Zakelijk krediet of een zakelijke lening: wat zijn de verschillen?

Als zzp’er kun je extra financiering gebruiken om te groeien. Bijvoorbeeld door te investeren in voorraad, inventaris of een zakelijke auto. Onder zzp’ers die extra financiering nodig hebben om hun groeiambities te realiseren, zijn zakelijke leningen en zakelijke kredieten populaire methodes. In dit artikel lees je wat de verschillen tussen beide opties zijn en in welke situatie een lening of krediet mogelijk interessant voor je is. 
Gepubliceerd
22 juli 2024
Laatst geüpdatet
23 juli 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 juli 2024
- Laatst geüpdate: 23 juli 2024
- Leestijd: 4 minuten

Als zzp’er kun je extra financiering gebruiken om te groeien. Bijvoorbeeld door te investeren in voorraad, inventaris of een zakelijke auto. Onder zzp’ers die extra financiering nodig hebben om hun groeiambities te realiseren, zijn zakelijke leningen en zakelijke kredieten populaire methodes. In dit artikel lees je wat de verschillen tussen beide opties zijn en in welke situatie een lening of krediet mogelijk interessant voor je is. 

zakelijke lening voor zzp

Wat is zakelijk krediet?

Sluit je een zakelijk krediet af, dan krijg je toegang tot een bepaald geldbedrag bij een kredietverstrekker. Het totale goedgekeurde bedrag noemen we ook wel de kredietlimiet. Tot deze limiet kun je geldbedragen opnemen. Vaak mag je meerdere opnames doen, die je los van elkaar aan de kredietverstrekker terugbetaalt. Afhankelijk van de voorwaarden van de kredietverstrekker mag je afgeloste delen opnieuw opnemen.  

Voordelen van zakelijk krediet

Het grote voordeel van zakelijk krediet is dat het veel flexibiliteit biedt. Je zit namelijk niet vast aan één bedrag en kunt zelf bepalen of, wanneer en hoeveel je opneemt. Een ander voordeel is dat je vaak alleen rente betaalt over het deel van de kredietlimiet dat je hebt opgenomen. 

Nadelen van zakelijk krediet

Met een zakelijk krediet heb je doorlopend toegang tot extra financiële middelen. Dit kan enerzijds veel vrijheid bieden. Bijvoorbeeld voor ondernemers die onregelmatige inkomsten hebben of juist meerdere investeringen over een langere periode willen doen. In andere gevallen kan deze vrijheid juist averechts werken. Bijvoorbeeld bij mensen die het moeilijk vinden om hun uitgaven onder controle te houden. Daarnaast kan het lastiger zijn overzicht in de boekhouding te bewaren doordat het terugbetalen van de verschillende opgenomen delen niet gelijkloopt.Tot slot moet je er bij een zakelijk krediet rekening mee houden dat de rente mogelijk tussentijds kan wijzigen, waardoor je lasten ook kunnen stijgen. 

Wat is een zakelijke lening?

Sluit je een zakelijke lening af, dan ontvang je het goedgekeurde bedrag in een keer op je rekening. Je betaalt de lening in termijnen terug. Dit doe je over een vooraf besproken looptijd. Voor een zakelijke lening betaal je ook rente. Vaak betaal je een vast rentepercentage over de nog openstaande schuld. Terugbetaalde bedragen kun je niet opnieuw opnemen. 

Voordelen van een zakelijke lening

Een zakelijke lening is heel geschikt voor een eenmalige investering, zoals een bedrijfswagen of een nieuwe machine. Omdat je de lening in vooraf besproken termijnen terugbetaalt, hoef je niet zelf de administratie in de gaten te houden. Je betaalt vaak ook een vast rentepercentage tijdens de looptijd van de lening. Er is ook geen sprake van meerdere aflosperiodes die door elkaar lopen, zoals het geval kan zijn bij een zakelijk krediet. 

Nadelen van een zakelijke lening

Kies je voor een zakelijke lening? Houd er dan rekening mee dat je het volledige bedrag in een keer van de kredietverstrekker ontvangt. Een zakelijke lening kun je niet in delen laten uitbetalen. Het is daarom extra belangrijk om van tevoren je leendoel, maar ook je totale kostenplaatje duidelijk te hebben.  

Zakelijk krediet vs zakelijke lening

Welke oplossing je wanneer kunt inzetten is helemaal afhankelijk van je situatie, ambities en leendoel. Zakelijk krediet kan een goede oplossing zijn als je doorlopend extra financiële ruimte kan gebruiken en het niet erg vindt om wat minder structuur in je aflossingen te hebben. Een zakelijke lening kan uitkomst bieden bij een eenmalige investering, waarbij je op voorhand weet hoeveel geld je nodig hebt en hoe snel je dit kunt terugbetalen. Weet je niet zeker welke zakelijke financiering bij je past? Dan kan het handig zijn om onafhankelijk advies in te winnen. Soms kan dit bij je boekhouder of accountant. Je kunt ook zelf een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Let dan goed op het keurmerk ‘Erkend Mkb Adviseur’. 

Ontdek Zakelijk Lenen bij Knab



Geschreven door:

Nicole Bijkerk

Digital Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Financieel Expert



Deel via:
Eenvoudig lenen als zzp'er tot € 100.000?  Knab Zakelijk Lenen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers