Opleiding volgen als zzp'er: waarom het goed is om te blijven leren

Het opstarten van een eigen bedrijf vergt veel tijd en energie. Maar ook als je al een tijd aan de slag bent als zzp’er is stilzitten geen optie. Het is belangrijk om zo nu en dan je kennis bij te spijkeren. Maar waarom is een cursus of opleiding volgen als zzp’er slim? En wat kan het je uiteindelijk opleveren?
Laatst geüpdatet
7 september 2020
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 7 september 2020
- Leestijd: 2 minuten

Het opstarten van een eigen bedrijf vergt veel tijd en energie. Maar ook als je al een tijd aan de slag bent als zzp’er is stilzitten geen optie. Het is belangrijk om zo nu en dan je kennis bij te spijkeren. Maar waarom is een cursus of opleiding volgen als zzp’er slim? En wat kan het je uiteindelijk opleveren?

Een opleiding volgen als zzp'er

Waarom is het slim om een opleiding te volgen als zzp’er?

Volgens het CBS telde Nederland in 2018 ruim 1,1 miljoen zzp’ers en dit aantal groeit elke dag. Om je te onderscheiden van deze ‘concurrenten’, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen binnen je vakgebied. Daarvoor moet je blijven leren. Bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding of cursus.

Voordelen van een opleiding volgen

Een opleiding volgen als zzp'er helpt je dus om je concurrenten bij te houden of zelfs voorbij te streven, maar heeft ook voordelen voor jou persoonlijk. Wij benoemen er 3.

1. Meer kennis
Je breidt je vakkennis uit. Misschien kom je hierdoor tot nieuwe inzichten en kun je je dagelijkse werkzaamheden nog efficiënter uitvoeren. Doe je een opleiding op locatie in plaats van online? Dan leer je ook nog nieuwe mensen kennen, waarmee je jouw netwerk vergroot.

2. Meer opdrachten
Wanneer je je kennis up-to-date houdt, creëer je voor jezelf een betere positie op de arbeidsmarkt. Je wordt immers breder inzetbaar en dat vergroot je kans op meer opdrachten. En meer opdrachten betekenen natuurlijk weer extra inkomsten!

3. Je kunt je uurtarief verhogen
Als je meer kennis hebt en de kwaliteit van je werk toeneemt, kun je jouw uurtarief verhogen. Als je in loondienst zou werken zou je immers ook vaak loonsverhoging krijgen als je je verder gaat ontwikkelen. Doe dit echter niet zomaar. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om tot een eerlijk en rendabel tarief te komen.

Tijdsinvestering

Een opleiding kost tijd. En tijd is schaars voor succesvolle zzp’ers. Je kennis bijspijkeren hoeft echter niet per se veel tijd in beslag te nemen. Je hoeft niet altijd meteen een meerjarige opleiding te doen, korte cursussen of seminars zijn ook heel waardevol. Is het echt geen optie om een middag weg te blijven van je werk? Kies dan voor een online cursus die je kan volgen in de avonduren.

Kosten of een investering

De kosten voor een opleiding kunnen variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Je kunt het zo duur maken als jij dat wilt. Het spreekt voor zich dat je als zzp’er geen kosten moet maken die het rendement van je bedrijf drukken. Vraag je dus bij elke euro die je kunt missen af: zijn het simpelweg kosten of is het een investering in mezelf en mijn bedrijf?

Vergeet niet dat je de studiekosten voor je bedrijf in sommige gevallen mag opgeven als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt alleen niet voor elke opleiding. In dit artikel lees je hoe de aftrek van studiekosten werkt.

Vind de juiste training

Online worden er verschillende opleidingen, trainingen en cursussen aangeboden voor zzp'ers. Klassikaal, maar ook online. En in elke prijscategorie. Weet je niet waarop je moet zoeken? Vraag vooral eens aan andere zzp'ers in jouw vakgebied welke opleidingen zij nuttig vonden. 

Ben je zakelijke klant van Knab? Dan heb je ook toegang tot zorgvuldig geselecteerde opleidingen en profiteer je daarnaast van fikse kortingen.

Sparen voor een opleiding

Voor mensen in loondienst is er via hun werkgever soms budget voor een opleiding of training. Als zzp’er kan je hier zelf voor sparen. Het voordeel van sparen bij Knab is dat je zoveel spaarrekeningen opent als je zelf wilt. Open bijvoorbeeld een aparte rekening voor de btw, vaste lasten of voor een opleiding. Zo kan je lekker overzichtelijk sparen.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers