Netwerken als zzp’er: 5 handige tips

Netwerken en contact leggen is een goede manier om opdrachten binnen te halen. Het is echter niet voor alle zzp’ers vanzelfsprekend om naar zakelijke borrels en netwerkevenementen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch waardevolle connecties legt? We geven je 5 tips om te netwerken als zzp’er. Tip 1: bezoek vakdagen en evenementen Maak een lijstje met vakdagen en events die zakelijk interessant kunnen zijn. Kijk dan zowel naar evenementen die zich specifiek richten op jouw vakgebied als op de sector. Elk evenement heeft voor- en nadelen:
Gepubliceerd
10 oktober 2018
Laatst geüpdatet
29 juli 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 10 oktober 2018
- Laatst geüpdate: 29 juli 2022
- Leestijd: 2 minuten
Netwerken en contact leggen is een goede manier om opdrachten binnen te halen. Het is echter niet voor alle zzp’ers vanzelfsprekend om naar zakelijke borrels en netwerkevenementen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch waardevolle connecties legt? We geven je 5 tips om te netwerken als zzp’er.
Drie zzp'ers aan het netwerken

Tip 1: bezoek vakdagen en evenementen

Maak een lijstje met vakdagen en events die zakelijk interessant kunnen zijn. Kijk dan zowel naar evenementen die zich specifiek richten op jouw vakgebied als op de sector. Elk evenement heeft voor- en nadelen:

  • Events gericht op jouw vakgebied:
    Hier kun je kennismaken met ontwikkelingen die je kunt inzetten voor je werk. Ook kom je hier in contact met andere zzp’ers in jouw vakgebied. Zo doe je nieuwe ideeën op en ontdek je welke innovaties jij wilt doorvoeren.

  • Events gericht op jouw sector: 
    Op dit soort evenementen leer je niet alleen nieuwe ontwikkelingen van de sector kennen, maar kom je ook in contact met potentiële opdrachtgevers. Op deze manier vergroot je direct je netwerk. Je kunt het bezoeken van deze evenementen daarom als een acquisitie-strategie zien.

Tip 2: Spreek met minimaal 5 onbekenden

Deze tip klinkt misschien wat gek, maar is dat zeker niet. Als je deze tip in de praktijk brengt, zul je zien dat je ook echt nieuwe mensen leert kennen op zakelijke events. Maak bijvoorbeeld met jezelf de volgende afspraak: ‘Ik spreek op dit event met minimaal met 5 mensen die ik nog niet ken en ik connect met 2 van deze mensen via LinkedIn’. Je kunt natuurlijk ook visitekaartjes uitwisselen. Houd vervolgens contact met de interessante mensen waarmee je gesproken hebt.

Een praatje aanknopen
Vind je het lastig om zomaar iemand aan te spreken? Als iemand een spreker is op een event, kun je altijd een compliment geven over de presentatie. In andere situaties kun je ook gewoon interesse in iemand tonen. Vaak is een glimlach samen met de vraag wat iemand naar dit evenement trok, al een goede basis voor een leuk netwerkgesprek.

Tip 3: Sta open voor ‘koffie drinken’, maar zeg niet overal ‘ja’ tegen

‘Een keertje koffie drinken’ staat tegenwoordig synoniem voor carrièrekansen bespreken en kijken of je ‘bij elkaar past’. Het is een goed moment om even aan elkaar te ‘snuffelen’, maar onthoud: no strings attached. Het is tenslotte slechts een eerste kennismaking. Zorg dus dat je jezelf wel goed voorbereid, want daarmee laat je een goede indruk achter en sleep je misschien de opdracht binnen. Wees echter niet overijverig in je voorbereiding en durf een voorstel - beleefd - af te wijzigen als het voor jou niet interessant is.

Tip 4: Neem een visitekaartje mee. Ook naar de kroeg.

Een visitekaartje klinkt misschien wat stoffig, maar is alles behalve ouderwets. Je kunt zo’n kaartje nog steeds goed gebruiken om achteraf contact te leggen met mensen die je onverwacht ontmoet. Voordeel: een visitekaartje geven is makkelijker dan vragen om iemand z’n telefoonnummer. Nadeel: een visitekaartje geven is vrijblijvend en laat het initiatief bij de ander. Je kunt er daarom ook voor kiezen om iemand de QR-code van je LinkedIn te laten scannen. Zo leg je meteen digitaal contact en kun je later een berichtje sturen.

  • Open de LinkedIn app op je smartphone
  • Druk op het icoon met de QR-code in de zoekbalk bovenaan het scherm
  • Druk op Mijn code en laat je code scannen of scan zelf de code van je gesprekspartner

Tip 5: Ga werken vanuit een shared space

Werken op een flexibele werkplek of shared space, is een goede manier om gelijkgestemden en toekomstige opdrachtgevers te leren kennen. Je werkt vanuit een inspirerende omgeving, waar je jezelf kan terugtrekken in rustige ruimtes als je daar behoefte aan hebt. Juist behoefte aan meer reuring? Dan schuif je aan bij andere zzp’ers in de koffiezone.

Een shared space is niet voor iedere zzp’er geschikt. Maar werk je voornamelijk achter je laptop? Dan heb je hier misschien wel oren naar. Je raakt samen met andere freelancers in een flow en je bouwt al snel een netwerk in je eigen stad op. Je kunt ook sneller klussen doen voor andere zzp’ers of zelf makkelijk hulp inroepen als je bijvoorbeeld een designer nodig hebt.

Meer tips voor starters? Check de gratis zzp checklist!

Een goede start maak je met de gratis zzp checklist van Knab. Van Acquisitie tot Zakendoen, we hebben alles jij als startende zzp’er zouden moeten weten in deze checklist gezet. Check ‘m snel.


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers