Factoring: je factuur sneller betaald
Laatst geüpdatet
27 december 2024
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 27 december 2024
- Leestijd: 4 minuten
Hoe kun je er als zzp’er of ondernemer voor zorgen dat je facturen sneller worden betaald? En hoe kun je tijdelijk voor extra geld zorgen om je kosten te betalen en mooie plannen uit te voeren? Voor beide gevallen kan factoring een oplossing zijn. Maar wat is factoring, welke vormen zijn er, en wanneer is het interessant?
Wat is factoring?
Factoring is een vorm van financiering, gebaseerd op je uitstaande facturen. Het is een manier om je openstaande facturen direct te laten uitbetalen. Je verkoopt of verpandt je factuur aan een factormaatschappij, die het factuurbedrag vrijwel direct aan jou uitbetaalt. Je hoeft dus niet meer 30, 60 of zelfs 90 dagen te wachten op je geld.
Daarnaast zijn er ook factormaatschappijen waar je je hele debiteurenadministratie uit handen kunt geven. In dit geval fungeert een factormaatschappij meer als een lange termijnpartner, die je op financieel gebied ontzorgt en met je meedenkt.
Voor wie is factoring interessant?
Factoring kan met name interessant zijn voor zzp'ers en ondernemers die te maken hebben met onregelmatige inkomsten (cashflow) omdat ze lang op hun factuur moeten wachten. Factoring kan ook interessant zijn voor zzp’ers en ondernemers die hun debiteurenadministratie (deels) uit handen willen geven.
Voordelen van factoring
- Meer flexibiliteit in je liquide middelen
- Bij veel partijen ontvang je je geld binnen 24 uur
- Je hoeft zelf niet achter debiteuren aan
- Je loopt niet het risico dat je factuur niet betaald wordt
- Je kunt je debiteurenadministratie laten uitbesteden, wat tijd scheelt
Nadelen van factoring
- Aan factoring zijn kosten verbonden. Vaak tussen 4-6% van je factuur en eventuele aanvullende kosten (zoals behandelingskosten).
- Factormaatschappijen kunnen debiteuren weigeren wanneer ze een verhoogd risicoprofiel hebben of anderszins niet aan de acceptatiecriteria voldoen. Ook geldt er vaak een factorlimiet per debiteur.
- Niet alle facturen komen voor factoring in aanmerking. Denk aan betwiste facturen of facturen die verrekend kunnen worden. Bovendien moet je bij faillissement van je klant mogelijk het ontvangen bedrag terugbetalen aan de factormaatschappij.
- Mogelijk zijn sommige opdrachtgevers niet blij met een ‘tussenpersoon’. Dit zou je reputatie kunnen schaden.
Verschillende vormen van factoring
Bij factoring kun je onderscheid maken tussen grofweg twee verschillende vormen: traditionele factoring en American factoring.
Traditionele factoring
Traditionele factoring wordt vaak aangeboden als een alternatief voor een zakelijke lening. In dit geval krijg je een krediet op basis van de waarde van je facturen, in ruil voor een vast bedrag of een klein percentage van je omzet. Bij traditionele factoring draag je je hele debiteurenbestand over aan de factormaatschappij.
Voordelen van traditionele factoring
- Je betaalt lagere fees dan bij American factoring
- Er zijn minder strenge eisen wat betreft debiteuren
Nadelen van traditionele factoring
- Je moet voldoen aan bepaalde omzeteisen en andere garanties (zo moet je bedrijf vaak 3 jaar bestaan)
- Vaak wordt niet het hele factuurbedrag uitbetaald
- Je gaat een contract aan voor de langere termijn
- Het debiteurenrisico ligt bij jou en niet bij de factormaatschappij
Vooral door de omzeteisen kan traditionele factoring meer geschikt zijn voor midden- en grootbedrijven en in mindere mate voor (startende) zzp’ers en kleine ondernemers. Vraag altijd je financieel adviseur om advies.
American factoring
Bij American factoring krijg je geen krediet op basis van hele debiteurenportefeuille, maar kun je losse facturen laten uitbetalen. In dit geval verkoop je je factuur aan een factormaatschappij, waarna ze over het algemeen binnen 24 het factuurbedrag minus een fee naar je overmaken. In sommige gevallen moet je daarnaast nog andere kosten, zoals bijvoorbeeld behandelingskosten, betalen.
Voordelen van American factoring
- Bepaal zelf welke facturen je laat uitbetalen
- Je zit niet vast aan langlopende contracten
- Je kunt je debiteurenadministratie uit handen geven
- Geen omzeteisen en andere garanties
- Het debiteurenrisico ligt bij de factormaatschappij en niet bij jou
Nadelen van American factoring
- Strengere eisen wat betreft debiteuren
- Hogere fees dan bij traditionele factoring
Vooral omdat er bij American factoring meestal geen omzeteisen en andere garanties worden gevraagd, kan deze vorm van factoring name geschikt zijn voor (startende) zzp’ers en kleine ondernemers. Vraag altijd je financieel adviseur om advies.
De hierboven weergegeven informatie is louter informatief en kan niet als een individueel advies worden beschouwd. Raadpleeg voor specifiek advies over de gevolgen van factoring voor jouw financiële situatie je financieel adviseur.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.