Onderzoek: Meeste startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

Zorgen over de toekomstige financiën vormen de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Meestal onterecht, want de meeste startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf hadden verwacht. Dit en meer blijkt uit ons onderzoek onder 3.000 zakelijke klanten. Waarom werd je ondernemer? Hoe bepaal je je tarief? Welke randzaken besteed je uit en wat doe je liever zelf? Om andere starters op weg te helpen legde Knab deze – en andere – vragen voor aan zijn zakelijke klanten uit verschillende sectoren. De resultaten bespreken we met Financieel Expert Oskar Barendse.
Laatst geüpdatet
8 januari 2024
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 8 januari 2024
- Leestijd: 5 minuten

Zorgen over de toekomstige financiën vormen de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Meestal onterecht, want de meeste startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf hadden verwacht. Dit en meer blijkt uit ons onderzoek onder 3.000 zakelijke klanten.

Waarom werd je ondernemer? Hoe bepaal je je tarief? Welke randzaken besteed je uit en wat doe je liever zelf? Om andere starters op weg te helpen legde Knab deze – en andere – vragen voor aan zijn zakelijke klanten uit verschillende sectoren. De resultaten bespreken we met Financieel Expert Oskar Barendse.

Starterslening kosten-639970-edited

Financiële onzekerheid de grootste drempel, vaak onterecht

Vraag je ondernemers naar waar ze vooraf het meest over twijfelden, dan noemen de meesten de financiële onzekerheid. Een derde van de ondernemers zag dit vooraf als een obstakel om de stap naar het ondernemerschap te maken.
Asset 83@4x

Die onzekerheid blijkt vaak onterecht. 52% van de ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn, zet nu al meer om dan ze vooraf hadden verwacht. 34% draait ongeveer de verwachte omzet en slechts 14% heeft een lagere omzet dan waar ze vooraf op rekenden.

Ook zagen veel ondernemers de ‘randzaken van het ondernemen’ als obstakel. 1 op de 5 had vooraf geen zin in zaken zoals de financiële administratie, marketing en het netwerken.

“Natuurlijk is het spannend om de stap naar het ondernemerschap te maken. Onze klanten beginnen gemiddeld rond hun 40e met ondernemen. Een levensfase waarin financiële zekerheid extra prettig is. Maar met de juiste motivatie, een goed inzicht in je financiën en flink wat doorzettingsvermogen kom je al een heel eind, aldus Oskar.”

Werkplezier belangrijkste reden om te beginnen met ondernemen

Ondernemers starten met hun bedrijf voornamelijk omdat ze werk willen doen dat ze leuk vinden. Voor 84% van alle ondervraagden was dit een motivatie om te starten. Het feit dat ze over een specifieke kwaliteit beschikken was voor 79% een reden om de stap te zetten. Andere veelgenoemde redenen om voor zichzelf te beginnen zijn de behoefte aan meer uitdaging in het leven (66%) en het verlangen om niet in loondienst te werken (57%).

Hoewel je als succesvol ondernemer veel geld kunt verdienen, blijkt dat voor de meesten niet de motivatie om te beginnen; bij slechts 4 op de 10 ondernemers speelde dit een rol.Asset 82@4x

Oskar: “Uit deze cijfers blijkt hoeveel passie voor het vak de zelfstandige ondernemer vaak heeft. Plezier in je werk is wat mij betreft een van de belangrijkste voorwaarde om succesvol te kunnen zijn. Geld verdienen is daar dan een mooi gevolg van, maar niet per se de beste motivatie om te beginnen met ondernemen.”

Tarief bepalen? Kijk vooral naar je onderscheidend vermogen

Het is een belangrijk thema en tegelijkertijd erg moeilijk om als startende ondernemer goed te doen: je tarief bepalen. Online vind je hier veel tips over, maar het is natuurlijk ook slim om te kijken hoe bestaande ondernemers dit doen. De ondernemers bij Knab zijn hier erg duidelijk over. Verreweg de meeste ondervraagden (67%) kijken naar het onderscheidende vermogen van hun product. Daarnaast houdt 53% rekening met wat de concurrentie rekent. Een derde kijkt bij het bepalen van het tarief naar hoe hoog het budget van de opdrachtgever (vermoedelijk) is.
Asset 81@4x

“Oskar: Tariefbepaling is en blijft een hot topic. In dit onderzoek zien we dat ondernemers die al langer bezig zijn, meer uitgaan van hun eigen kracht. Ten opzichte van de starter kijkt de ervaren ondernemer minder naar de concurrentie en meer naar hun eigen onderscheidende vermogen. Logisch, want als starter moet je je plek in de markt nog ontdekken. Het is dan wel belangrijk dat je – bijvoorbeeld jaarlijks – je tarief aanpast, vanwege de inflatie en omdat je steeds beter kunt inschatten hoe onderscheidend je bent.”

Besteed randzaken waar je geen zin in hebt uit

Veel tips van ondernemers in dit onderzoek gaan over het al dan niet uitbesteden van de randzaken rondom het ondernemerschap. “Neem een goede, eerlijke boekhouder en bereid je (samen) voor op toekomstige (belasting)afdrachten. Ik wist dit vooraf, maar heb letterlijk mensen volledig zien afbranden toen na een jaar de Belastingdienst met een mega-aanslag kwam”, aldus een startende ondernemer in de detailhandel.

Maar liefst 74% van de ondervraagden laat de aangifte inkomstenbelasting over aan een expert. 52% besteedt (ook) de aangifte van de omzetbelasting uit. Bijna een kwart van de ondernemers besteedt niets uit en doet alles zelf.
Asset 79@4x

Oskar: “Veel ondernemers zijn erbij gebaat om dit soort randzaken uit te besteden. Zeker als je er zelf weinig verstand van hebt, levert een goede boekhouder vaak meer op dan dat ‘ie kost. Mijn advies blijft wel om altijd ook zelf goed je (financiële) administratie bij te houden. Dus het ene doen en het andere niet laten. Zo houd je goed zicht op wat er binnenkomt en uitgaat en heb je zelf een goed gevoel bij hoe je bedrijf er financieel voor staat.”

Bijna 1 op de 5 ondernemers werkt ook nog in loondienst

Vooral onder starters is het redelijk populair om het ondernemerschap te combineren met een baan in loondienst. 17% van alle ondervraagden werkt naast het ondernemerschap ook nog in loondienst. Dat percentage neemt toe naarmate men korter onderneemt. 22% van de ondernemers die korter dan vijf jaar ondernemen heeft er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan 5 jaar ondernemen, is dat nog maar 11%.

“Als je als beginnend ondernemer behoefte hebt aan wat extra zekerheid, kan het een prima optie zijn om daarnaast nog deels in loondienst te (blijven) werken. Er is wel een aantal punten waar je dan extra op moet letten. Zo moet je gemiddeld 23,5 uur per week ondernemen om voor de starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Lukt dat niet, dan betaal je een hoop extra belasting over je inkomsten”, aldus Oskar.

Uit het onderzoek blijkt dat parttime ondernemers gemiddeld 23 uur per week ondernemen. Daarmee voldoet 57% van hen niet aan het urencriterium. Fulltime ondernemers werken gemiddeld 44 uur per week. Van hen voldoet slechts 8% niet aan het urencriterium.

Automatische boekhoudkoppeling populair

Uit het onderzoek blijkt verder dat een automatische boekhoudkoppeling populair is. 43% heeft op die manier zijn of haar Knab-rekening verbonden met een boekhoudpakket. Transacties op de bankrekening worden dan automatisch verwerkt in de boekhouding. Dat scheelt werk en tijd voor jezelf of je boekhouder - en dus geld. Nog eens 16% denkt erover na om zo’n koppeling aan te leggen.

Bijna alle ondernemers blij met keuze voor het ondernemerschap

In het onderzoek vroegen we de ondernemers naar overige tips voor mensen die erover denken om zelfstandig worden, of dat net zijn geworden. Het overgrote deel van de tips komt neer op: “Begin gewoon, zet door en volg je hart. Er komen tegenslagen en er zijn risico’s, maar dat hoort bij ondernemen. En zorg voor een goede administratie.”
Asset 80@4x

Oskar: “Ruim 9 op de 10 ondernemers zijn blij dat ze ondernemer zijn geworden. En dat in een tijd waarin corona de hele wereld – en dus ook die van zelfstandig ondernemers – nog steeds op z’n kop zet. Wat dat betreft zijn ondernemers zelf de beste ambassadeurs voor het ondernemerschap.”



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Inspirerende verhalen van ondernemende Nederlanders  Bekijk alle interviews

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers