Zorgtoeslag 2019: wanneer heb je er recht op?

Wil jij binnenkort je zorgtoeslag aanvragen, of ben je benieuwd of je (nog) recht hebt op zorgtoeslag? Dan is het goed om te weten wat in 2019 de nieuwe regels zijn. Zo voorkom je dat je naderhand zorgtoeslag moet terugbetalen. Let op: Benieuwd naar alle toeslagen waar je in 2023 aanspraak op maakt? Check ons overzicht Toeslagen in 2023: Hier heb je recht op.
Gepubliceerd
13 december 2018
Laatst geüpdatet
9 januari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 12 december 2018
- Laatst geüpdate: 9 januari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Wil jij binnenkort je zorgtoeslag aanvragen, of ben je benieuwd of je (nog) recht hebt op zorgtoeslag? Dan is het goed om te weten wat in 2019 de nieuwe regels zijn. Zo voorkom je dat je naderhand zorgtoeslag moet terugbetalen.

Let op: Benieuwd naar alle toeslagen waar je in 2023 aanspraak op maakt? Check ons overzicht Toeslagen in 2023: Hier heb je recht op.

Hoeveel zorgtoeslag krijg je in 2019?

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming in de maandelijkse kosten van je zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van je inkomen en je eigen vermogen. De zorgtoeslag is in principe een voorschot; aan het eind van het belastingjaar berekent de Belastingdienst je definitieve zorgtoeslag.

Hoe wordt je zorgtoeslag berekend?

Je inkomen bepaalt de hoogte van je zorgtoeslag. Daarbij geldt: hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Wanneer je zorgtoeslag aanvraagt voor 2019, wordt de hoogte van de toeslag gebaseerd op de hoogte van het inkomen en eigen vermogen dat jij opgeeft. Op basis van deze gegevens ontvang jij je zorgtoeslag.

In 2020 maakt de Belastingdienst een definitieve berekening op basis van jouw definitieve inkomen uit 2019. Het verschil tussen je inkomensindicatie en je werkelijke inkomen bepaalt of jij een deel van je zorgtoeslag terug moet betalen, dat je extra toeslag krijgt of dat er niks verandert.

Zorgtoeslag in 2019: hoeveel mag je verdienen?

Niet iedereen komt in aanmerking voor zorgtoeslag. Wanneer je inkomen boven een bepaalde grens komt, verlies je het recht op deze toeslag. Op Prinsjesdag 2018 werd bekend dat deze grens in 2019 ligt op € 29.562 (2018: € 28.720) en voor toeslagpartners op € 37.885 (2018: € 35.996).

Eigen vermogen

Je hebt recht op zorgtoeslag zolang je eigen vermogen onder een bepaalde grens blijft. In 2019 ligt deze grens op € 114.776 en voor toeslagpartners op € 145.136. Wanneer je eigen vermogen op 1 januari hoger is dan bovengenoemde bedragen, heb je het hele jaar geen recht op zorgtoeslag.

Wat zijn de andere voorwaarden?

Naast inkomen en eigen vermogen zijn er nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je moet:

  • 18 jaar of ouder zijn;
  • een Nederlandse zorgverzekering hebben;
  • de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

Verder gelden er andere regels voor bepaalde groepen zoals militairen, buitenlandse studenten en Nederlanders die (tijdelijk) in het buitenland wonen of werken.

Hoeveel zorgtoeslag krijg je?

In 2019 ontvang je maximaal € 99 per maand aan zorgtoeslag. Als je een toeslagpartner hebt ontvang je maximaal € 192 per maand. Je exacte toeslag hangt af van je inkomen. Hoe dichter je inkomen bij de inkomensgrens van € 29.562 ligt, hoe minder zorgtoeslag je ontvangt.

In 2018 ontving je maximaal € 94 en € 176 per maand. De zorgtoeslag stijgt dus licht, maar helaas minder dan de gemiddelde stijging van de zorgpremie.

Geef wijzigingen op tijd door

Is jouw inkomen gewijzigd, of ben je onlangs gaan samenwonen? Dit soort veranderingen kunnen effect hebben op de hoogte van jouw zorgtoeslag. Verandert er iets in jouw situatie? Geef dit tijdig (binnen vier weken) door aan de Belastingdienst via ‘Mijn Toeslagen’. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig ontvangt.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën