John (62): Met de tijd ben ik beter geworden in onderhandelen, omdat ik nu weet dat ik kwaliteit lever

Gepubliceerd
18 november 2024
Laatst geüpdatet
18 november 2024
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 15 oktober 2024
- Laatst geüpdate: 18 november 2024
- Leestijd: 6 minuten
 

John_3

Wat is je uurtarief? Dat vragen we elke week aan een ondernemer. Deze week: John (62) werkt als Verkeersvoorlichter in het onderwijs en kan per week zo'n 25 uur declareren. Hij heeft zo'n 5 jaar jaar ervaring in dit vakgebied. 

Kun je iets vertellen over jezelf en je bedrijf?

“Ik ben John, 62 jaar, en ik woon in Huissen. Ik werk nu zo'n 5 jaar als zelfstandig ondernemer in de onderwijswereld, met een specialisatie in verkeersvoorlichting. Ik geef voorlichting op scholen en verzorg verkeerslessen. Voordat ik zelfstandig werd, heb ik jaren als rijinstructeur gewerkt.”

Wat is doorgaans je uurtarief (exclusief btw)?

€ 48

Hoeveel uur kun je in een doorsnee week declareren aan klanten/opdrachtgevers?

25 uur

Ben je tevreden met je uurtarief?

“Ik ben redelijk tevreden, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik probeer ieder jaar mijn tarief iets te verhogen, zodat het in lijn blijft met de markt en de inflatie. Omdat ik mijn reistijd deels vergoed krijg, kan ik leven met een iets lager tarief.”

Hoe heb je je uurtarief bepaald?

“Mijn uurtarief is tot stand gekomen door te kijken naar wat andere zzp’ers in de onderwijssector vragen en door te overleggen met mijn grootste opdrachtgever. Mijn tarief is vrij laag, maar ik krijg ook mijn reistijd deels vergoed, wat voor mij een belangrijke overweging is geweest. Ik houd rekening met verschillende kosten, zoals zakelijke verzekeringen, vakantiekosten en belastingen in mijn uurtarief.”

Hoe vaak verhoog je je uurtarief?

“Ik verhoog mijn tarief minimaal met het inflatiepercentage, en soms in overleg met opdrachtgevers meer dan de inflatie. Vooral in de eerste tien jaar van mijn zelfstandigheid - als rij-instructeur - was het lastig om te onderhandelen, maar met de jaren is dat verbeterd. Nu durf ik meer te vragen, omdat ik weet dat ik kwaliteit lever.”

Hoe vind je jezelf in onderhandelen?

“Met de tijd ben ik daar beter in geworden. In het begin moest ik mezelf eerst bewijzen, maar nu ik mijn sporen heb verdiend, durf ik steviger in te zetten tijdens onderhandelingen. Het is fijn om de ervaring te hebben en daardoor met meer zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan.”

Welke tips heb je voor andere zzp’ers?

“Aan starters: durf een hoger instaptarief te vragen. Als je begint met een laag tarief, kan het lang duren voordat je op hetzelfde niveau zit als je collega zzp’ers. Onderhandel ook over zaken als reistijd en onkostenvergoeding. En onthoud: ze hebben jou nodig, dus laat je niet zomaar afbluffen.”

Is Eriks uurtarief reëel? 

John (Docent)
Leeftijd 62 jaar
Relevante ervaring als ondernemer 5 jaar
Hoogst voltooide opleiding Middelbaar onderwijs
Aantal declarabele uren 25 per week
Beroep Docent
Sector Onderwijs

Knab vroeg ruim 10.000 zzp'ers naar hun uurtarief. Onderwijzers met een vergelijkbare ervaring vragen gemiddeld € 64 per uur, zij kunnen gemiddeld 19 uur per week declareren. Johns uurtarief is dus lager, maar hij declareert normaalgesproken wel meer dan z'n vakgenoten, waardoor de jaaromzetten nagenoeg overeenkomen. 

Bereken jouw ideale uurtarief

Ben je ondernemer en benieuwd naar welk uurtarief je het beste kunt vragen? Klik dan op de groene knop hieronder. Je komt op een pagina met een tool waarmee je je ideale uurtarief berekent. Bovendien kun je op die pagina het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2024 downloaden. Met alle relevante cijfers van de 50 meest populaire zzp-beroepen op basis van input van ruim 10.000 zzp'ers. 

Bereken je uurtarief



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:
Bereken je ideale uurtarief  Gebruk onze tool

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers