Doelbeleggen: 6 tips om gerichter te beleggen

Beleg jij al, maar heb je niet echt een plan? Beleggen werkt het best wanneer je een doel voor ogen hebt. Een duidelijk doel zorgt namelijk voor urgentie en houvast. Het zorgt ervoor dat je niet meegaat in de waan van de dag en het houdt je blik op de lange termijn. Met deze zes tips leer je gerichter beleggen.
Gepubliceerd
15 september 2020
Laatst geüpdatet
24 september 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 september 2020
- Laatst geüpdate: 24 september 2020
- Leestijd: 3 minuten

Beleg jij al, maar heb je niet echt een plan? Beleggen werkt het best wanneer je een doel voor ogen hebt. Een duidelijk doel zorgt namelijk voor urgentie en houvast. Het zorgt ervoor dat je niet meegaat in de waan van de dag en het houdt je blik op de lange termijn. Met deze zes tips leer je gerichter beleggen.

Doelbeleggen is beleggen met een plan

Tip 1: Bedenk een concreet beleggingsdoel

Doelbeleggen begint met het vaststellen van je beleggingsdoel. Wil je bijvoorbeeld geld opzijzetten voor een aanvullend pensioen en voor de studie van je kinderen? Of wil je over een aantal jaar extra aflossen op je hypotheek? Hoe concreter je doel, hoe beter. Bedenk vooral ook welk bedrag je uiteindelijk voor dit doel nodig hebt.

Tip 2: Bepaal wanneer je dit doel wilt bereiken

Als je weet wat je beleggingsdoel is, kun je hier een datum aan koppelen en daarmee de looptijd van je belegging bepalen. Dit helpt je om een duidelijk beleggingsplan te maken. Voor je pensioen kun je die datum heel makkelijk bepalen.

Tip 3: Overweeg hoeveel risico je wilt lopen

Als je belegt, loop je risico. Maar daar staat tegenover dat beleggen je een mooi rendement kan opleveren. Daarnaast heb je ook deels zelf in de hand hoeveel risico je loopt; sommige beleggingen zijn nu eenmaal minder risicovol dan andere. Dat is goed om te weten wanneer je belegt met een concreet doel.

Vaak kiezen mensen ervoor om aan het begin van de looptijd van hun belegging meer risico te lopen en het risico af te bouwen wanneer het beleggingsdoel in zicht komt. Het idee hierachter is dat je zo aan het begin van de looptijd profiteert van een hoger potentieel rendement en dat je beleggingen - in het geval van een correctie - langer de tijd hebben om te herstellen. Je bouwt dus af omdat je een kortere 'beleggingshorizon' hebt en dus minder risico wilt nemen.

Tip 4: Reken uit hoeveel geld je wilt beleggen

Als je weet hoeveel geld je bij elkaar wilt beleggen en hoeveel tijd je daarvoor hebt, heb je een indicatie van hoeveel geld je moet inleggen. Dit kan je in één keer inleggen of je kunt ervoor kiezen om een vast bedrag per maand te beleggen. Bijvoorbeeld € 200. Onthoud ook dat je geld sneller (of langzamer) kan groeien, afhankelijk van je jaarlijkse rendement. 

Tip 5: Check je voortgang, maar niet te vaak

Wanneer je aan het beleggen bent, wil je natuurlijk weten hoe het gaat met je beleggingen. Het kan dan verleidelijk zijn om iedere dag te kijken hoe het staat met de koersen. Toch kun je dit beter niet doen. Je focust je dan namelijk op de korte termijn, terwijl je juist een langetermijnplan hebt gemaakt. Check dus eens per jaar hoe het ervoor staat en of je doel nog bij je past.

Tip 6: Blijf rustig als het even tegenzit

Beleggen gaat met ups en downs. Je hebt immers te maken met financiële markten die beter of slechter kunnen presteren dan je vooraf had verwacht. Zo hebben de afgelopen tien jaar diepe dalen en hoge toppen gezien. Probeer niet gestrest te raken wanneer het niet gaat zoals je had gehoopt, maar blijf wel realistisch in je verwachtingen. Onthoud dat beleggen gepaard gaat met risico's en dat het tijd kost om je beleggingen te zien groeien.

Doelbeleggen bij Knab

Bij Knab laat je je geld beleggen door een expert. Beheerd Beleggen heet dat. Wanneer je hiermee start, geef je aan hoelang je je geld wil laten beleggen en wat je gewenste eindbedrag is. Daarnaast vul je ook een vragenlijst in zodat wij kunnen vaststellen hoeveel risico bij jou past. Op basis van deze informatie stellen wij een beleggingsplan voor je samen. Je hoeft dus niet zelf te kiezen waarin je belegt. En in de Knab App zie je eenvoudig hoe je beleggingen het doen. 

Check Knab Beheerd Beleggen

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Meer uit je geld halen door te beleggen?  Check Knab Beleggen

Iedereen kan beleggen bij Knab