Onderzoek: Inkomsten reisbranche, cafés, restaurants en kunstsector nog lang niet op oude niveau
Gepubliceerd
10 augustus 2020
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 3 augustus 2020
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 5 minuten
Afgelopen mei onderzochten we de financiële impact van de coronamaatregelen op de 167.000 ondernemers die klant zijn bij Knab. Tijdens de ‘intelligente lockdown’ zagen veel eenmanszaken en bv’s de inkomsten met tientallen procenten dalen. Vanaf half mei ging Nederland stapsgewijs van het slot. In dit vervolgonderzoek kijken we of en hoe de verschillende sectoren herstellen.
Vanaf 11 mei werd de intelligente lockdown - die begon op 12 maart 2020 - stapsgewijs opgeheven. Verschillende sectoren mochten op verschillende momenten hun zaak weer onder voorwaarden openen. Voor de sectoren die in het klantenbestand van Knab goed vertegenwoordigd zijn, betekent dat het volgende:
- 11 mei: De ‘contactberoepen’ zoals kappers en schoonheidssalons;
- 1 juni: Horeca, theaters, bioscopen, concertzalen (max. 30 man binnen);
- 1 juli: Sportscholen en sauna’s.
Reisbranche merkte in juni nog niets van de versoepelde maatregelen
Tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) zagen ondernemers in de reisbranche hun inkomsten gemiddeld met 52% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Knab telt een kleine 600 ondernemers in deze branche. De sector - waar reisorganisaties en reisbemiddelingsbureaus onder vallen - hoopte op snel herstel na de lockdown, maar helaas. In juni daalden de gemiddelde inkomsten ten opzichte van juni 2019 zelfs met 54%. In juli besloten steeds meer Nederlanders toch de koffers te pakken. De inkomstendaling bedroeg in deze maand ‘slechts’ 21%.
Hotels en campings profiteren van binnenlandse reizen
Vanaf 15 juni mochten in Nederland ook alle campings weer volledig open - inclusief sanitair. Hotels, campings en vakantiehuisjes lijken sinds juni te profiteren van alle reisbeperkingen. Nederlanders kiezen deze zomer vaker voor een vakantie binnen de eigen landsgrenzen en dat is te zien aan de cijfers. Tijdens de lockdown daalde het gemiddelde aan inkomende transacties in deze sector met 36%, maar vanaf juni zien we positieve cijfers. In juli haalden ondernemers gemiddeld 11% meer geld binnen dan een jaar daarvoor. Knab heeft zo’n 450 ondernemers als klant in deze branche.
Kunstsector ziet verder dalende inkomsten
Ondernemers in de kunstsector kregen tijdens de lockdown te maken met een inkomstendaling van 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dit bleek echter een voorbode van zwaarder weer: in juni en juli daalden de inkomsten ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder namelijk met respectievelijk 36% en 31%.
De verdere daling in de kunstsector kwam niet geheel uit de lucht vallen, aangezien uitgestelde betalingen geregeld voorkomen binnen de kunstsector. Ondernemers zien daardoor nu pas het werkelijke effect van de lockdown. Knab telt 5.882 ondernemers in deze sector.
Cafés en restaurants herstellen zich deels; nog steeds minder inkomsten
Vanaf 1 juni mochten cafés en restaurants weer gedeeltelijk open, maar daarmee zijn de inkomsten nog niet terug op het niveau van vorig jaar. In juni verdienden de 189 café-eigenaren met een Knab-rekening gemiddeld 16% minder dan in dezelfde maand in 2019. In juli kwam er nog 13% minder binnen dan vorig jaar. Het gaat al wel een stuk beter dan tijdens de lockdown: toen er gemiddeld 58% minder in het laatje kwam.
Ook de inkomsten van restaurants trokken de afgelopen twee maanden wat bij. Tijdens de lockdown zagen de 615 restauranthouders hun inkomsten gemiddeld met 36% teruglopen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Zij konden - in tegenstelling tot de cafés - nog wat verdienen door meer te bezorgen. In juni en juli lagen de inkomsten respectievelijk 17% en 11% lager dan tijdens deze maanden een jaar eerder.
Kappers en schoonheidsspecialisten draaiden in juni en juli beter dan in 2019
Kappers en schoonheidssalons ontvingen tijdens de lockdown 33% minder geld op hun rekening dan tijdens dezelfde periode in 2019. Knab heeft 3.765 ondernemers in deze groep als klant. Op 11 mei mochten zij als eersten de handen weer uit de mouwen steken. Dat is te merken aan hun stijgende inkomsten. In juni ontvingen ze 10% meer dan een jaar eerder. Ook in juli deden ze het nog goed met 6% meer omzet dan in 2019. Het verlies van de lockdown is daarmee echter niet goedgemaakt.
Sportscholen zien hogere inkomsten in juli
Sportscholen mochten per 1 juli - als een van de laatste branches - weer klanten ontvangen. Knab heeft slechts een beperkt aantal sportschoolhouders als klant (78). Tijdens de lockdown zagen zij hun omzet gemiddeld met 48% kelderen. In juni kwamen ondernemers al met slimme oplossingen, zoals buiten sporten en online lessen. Toch bleef de omzet - vergeleken met juni 2019 - nog met 28% achter. Sinds de deuren in juli weer open mochten, was er wél reden tot juichen. De omzet lag deze maand gemiddeld 9% hoger.
Detailhandel blijft pieken
Tijdens de intelligente lockdown was de detailhandel al een van de weinige positieve uitschieters. Tussen 12 maart en 11 mei draaiden ondernemers in deze branche 28% meer omzet. Ook in juni (+22%) en juli (+21%) weet de Nederlander de fysieke winkel nog goed te vinden. Bijna 3.400 ondernemers in deze sector hebben een Knab-rekening.
De online detailhandel profiteert zelfs nóg meer van de coronamaatregelen. Tijdens de lockdown draaiden zij gemiddeld 44% meer omzet. In juni (+25%) en juli (+23%) kwam er bij die online winkels nog steeds veel meer geld binnen dan vorig jaar. Knab heeft 13.258 klanten die ondernemer zijn in de online detailhandel.
Over het onderzoek
Voor dit onderzoek analyseerden we de geanonimiseerde transactiedata van 167.000 eenmanszaken en bv’s die een zakelijke rekening hebben bij Knab. Daarvoor vergeleken we de inkomende transacties tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei), juni en juli (t/m 26 juli) met de transacties tijdens dezelfde periode vorig jaar. In de cijfers hebben we eventuele overheidssteun als gevolg van de crisis niet meegerekend.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.