PorteRenee: Zo zet je geld weg voor belastingen en investeringen

Wat heb ik toch gerommeld toen ik net begon als zzp'er. De belastingen, de btw, investeringen; hoe regel je dat allemaal financieel? Het heeft een paar jaar geduurd, maar na vijftien jaar ondernemen heb ik het eindelijk in de vingers. Ik deel graag met je hoe je dit heel makkelijk kunt organiseren met digitale spaarpotjes. Niet in de gelegenheid de video te bekijken? Onder de video staat het verhaal van Renée helemaal uitgeschreven.
Gepubliceerd
27 juli 2021
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 26 juli 2021
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 4 minuten

Wat heb ik toch gerommeld toen ik net begon als zzp'er. De belastingen, de btw, investeringen; hoe regel je dat allemaal financieel? Het heeft een paar jaar geduurd, maar na vijftien jaar ondernemen heb ik het eindelijk in de vingers. Ik deel graag met je hoe je dit heel makkelijk kunt organiseren met digitale spaarpotjes. 

Niet in de gelegenheid de video te bekijken? Onder de video staat het verhaal van Renée helemaal uitgeschreven. 

 

 

 

 

 

 

Vier aparte spaarpotjes

Naast mijn zakelijke betaalrekening bij Knab, heb ik ook nog vier spaarpotjes. Die potjes kun je heel makkelijk aanmaken in de Knab App. Je drukt op het plusje rechtsboven in beeld en kiest voor 'Spaardoel'. Je moet daar vervolgens invullen wat je doelbedrag is. Als dat een specifiek bedrag is, kun je dat invullen. Je kiest een plaatje dat past bij je doel en ziet vervolgens vanzelf dat balkje vol lopen naarmate je dichterbij je financiële doel komt. 

Als je het bedrag niet precies weet - bijvoorbeeld omdat je spaart voor belastingen - kun je een willekeurig bedrag invullen. Ik heb dus vier van deze potjes waarin ik geld wegzet voor de volgende vier doelen. 

1. Btw

Van elke betaling zet ik alle btw weg in dit potje. Als je zakelijke kosten maakt - waar je ook weer btw over betaalt - mag je die natuurlijk aftrekken. Zo betaal je onder de streep waarschijnlijk minder aan de Belastingdienst dan alle btw die je gerekend hebt. Dan zou je dus theoretisch wat minder weg kunnen zetten. Ik doe dat nooit. Zo wordt het btw-potje ook een soort spaarpotje. Want ik hoef altijd minder af te dragen dan er in dat potje staat. Een heel fijn gevoel. Ik ben bovendien doodsbang voor de Belastingdienst, dus ik hou dat systeem netjes op orde. Dat raad ik jou ook aan. 

2. Belastingen

Hier wordt het al wat ingewikkelder. Want hoeveel ga je van je omzet apart zetten voor de Belastingdienst? Dit hangt heel erg af van hoe hoog je belastingdruk is. Oftewel: Hoeveel belasting er betaald is. Des te hoger je winst, des te meer belasting je betaalt. Zo werkt het systeem in Nederland. Dus houd daar rekening mee wanneer je meer gaat omzetten. 

Het is ook weer afhankelijk van welke vorm je bedrijf heeft. Als zzp'er is het percentage belasting om rekening mee te houden weer heel anders dan wanneer je een bv hebt. Heb je een vrij 'steady' winst? Dan kun je op basis van belastingaangiften van eerdere jaren - en de bijbehorende aanslagen - bepalen welk percentage ongeveer past. Als je een boekhouder of accountant hebt (en zorg dat je die hebt) kun je hem of haar ook deze vraag stellen. Natuurlijk zijn de belastingschalen ook gewoon op de website van de Belastingdienst te vinden. 

Het potje 'belastingen' vul ik zodra ik betalingen ontvang. Dus ontvang ik € 1.000, dan gaat de btw naar het potje 'btw' en bijvoorbeeld 30% naar het potje belastingen. Hup, alles in één keer geregeld voor de Belastingdienst. Dat geeft een hoop rust kan ik je vertellen. 

3. Personeel

Eigenlijk is het geen personeel dat ik betaal, maar het zijn allemaal freelancers die vast voor ons werken. Ik weet - om en nabij - wat de kosten daarvoor maandelijks zijn. Dat heb ik op een rij gezet in Excel. Ik weet dus precies welke facturen ik kan verwachten. Het geld daarvoor bouw ik op in dit potje dat speciaal daarvoor is bedoeld. 

Ik probeer het potje altijd voor een kwartaal gevuld te hebben en te houden. Dus komt er geld binnen, dan vul ik dit potje aan voor zover dat nodig is. Ik heb ook nog een zakelijke buffer om mensen uit te betalen, mocht er nood aan de man zijn en dit potje leeg is. Maar in principe is het niet de bedoeling om daar aan te zitten. 

4. Investeringen

Naast de eventuele vaste inhuur van personeel, komen er ook altijd andere kosten kijken bij het ondernemen. Wat dacht je van materialen? Misschien wil je een bepaalde cursus volgen of wil je iemand inhuren om een website voor je te bouwen. Er komen altijd kosten voorbij die je wil of soms zelfs moet maken om je bedrijf te kunnen laten groeien. Dat moet je vooral ook doen, wanneer je daar financieel natuurlijk de ruimte voor hebt.

Dus spaar vooral zo'n potje bij elkaar. Wat een passend bedrag is, bepaal jij zelf. Je kunt kiezen voor een bepaald percentage van je omzet. Zeg 5% die je structureel wegzet in dit potje voor investeringen. Let op: Dit potje is dus niet bedoeld voor het dichten van allerlei financiële gaten. Dit is echt bedoeld voor investeringen in je bedrijf.

Eventueel extra potje: Winst

Je kunt aan je potjes nog één potje toevoegen als je het leuk vindt. Het potje 'winst'. Hierin stop je een percentage van je omzet dat je reserveert als winst uit je bedrijf. Dat percentage hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Het kan 1% of 2% zijn. Kijk welke ruimte er is. Dit potje geeft je vooral een heel goed gevoel. Als je je Knab App opent dan zie je, daar staat mijn winst uit onderneming. 

Dit is hoe ik mijn zakelijke spaarpotjes opzet. Zoek vooral naar een manier hoe het voor jou werkt. Mijn potjes zijn vrij heilig voor me. Ze geven me rust en zorgen ervoor dat ik me niet rot schrik van een blauwe brief of een onverwacht hoge factuur. 



Renée Lamboo (PorteRenee)
Je kent Renée misschien van haar bespaar- en spaartips. Of van de podcast die ze elke week met haar man maakt. Speciaal voor Knab deelt ze tips en ervaringen waar je als ondernemer wat aan hebt.



Deel via:

Onbeperkt aantal spaarrekeningen bij Knab  Slim sparen met potjes

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers