De (on)zin van verzekeren: 8 stellingen

Over verzekeren bestaan veel wijsheden en waarschijnlijk nog meer fabeltjes. Nederlanders zijn kampioen in verzekeren, maar dat betekent niet dat we altijd optimaal verzekerd zijn. We helpen je graag op weg aan de hand van acht veel gehoorde stellingen over verzekeren. Wat denk jij: zin of onzin?
Gepubliceerd
2 november 2021
Laatst geüpdatet
19 januari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 27 oktober 2021
- Laatst geüpdate: 19 januari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Over verzekeren bestaan veel wijsheden en waarschijnlijk nog meer fabeltjes. Nederlanders zijn kampioen in verzekeren, maar dat betekent niet dat we altijd optimaal verzekerd zijn. We helpen je graag op weg aan de hand van acht veel gehoorde stellingen over verzekeren. Wat denk jij: zin of onzin?

overlijdensrisicoverzekering-900965-edited

1: Ik kan alleen per 1 januari overstappen van verzekering

Onzin. Dit geldt eigenlijk alleen voor de zorgverzekering. Je huidige zorgverzekering kun je – uitzonderingen daargelaten – alleen per 1 januari opzeggen. Vanaf half november kun je al wel de overstap aanvragen. Andere verzekeringen kun je het hele jaar door opzeggen, mits je de contractduur – meestal één jaar – hebt doorlopen.

2: Mijn privé schadeverzekering dekt ook schade die ik maak als ondernemer


Onzin. Helaas, die vlieger gaat niet op. Schade die je veroorzaakt tijdens je werk als zzp’er wordt niet gedekt door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Maar ook de bedrijfsmiddelen die je thuis hebt staan – omdat je bijvoorbeeld vanuit huis werkt – zijn niet meeverzekert met je privé inboedelverzekering. Daar heb je een aparte voorraad- en inventarisverzekering voor nodig.

3: Je moet je alleen verzekeren tegen mogelijke risico’s die je zelf niet kunt betalen

Zin. Kun je de te verwachten kosten makkelijk zelf betalen? En is het risico dat je die kosten gaat maken ook nog eens beperkt? Denk dan nog eens heel goed na of je de verzekering wel nodig hebt. Neem een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dat is een must voor een zelfstandig financieel adviseur, die kan immers met verkeerd advies grote verliezen veroorzaken bij een klant. Maar ben je romanschrijver, dan kun je je afvragen hoe nuttig zo’n verzekering is.

4: Een lagere premie is eigenlijk de enige goede reden om over stappen van verzekering

Onzin. Er veranderen continu dingen in je leven, waardoor de verzekering die je jaren geleden afsloot, nu niet wellicht meer past. Bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent geworden en je huidige verzekering de kosten die je als ondernemer maakt niet dekt. Of wanneer je specialistische zorg nodig hebt bij een aanbieder waar je huidige zorgverzekering geen contract mee heeft. Of leuker: je hebt een kindje gekregen, maar je huidige aansprakelijkheidsverzekering biedt geen gezinsdekking.

5: Verzekeraars zijn vanuit hun zorgplicht verplicht om je te vertellen als je dubbel verzekerd bent

Onzin. Verzekeraars hebben inderdaad een wettelijke zorgplicht. Ze kunnen echter niet weten hoe jij (bij andere verzekeraars) verzekerd bent. Het checken op 'dubbel verzekeren' valt dan ook niet onder hun zorgplicht. Van een goede verzekeringsadviseur mag je dit natuurlijk wél verwachten. De zorgplicht voor verzekeraars gaat vooral over de verplichting om juiste informatie te geven (bijvoorbeeld over producten) en om te waarschuwen voor (financiële) risico’s.

6: Elke Nederlander is verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) te hebben

Onzin. Veel mensen denken ten onrechte dat een WA verplicht is. Het is wel een hele prettige verzekering om te hebben. Hiermee ben je namelijk gedekt als jij – of je kinderen – schade veroorzaken aan spullen of mensen. Die kosten kunnen torenhoog zijn. Ruim 90% van de volwassen Nederlanders heeft dan ook zo’n verzekering, maar deze is dus niet verplicht. Overigens is een WA-verzekering voor auto’s wél verplicht.

7: Als je genoeg geld hebt, kun je je eigen risico het beste zo hoog mogelijk zetten.

Onzin. Als je verwacht weinig tot geen kosten te maken die de verzekering dekt, kan het inderdaad slim zijn om je eigen risico te verhogen. Zo verlaag je immers de premie. Maar of je nou weinig of veel geld hebt, het is altijd verstandig om even de rekensom te maken. Verwacht je dat je kosten onder het bedrag van je eigen risico plus de premiekorting blijven? Dan loont het om je eigen risico met dat bedrag te verhogen.

8: Als ondernemer is het niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben

Nog niet in ieder geval. De overheid denkt er wel over na. Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer zzp’ers zo’n verplichting steunen. Belangrijke voorwaarde is wel dat ondernemers die al iets geregeld hebben, uitgesloten worden van die verplichting. Zo verzekeren steeds meer ondernemers zich van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid via crowdsurance. Een voordelig alternatief voor de AOV.

Regel je zakelijke verzekeringen via Knab

Via partners van Knab regel je eenvoudig verzekeringen die je als zelfstandig ondernemer nodig hebt, zoals de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je opent ze direct via de Knab App.

Naar zzp verzekeringen



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek al onze verzekeringen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers