Zo bereken je je uurtarief als zzp'er

Kun je minder lang vooruit met je financiële buffer dan gedacht? Misschien is dit dan het uitgelezen moment om je uurtarief nog eens onder de loep te nemen. In deze video vertelt Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl hoe je dat doet.
Gepubliceerd
16 april 2020
Laatst geüpdatet
15 april 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 april 2020
- Laatst geüpdate: 15 april 2022
- Leestijd: 2 minuten

Kun je minder lang vooruit met je financiële buffer dan gedacht? Misschien is dit dan het uitgelezen moment om je uurtarief nog eens onder de loep te nemen. In deze video vertelt Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl hoe je dat doet.

Niet in de gelegenheid de video te bekijken? Onder de video lees je woord voor woord wat Martijn vertelt.

 

Neem je uurtarief onder de loep

“Hallo mijn naam is Martijn Pennekamp en in deze video wil ik je graag meer vertellen over hoe je onvoorziene tijden kunt verrekenen in je uurtarief.”

“Het zijn barre tijden voor veel zzp’ers in Nederland door de coronacrisis. En helaas blijkt dat flink wat ondernemers geen of te weinig buffer hebben om deze tijd te kunnen overbruggen. Want stel je voor dat je nu een aantal maanden ziek wordt of een aantal maanden geen opdracht hebt om andere redenen dan de coronacrisis, dan was je nu ook zonder deze crisis in de problemen gekomen. Tijd om jouw uurtarief weer eens onder de loep te nemen.”

Maak een berekening

“Vraag je wellicht te weinig? Laten we een berekening maken. Bepaal eerst jouw gewenste jaarinkomen. Stel je voor dat je zo’n € 40.000 per jaar zou willen verdienen, bruto. Bepaal dan de buffer die je nodig hebt om een aantal maanden te kunnen overbruggen. Tel daarbij op wat je jaarlijks zou willen opbouwen aan pensioenpremie. En ook de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Tel daarbij de bedrijfskosten op, denk bijvoorbeeld aan je website, autokosten en je boekhouding.”

“We hebben nu uitgerekend hoeveel omzet je nodig hebt om te kunnen leven en ook om onvoorziene zaken te kunnen overbruggen. Nu gaan we aan de slag met het totaal aantal werkbare dagen per jaar.”

Zet je werkbare dagen op een rij

“Per jaar zijn er 256 dagen waar je normaal gesproken kunt werken als je in het weekend vrij bent en ook de kerstdagen tellen we niet mee. Stel je voor: je hebt zo’n drie studiedagen per jaar en zo’n 25 vakantiedagen. Je hebt bijvoorbeeld twee dagen dat je toch wel ziek bent per jaar en nog twee overige niet declarabele dagen.”

“Nou, in totaal zou je dan 224 dagen kunnen werken per jaar. Maar stel je voor dat je elke maand toch ook wel een dag nodig hebt voor de acquisitie en ook wel een dag voor de administratie. Dan houd je zo’n 200 dagen per jaar over. En als je dat dan keer acht uur doet, heb je zo’n 1.600 uur om omzet te kunnen maken. Deel dan die omzet door het aantal uren dat je kunt werken. In dit voorbeeld zou je dan zo’n 38 euro per uur nodig hebben om die 60.000 omzet te kunnen halen om je 40.000 bruto inkomen te kunnen halen.”

“Wil je zelf zo’n berekening maken? Klik dan op de link hieronder. Dan kun je zelf je uurtarief bepalen en ook rekening houden met slechtere dagen en een buffer opbouwen, zodat je de volgende crisis wel kunt overbruggen. Succes met de berekening en tot de volgende video!”

Zelf aan de slag? Check de uurtarief calculator van Ikwordzzper.nl.

Knab heeft ook een uurtarief tool, die vind je op de pagina over zzp uurtarief berekenen.



Martijn Pennekamp
Martijn is initiatiefnemer van startersplatform Ikwordzzper.nl



Deel via:

Hoe ga jij om met de coronacrisis?  Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers