleggen en dat je een goede strategie uitstippelt. Op die manier beperk je zoveel mogelijk het risico dat je loopt en vergroot je de kans op rendement. Hieronder lees je een aantal tips.

Slim beleggen is spreiden

Als je een beleggingsportefeuille samenstelt, doe je er goed aan om verder te kijken dan alleen aandelen. Je kunt ook beleggen in bijvoorbeeld obligaties, vastgoed of grondstoffen

De meeste beleggingsexperts zullen je aanraden om je beleggingen te spreiden over de verschillende categorieën. Op die manier spreid je de risico’s van een koersdaling. Een daling in aandelen zou je bijvoorbeeld (deels) kunnen opvangen met een stijging van obligaties en vastgoed. Uiteraard is dit maar een voorbeeld en zijn er veel verschillende scenario’s mogelijk.

Zorg voor een spreiding die past bij je risicoprofiel

Je kunt heel ver gaan in het spreiden van je beleggingen. Hoe ver jij daarin zou moeten gaan, hangt onder andere af van het risicoprofiel dat past bij jouw financiële situatie en beleggingsdoelen. Bij Knab Beheerd Beleggen werken we met vier risicoprofielen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Hieronder lichten we er twee voor je uit.

Spreiding bij een defensief risicoprofiel

Een defensief risicoprofiel is er kort gezegd op gericht om jaarlijks een bescheiden rendement te maken, zonder daarbij veel risico te lopen. Om het risico te beperken, zal de spreiding bij dit risicoprofiel relatief hoog zijn.

Spreiding bij een zeer offensief risicoprofiel

Bij een zeer offensief risicoprofiel ligt de focus op het behalen van een groter rendement. Daar zit een groter risico aan vast. De spreiding is relatief minder dan bij een defensief profiel.

> Lees meer over risicoprofielen

Overweeg om periodiek te beleggen

Wanneer jij een beleggingsportefeuille gaat samenstellen, zal je je misschien afvragen wat het beste moment is om in te stappen. Je wilt natuurlijk op een lage koers inkopen en op een hoge koers weer verkopen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De realiteit wijst uit dat het ideale instapmoment onmogelijk precies te timen is. Je kunt namelijk niet van tevoren bedenken of de beurskoersen zullen stijgen of dalen.

Een veiligere strategie is om iedere maand een bepaald bedrag in te leggen. Dat betekent dat je niet al je geld in één keer belegt, maar dat je het uitsmeert over een langere periode. Bij dalende en fluctuerende koersen kan dit voordeliger uitpakken dan wanneer je in één keer een groot bedrag inlegt. Bij stijgende koersen ben je met periodiek beleggen wel duurder uit.

> Lees meer over periodiek beleggen

Blijf kritisch op de samenstelling van je beleggingsportefeuille

Een beleggingsportefeuille is nooit af. Het is verstandig om elk jaar na te gaan of de samenstelling van je portefeuille nog steeds optimaal is. Door koersdalingen of -stijgingen kan de verhouding tussen de verschillende beleggingscategorieën namelijk wijzigen. Bovendien kan je financiële situatie wijzigen, waardoor je misschien wat minder risico wilt nemen of juist meer.

Overweeg om je geld te laten beleggen

Heb jij nog niet zo veel beleggingservaring en vind je bovenstaande tips toch wel wat ingewikkeld klinken? Dan kun je altijd overwegen om je geld te laten beleggen door een expert. Dat kan bijvoorbeeld bij Knab. Wij beleggen je geld op een manier die past bij jouw situatie. Je betaalt daarvoor een van de laagste beheerkosten in de markt.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Goed om te weten

Bovenstaande informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder en je kunt zelfs je inleg kwijtraken. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak