3 manieren om te beleggen voor je pensioen

Wil jij later een mooie aanvulling op jouw pensioen? Of heb je misschien nog helemaal geen pensioen opgebouwd? Reden genoeg om in actie te komen. Want hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om een mooi bedrag op te bouwen. Maar wat zijn jouw opties als je wilt beleggen voor je pensioen? En hoeveel moet je inleggen? Knab helpt je op weg!
Gepubliceerd
26 juli 2018
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 26 juli 2018
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 6 minuten

Wil jij later een mooie aanvulling op jouw pensioen? Of heb je misschien nog helemaal geen pensioen opgebouwd? Reden genoeg om in actie te komen. Want hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om een mooi bedrag op te bouwen. Maar wat zijn jouw opties als je wilt beleggen voor je pensioen? En hoeveel moet je inleggen? Knab helpt je op weg!

Crowdsurance 1-1

Beleggen voor je pensioen als aanvulling hierop

Goed dat je nu al bezig bent met je pensioen! Voordat we dieper ingaan op beleggen als een manier om vermogen op te bouwen voor je pensioen, kijken we eerst even naar hoe jouw pensioen opgebouwd kan zijn. Je pensioeninkomen bestaat namelijk uit drie pijlers:

AOW-uitkering

Wanneer jij de AOW-leeftijd hebt bereikt (in 2024 is dat 67 jaar) ontvang je van de overheid een AOW-uitkering. De hoogte hiervan in 2023 is € 1.541,53 voor alleenstaanden en € 1.047,60 voor samenwonenden. Deze bedragen zijn gelinkt aan het wettelijk minimumloon. 

Werkgeverspensioen

Dit is het pensioeninkomen dat je opbouwt via je werkgever, als je in loondienst werkt. De hoogte van dit pensioen hangt af van jouw inkomen, hoe lang je hebt gewerkt en welke pensioenregeling jij hebt met je werkgever. Niet iedere werkgever heeft overigens een pensioenregeling.

Extra inkomen dat je zelf regelt

Voor sommige mensen is de AOW-uitkering en het werkgeverspensioen niet genoeg om van rond te komen. Dit heet ook wel een pensioengat. Zelfstandig ondernemers doen er goed aan om te kijken naar de verschillende mogelijkheden om als zzp’er pensioen op te bouwen. Dit geldt ook mensen die via hun werkgever geen pensioen opbouwen. In dit geval moet je dit zelf doen, bijvoorbeeld door te beleggen. 

Beleggen voor je pensioen: 3 opties uitgelegd

Beleggen wordt al lang gezien als iets ingewikkelds, wat voor de gewone man of vrouw eigenlijk niet is weggelegd. Toch begint bijvoorbeeld pensioenbeleggen steeds populairder te worden. Mede omdat de spaarrentes op dit moment laag liggen, maar ook omdat er steeds meer laagdrempelige opties zijn. We bespreken hieronder de belangrijkste drie opties.

Let op: Beleggen is een populaire vorm van pensioenopbouw, maar houd rekening met de risico’s. Je beleggingen kunnen namelijk meer, maar ook minder waard worden. In het ergste geval kun je je inleg kwijtraken. Dit risico kun je beperken door je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden en alleen te beleggen met geld dat je op korte termijn kunt missen.

1. Beleggen met belastingvoordeel

Beleggen met belastingvoordeel - ook wel fiscaal voordelig beleggen genoemd - is een fiscaal aantrekkelijke manier om geld voor een langere tijd vast te zetten, waardoor je een aanvullend pensioen opbouwt. Sinds medio 2017 zijn de opties hiervoor flink uitgebreid.

Voordelen van fiscaal voordelig beleggen
Het grote voordeel van deze vorm van beleggen is - de naam zegt het al - het fiscale voordeel. Je hoeft geen rendementsheffing te betalen, in tegenstelling tot bij regulier beleggen. Daarnaast kun je de inleg aftrekken in box 1. Je uitkering wordt echter ook belast in box 1, maar dit gaat vaak tegen een lager belastingtarief aangezien je inkomen tegen die tijd meestal lager ligt. 

Bovendien gaat je vermogen na overlijden naar de nabestaanden. Dit is bijvoorbeeld bij een lijfrenteverzekering niet altijd het geval. Uiteraard moet er wel erfbelasting betaald worden.

Let op: Van hoeveel fiscaal voordeel jij precies kunt profiteren wanneer je fiscaal voordelig belegt, hangt af van jouw individuele omstandigheden. Dit zou in de toekomst kunnen wijzigen. 

Nadelen van fiscaal voordelig beleggen
Een nadeel van fiscaal voordelig beleggen is dat je opgebouwde vermogen niet vrij beschikbaar is. Het bedrag staat namelijk vast tot de afgesproken einddatum en je mag het alleen als extra pensioeninkomen gebruiken. Let daarbij goed op de bijkomende kosten van deze fiscaal voordelig beleggen. Denk hierbij aan de kosten voor opname of uitkering, zoals beheerkosten, fondskosten en servicekosten. 

2. Zelf beleggen voor je pensioen

Wil jij liever te allen tijde bij je geld kunnen? En wil je het ook eventueel kunnen gebruiken voor andere doeleinden? Misschien is beleggen op een reguliere beleggingsrekening dan een betere optie. 

Voordelen van zelf beleggen
Alhoewel beleggen voor je pensioen natuurlijk bedoeld is voor de lange termijn, kun je het bedrag op een (online) box 3 beleggingsrekening vrij opnemen. Je kunt hierdoor altijd bij je geld als je het tussentijds nodig hebt. Daarnaast worden uitkeringen niet apart belast. 

Nadelen van zelf beleggen
Als je zelf gaat beleggen, wordt het vermogen belast in box 3 in plaats van box 1. Daarnaast vraagt beleggen om een hoop kennis, ervaring en tijd. Wanneer je die kennis en tijd niet hebt, is zelf beleggen waarschijnlijk voor jou niet de beste optie. Zeker als het om zoiets belangrijks gaat als je pensioen.

3. Laten beleggen door een fondsmanager

Bij bovenstaande opties om te beleggen voor je pensioen kun je ervoor kiezen om je geld zelf te beleggen of je geld te laten beheren door een fondsmanager. Beheerd beleggen, zoals dat ook wel wordt genoemd, kan interessant zijn als je weinig kennis of ervaring hebt met beleggen of niet genoeg tijd hebt om je erin te verdiepen. Je geld wordt dan belegd door een professionele fondsmanager of vermogensbeheerder.

Voordelen van beheerd beleggen
Als je jouw geld professioneel laat beleggen profiteer je ten eerste van de kennis en ervaring van de fondsmanager of vermogensbeheerder. Zij weten precies hoe je een goede afweging maakt tussen risico en rendement. Zo belegt een fondsbeheerder jouw geld in overeenstemming met het beleggingsprofiel wat op basis van jouw specifieke (financiële) situatie wordt vastgesteld. Ten tweede hoef je niet zelf bezig te zijn met je beleggingen. Dat scheelt qua tijd, maar ook qua gemoedsrust.

Nadelen van beheerd beleggen 
Als je je geld wilt laten beleggen betaal je beheerkosten. Hoeveel dat is, verschilt per vermogensbeheerder. Wanneer je je geld bij Knab laat beleggen, betaal je echter een zeer concurrerend tarief van tussen de 0,80 en 0,95% van je belegd vermogen per jaar en € 1 per maand aan servicekosten.

Lees meer over de voor- en nadelen van beheerd beleggen en meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.  

Laten beleggen bij Knab

Wil jij graag het geruste gevoel van professioneel beheer, maar wil je daar niet te veel voor betalen? Dan is Knab Beleggen een aantrekkelijke optie. Je hebt bij Knab namelijk zelf geen omkijken naar je beleggingen en zo kun je bijna ongemerkt een mooie aanvulling op je pensioen opbouwen. De voordelen van beleggen bij Knab zijn:

- Zelf geen moeilijke beleggingskeuzes maken; 
- Wij bepalen je risicoprofiel voor je (op basis van een vragenlijst); 
- Vast lage beheertarieven.

Ontdek beleggen bij Knab

Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Uw beleggingen kunnen meer, maar ook minder waard worden. In het uiterste geval kun je zelfs je gehele inleg verliezen.

*Klik hier voor de voorwaarden.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Belastingvriendelijk beleggen voor later?  Check Knab Pensioenbeleggen