3 alternatieven voor huidige zakelijke rente

Een zakelijke spaarrekening levert tegenwoordig vaak niet meer zoveel rente op. Toch wil je graag een zakelijk vermogen opbouwen. Wat zijn de alternatieven voor een lage zakelijke rente? En wat zijn de risico’s? We lichten drie alternatieven voor zakelijk sparen uit: crowdfunding, beleggen en aflossen.
Gepubliceerd
30 mei 2018
Laatst geüpdatet
8 oktober 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 mei 2018
- Laatst geüpdate: 8 oktober 2021
- Leestijd: 3 minuten

Een zakelijke spaarrekening levert tegenwoordig vaak niet meer zoveel rente op. Toch wil je graag een zakelijk vermogen opbouwen. Wat zijn de alternatieven voor een lage zakelijke rente? En wat zijn de risico’s? We lichten drie alternatieven voor zakelijk sparen uit: crowdfunding, beleggen en aflossen.
Ondernemer vergelijkt rendementen

Alternatieven voor huidige zakelijke rente

Als ondernemer is het slim om een buffer op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld geld opzij zetten voor mindere tijden: het bekende appeltje voor de dorst. Maar zijn meer goede redenen om zakelijk te sparen.

Als je een onverwacht hoge belastingaanslag krijgt bijvoorbeeld. Dan hoef je je niet druk te maken over hoe je deze gaat betalen. En als je MacBook kapot gaat, steek je zonder zorgen je zakelijke pas in de pinautomaat van de winkel. Bovendien kan het, afhankelijk van de ondernemingsvorm van jouw bedrijf, belastingtechnisch voordelig zijn om een deel van je winst pas volgend jaar uit te keren.

Alternatief 1: Schulden aflossen

Als ondernemer heb je misschien wel één of meerdere kredieten afgesloten. Bijvoorbeeld om überhaupt te kunnen starten, een lening bij de bank om materialen aan te schaffen of een hypotheek voor je bedrijfspand. Je kunt overwegen om jouw zakelijk spaargeld te gebruiken om je lening versneld af te lossen.

Want schulden kunnen erg duur zijn. Je betaalt namelijk bijna altijd rente. Het hangt van de voorwaarden van de lening af of versneld aflossen een mogelijkheid is. Soms moet je een boete betalen als je versneld wil aflossen. Onderzoek daarom eerst of je wel echt geld bespaart als je aflost. Zodra je hebt afbetaald, bespaar je de rente die je maandelijks betaalt. Het bedrag dat je bespaart kan, afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag en van de rente, aardig oplopen!

Alternatief 2: Investeren via crowdfunding

De populariteit van zakelijk investeren in bedrijfsleningen via crowdfunding neemt de laatste jaren toe. Dat is niet zo vreemd, want het kan een aantrekkelijk bruto rendement opleveren van 5 tot 9%. Bij crowdfunding investeer je in een bedrijfslening van een ondernemer met groei- of uitbreidingsplannen. Zodra de lening live staat, bepaal jij of je hier in wilt investeren. Je kunt al investeren vanaf € 100. Over een periode van 6 maanden tot 10 jaar betaalt de ondernemer de lening lineair af.

Het risico?
Een investering via crowdfunding valt niet onder de Nederlandse Depositogarantie. Als een bedrijf waarin je geïnvesteerd hebt failliet gaat, kun je je geld kwijtraken. Daarom raden we aan om niet meer dan 10% van je vrij belegbare vermogen te investeren en je risico te spreiden over verschillende leningen. Vrij belegbaar vermogen is het geld dat je tijdens de lening en na de lening kunt missen. Je kunt jouw totale inleg beter spreiden over tien tot 25 leningen dan over slechts twee tot vijf leningen.

Alternatief 3: Beleggen

Je zou ook kunnen overwegen om een deel van je zakelijke spaargeld te beleggen. Een voordeel van beleggen is dat je goede rendementen kan halen. Als je kiest voor een beleggingsproduct dat vrij opneembaar is, kun je altijd bij je geld. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een offensieve strategie met meer risico of een defensieve strategie met minder risico. En je kunt het zelf doen of uitbesteden.

Het risico?
Bij beleggingen kan de koers dalen. Een logisch gevolg daarvan is dan dat jij verlies maakt. Daarom raden we altijd aan om je risico te spreiden. Zo voorkom je dat je al je geld kwijtraakt wanneer één bedrijf er slecht voor staat. Lees je vooral goed in voordat je begint en vergeet nooit: een hoger rendement betekent vaak ook dat je een hoger risico loopt.

Of toch liever sparen?

Crowdfunding en beleggen kunnen meer rendement opleveren, maar zijn ook risicovoller dan sparen. Loop jij dat risico liever niet? Dan kun je toch beter kiezen voor sparen.

Als je in Nederland geld op een zakelijke spaarrekening hebt staan, wordt een bedrag tot € 100.000 per bank gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Een veilig gevoel. En, goed om te weten: bij een zakelijke spaarrekening bij Knab krijg je nog altijd een van de hoogste rentes van Nederland.



Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.



Deel via:
Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers