Beursverwachting: is het slim om voorspellingen te volgen?

Bijna iedereen die belegt - of juist wilt beginnen met beleggen - vraagt het zich af: wat kunnen we de komende tijd van de beurzen verwachten? Als je een beetje gaat zoeken, kom je allerlei voorspellingen tegen. Hoewel er van alles wordt beweerd, heeft niemand een glazen bol. Een korte termijn beursverwachting uitspreken blijft daarom altijd giswerk. In dit artikel laten we jou zien hoe je het beter aan kunt pakken.
Gepubliceerd
25 mei 2018
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 25 mei 2018
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Bijna iedereen die belegt - of juist wilt beginnen met beleggen - vraagt het zich af: wat kunnen we de komende tijd van de beurzen verwachten? Als je een beetje gaat zoeken, kom je allerlei voorspellingen tegen. Hoewel er van alles wordt beweerd, heeft niemand een glazen bol. Een korte termijn beursverwachting uitspreken blijft daarom altijd giswerk. In dit artikel laten we jou zien hoe je het beter aan kunt pakken.

Beleg jij op basis van een beursverwachting?

 

Volg niet blind iedere beursverwachting

We kunnen natuurlijk ingaan op het rentebesluit van de ECB, over de handelsoorlogen, de inflatiecijfers en over de ontwikkeling van de olieprijs. En wat dit de komende tijd voor invloed gaat hebben op de beurskoersen. Maar de ervaring leert dat beurskoersen zich moeilijk laten voorspellen.

Verleg je beleggingshorizon

Wanneer je gaat beleggen, volg je in principe een langetermijnstrategie. Dit betekent kort gezegd dat je jouw geld voor een langere tijd wegzet en dat je je minder bezig houdt met de korte termijn. Aandelenbeurzen kunnen namelijk flink schommelen en zijn sterk afhankelijk van de waan van de dag. Het is dan ook slim om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Maar aan het eind van de dag is de keuze natuurlijk aan jou.

Buy-and-hold

Iedereen wil natuurlijk laag kopen en hoog weer verkopen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De zogenaamde buy-and-hold strategie werkt op de lange termijn waarschijnlijk toch wel het beste. Kijk bijvoorbeeld eens naar de grafiek van de MSCI World Index, een wereldwijde aandelenindex die sinds 1969 wordt berekend. Je ziet de laatste 50 jaar een duidelijke trend naar boven. Uiteraard zijn er correcties, maar die worden in de regel gevolgd door een nieuwe stijging.

Spreid je beleggingen

Betekent dit dat je jouw geld blind kunt beleggen en wachten tot je rijk bent? Nee, aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden. Bedrijfsresultaten kunnen tegenvallen en sommige bedrijven gaan failliet. Je kunt jezelf beschermen tegen deze risico’s door je beleggingen zo goed mogelijk te spreiden. Zo ben je minder afhankelijk van één bepaald aandeel. Al je geld in één aandeel stoppen is een veelgemaakte fout bij beginnende beleggers. Lees hier onze top 5 beleggingsfouten.

Periodiek inleggen

Een andere goede manier om je risico proberen te spreiden is door regelmatig geld op je beleggingsrekening te storten, bijvoorbeeld iedere maand of kwartaal. Op deze manier kun je profiteren van lagere koersen wanneer de beurzen zijn gedaald. Je pakt dan als het ware opnieuw een stijging mee. Bij Knab Beheerd Beleggen kun je periodiek inleggen eenvoudig instellen zodat je hier niet iedere maand zelf aan hoeft te denken.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen komt steeds meer binnen handbereik door het groeiende aanbod van online tools en apps. Hiermee spelen kan heel leuk zijn, wanneer je dat met kleine bedragen doet. Bijvoorbeeld op basis van een beursverwachting van een ‘beleggingsgoeroe’ of op je eigen instinct. Maar wanneer jij bijvoorbeeld (een groot deel van) jouw spaargeld wilt beleggen, ben je waarschijnlijk op zoek naar wat meer zekerheid.

Je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder zoals Knab, kan dan een verstandige optie zijn. Wij maken een beleggingsstrategie voor jou, op basis van jouw financiële situatie en je beleggingsdoelen. Je hoeft zelf geen lastige beslissingen te maken over jouw geld, waardoor je bijna geen omkijken hebt naar je beleggingen. Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.

Haal meer uit je geld

Knab helpt jou beleggen op de manier die het beste bij jou past. Meer weten? 

Ontdek beleggen bij Knab



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak