Hoe profiteer je als zzp’er van de kleineondernemersregeling?

Als je als zzp’er niet zoveel omzetbelasting betaalt, kan de kleineondernemersregeling je best wat belastingvoordeel opleveren. Hoe het precies zit, ontdek je in dit artikel. Let op: dit artikel gaat over de KOR die gold tot 31 december 2019. Lees hier over de nieuwe regeling. Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)? De kleineondernemersregeling kun je zien als belastingvoordeel voor zzp’ers en ondernemers die minder dan € 1.883 omzetbelasting per jaar betalen. Met deze regeling kom je in aanmerking voor btw-vrijstelling, btw-vermindering of btw-ontheffing als je voldoet aan de voorwaarden. Wanneer kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling? Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende 4 voorwaarden: Je staat ingeschreven bij de KvK als een natuurlijk persoon. De bedrijfsvorm van je onderneming is dus een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap. Je onderneming is in Nederland gevestigd. Je omzetbelasting bedraagt minder dan € 1.883 per jaar. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen die horen bij de btw. Je bewaart bijvoorbeeld facturen en hebt een boekhouding. Let op: er bestaan enkele uitzonderingen.
Gepubliceerd
25 februari 2019
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 februari 2019
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Als je als zzp’er niet zoveel omzetbelasting betaalt, kan de kleineondernemersregeling je best wat belastingvoordeel opleveren. Hoe het precies zit, ontdek je in dit artikel.

Let op: dit artikel gaat over de KOR die gold tot 31 december 2019. Lees hier over de nieuwe regeling.

twee zzp-ers doen belastingaangifte

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De kleineondernemersregeling kun je zien als belastingvoordeel voor zzp’ers en ondernemers die minder dan € 1.883 omzetbelasting per jaar betalen. Met deze regeling kom je in aanmerking voor btw-vrijstelling, btw-vermindering of btw-ontheffing als je voldoet aan de voorwaarden.

Wanneer kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 1. Je staat ingeschreven bij de KvK als een natuurlijk persoon. De bedrijfsvorm van je onderneming is dus een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap.
 2. Je onderneming is in Nederland gevestigd. 
 3. Je omzetbelasting bedraagt minder dan € 1.883 per jaar.
 4. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen die horen bij de btw. Je bewaart bijvoorbeeld facturen en hebt een boekhouding.
Let op: er bestaan enkele uitzonderingen.

First things first: hoe werkt de btw-aangifte voor de omzetbelasting?

Als ondernemer belast je jouw diensten of producten met btw. Dit doe je in opdracht van de Belastingdienst. De btw betaal je vervolgens aan de Belastingdienst. Als je zelf btw betaalt, mag je dit verrekenen met je ‘voorbelasting’.

Wat is voorbelasting?

Als je zelf btw betaalt omdat je een zakelijk aankoop doet, wordt dit ‘voorbelasting’ genoemd. Als ondernemer betaal je zelf dus ook btw. Deze btw hoef je niet (volledig) te betalen, maar mag je, onder voorwaarden, direct verrekenen met je btw-aangifte. Zorg wel dat je altijd een correcte factuur krijgt van je zakelijke aankopen en bewaar deze goed.

Voorbelasting aftrekken

Als ondernemer betaal je dus btw voor de producten en diensten die je voor je onderneming koopt, maar breng je zelf ook btw in rekening voor de producten of diensten die je zelf verkoopt. De voorbelasting mag je aftrekken van je btw-inkomsten. Het (eventuele) resterende bedrag betaal je aan de Belastingdienst in de vorm van omzetbelasting.

Belastingvoordeel met de kleineondernemersregeling

Als je per kalenderjaar minder dan € 1.883 omzetbelasting betaalt, kan de kleineondernemersregeling ervoor zorgen dat je vrijstelling, vermindering of ontheffing voor de btw kunt krijgen. Welke korting of vrijstelling jij krijgt, is afhankelijk van de hoogte van de omzetbelasting die je moet betalen aan de fiscus. In een tabel ziet dit er als volgt uit:

 • Omzetbelasting van € 1.883 of meer
  Je kunt geen gebruik maken van de kleineondernemersregeling.
 • Omzetbelasting tussen € 1.346 en € 1.882
  Je kunt btw-vermindering aanvragen. Let op dat je voldoet aan alle voorwaarden. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
 • Omzetbelasting van € 1.345 of minder
  Je krijgt btw-vrijstelling. Je hoeft de btw dit kalenderjaar niet te betalen. Let op dat je voldoet aan alle voorwaarden. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Is jouw omzetbelasting wel vaker minder dan € 1.346?

Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor vrijstelling van de administratieve lasten. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen, maar kunt dan ook geen btw meer aftrekken.

Hoe maak je gebruik van de kleineondernemersregeling?

Je kunt direct online tijdens de btw-aangifte in het programma van de Belastingdienst gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Dit kan ook met terugwerkende kracht later in het jaar, als je bijvoorbeeld pas in het vierde kwartaal merkt dat je onder het btw-bedrag blijft. Als je vrijstelling van de administratieve lasten wilt, kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Let op: ondanks dat je de btw in deze situatie niet meer hoeft af te dragen voor de belastingdienst, zijn dit nog steeds inkomsten. Je betaalt dus wél inkomstenbelasting over het btw-bedrag. Deze moet je dus ook opgeven als onderdeel van je inkomsten.

Btw slim apart zetten met Knab Zakelijk

Houd voortaan eenvoudig overzicht over je btw, vaste lasten en je pensioenrekening met aparte potjes bij Knab Zakelijk. Voor € 7 per maand krijg je een compleet zakelijk betaalpakket. Daarnaast krijg je standaard:

 • tot wel 5 betaalrekeningen mét betaalpas, als je wilt
 • zoveel spaarrekeningen als je wilt
 • 500 gratis transacties per jaar
Check snel de andere voordelen van Knab Zakelijk!


Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers