Hypotheek uit eigen bv een optie?

Ben jij eigenaar van een bv én een hypotheek? Dan is het interessant om te onderzoeken of een hypotheek uit eigen bv een optie voor jou is. Dit kan namelijk voordeliger zijn. Maar, dit is alleen een optie als je hypotheeklening voldoet aan een aantal voorwaarden.
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Ben jij eigenaar van een bv én een hypotheek? Dan is het interessant om te onderzoeken of een hypotheek uit eigen bv een optie voor jou is. Dit kan namelijk voordeliger zijn. Maar, dit is alleen een optie als je hypotheeklening voldoet aan een aantal voorwaarden.

Hypotheeklening-815096-edited.jpg

Hypotheek uit eigen bv: zo doe je dat

Je leent het geld voor de hypotheek uit eigen bv. Je gaat dus vanuit privé een schuld aan bij je zakelijke onderneming. Deze manier van financieren is handig als er een groot geldbedrag op de zakelijke rekening staat waar je voorlopig geen plannen mee hebt. Dit bedrag kun je mooi gebruiken om je hypotheek te bekostigen, tegen goede voorwaarden uiteraard.

Waarom zou je kiezen voor een lening vanuit je bv?

In plaats van te lenen en je schuld af te lossen bij een bank, kies je ervoor het bedrag te lenen uit je eigen bv. De kosten en de rente die je normaliter aan de externe geldverstrekker betaalt, ben je nu ‘kwijt’ aan je eigen bv. De rente houd je dus mooi in eigen zak! Bovendien blijft de schuld fiscaal gezien aangemerkt als ‘schuld eigen woning’. Hierdoor behoud je je hypotheekrenteaftrek.

Naast deze fiscale voordelen heb je in deze situatie ook niets te maken met eventuele lastige financieringseisen van een bank. De lening is volledig opgesteld op basis van jouw eigen voorwaarden.

Een rekenvoorbeeld: wat kun je besparen?
Stel, je bent 100% eigenaar van de aandelen in de Besloten Vennootschap ‘Oplossend Vermogen bv’. Je bent dus Directeur Grootaandeelhouder (DGA). In Oplossend Vermogen bv heb je 1 miljoen euro aan liquiditeiten die je niet nodig hebt voor je ondernemingsactiviteiten. Je ontvangt hierover 2,5% rente. Je hebt een hypotheek voor je eigen woning bij aanbieder X van 500.000,- euro met een rente van 5%.

Bij oversluiting* van je hypotheek bij aanbieder X naar ‘Oplossend Vermogen bv’ tegen hetzelfde rentepercentage van 5% zal er voor jou privé geen wijziging zijn (de fiscale regels kunnen gelijk blijven).

Je betaalt in het vervolg je hypotheekrente van 25.000,- euro per jaar (5%) aan ‘Oplossend Vermogen bv’. Ten opzichte van de oude situatie ontvangt de BV 2,5% meer rente over 500.000,- (12.500,- euro).

Hierover zal de bv maximaal 25% vennootschapsbelasting (3.125,- euro) moeten betalen. Je kunt de extra netto winst 9.375,- euro (12.500 -/- 3.125) als dividend uitkeren aan jezelf als DGA. Hierover betaal je (in Box 2) een aanmerkelijkbelangheffing (25%) van 2.343,75 euro.

Je mogelijke voordeel per jaar is 7.031,25 euro.

*Houd er rekening mee dat geldverstrekkers een boete kunnen berekenen bij vroegtijdig aflossen; hierdoor is het misschien verstandig om de hypotheek in delen over te sluiten. een rentevastperiode van 15 jaar. De bank rekent 5,6% rente.

Voorwaarden

Om je hypotheek te kunnen lenen vanuit je bv, moet je je wel aan een aantal voorwaarden houden. Dit komt er vooral op neer dat je op alle fronten de lening zakelijk moet behandelen, zoals je ook zou doen als je de lening bij een bank zou afsluiten.

Pas de statuten aan
In de statuten van de bv moet staan dat de bv geld uit mag lenen. Staat dit er niet, dan moet dit aangepast worden. Dit kun je door een notaris laten controleren en, indien nodig, aanpassen. Het klinkt als een klein detail, maar het is erg belangrijk dat je je hieraan houdt.

Registreer je lening bij de Belastingdienst
Jouw hypotheek wordt niet gefinancierd door een financiële instelling. De Belastingdienst wil graag weten wie jou dan wel die lening verstrekt. Je moet de lening dus registreren, zodat het voor de fiscus duidelijk is dat je het geld van je eigen bv hebt geleend.

Check of je het geld lang genoeg kunt missen
Het geld dat je gaat gebruiken om je hypotheek af te lossen, moet je wel langdurig kunnen missen. Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening van de bv. Is dit niet het geval, kan het zijn dat de bv voor latere activiteiten alsnog geld moet gaan lenen. Deze lening wordt dan strenger beoordeeld door een bank. Dus is er een kans dat je het geld binnenkort nodig hebt , dan is het slim om toch voor een andere optie te gaan.

Hypotheek financieren vanuit mijn eigen bv?

Een slim alternatief dus, mits de lening aan de voorwaarden voldoet. De rente over het geleende bedrag blijft in je bv in plaats van dat je het afstaat aan een externe geldverstrekker en je behoudt je hypotheekrenteaftrek.




Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.


Deel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers