Waterschade in huis: waar meld je dit?
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten
Waterschade in huis kan een behoorlijke impact hebben. Zeker als je het niet meteen doorhebt, bijvoorbeeld door lekkage. Gelukkig valt waterschade meestal onder de dekking van je opstal- of inboedelverzekering. Schade kan op allerlei manieren ontstaan en het resultaat is niet altijd hetzelfde. Wij maken overzichtelijk voor je bij welke verzekering je moet zijn met waterschade huis.
Waterschade in huis: allerlei oorzaken
Waterschade aan je huis of inboedel kan op allerlei manieren ontstaan. Je hippe waterbed lekt door slijtage, je stoot tijdens het stofzuigen je aquarium om, door zware regenval overstroomt het riool (en je wc) of er sijpelt regenwater naar binnen via je dak door een scheve dakpan. Gelukkig kun je hierbij, meestal, terugvallen op je verzekering.
Dekking waterschade door je inboedelverzekering
Waterschade valt onder je inboedelverzekering als het schade aan je spullen betreft. Als je bijvoorbeeld een gebroken leiding hebt of een lekkende radiator, vergoedt je inboedelverzekering de schade aan je meubilair, tapijt of elektronische apparaten.
Je inboedelverzekering dekt waterschade, zolang de schade onvoorzien en onverwacht ontstond. Dit betekent dat jij er niets aan kon doen of dat jij niet had kunnen weten dat de schade kon ontstaan. Voordat de verzekeraar overgaat tot het vergoeden van eventuele schade kijkt hij daarom eerst naar de oorzaak.
Dekking waterschade door je opstalverzekering
Waterschade wordt ook gedekt door je opstalverzekering. Hierbij geldt net als bij de inboedelverzekering dat de schade onvoorzien en onverwacht moet zijn. Ook dekt je opstalverzekering in de meeste gevallen waterschade of lekkage door of via de buren als je een niet-vrijstaande woning hebt.
In het geval van de opstalverzekering, ontvang je bij waterschade een vergoeding voor de schade aan je woning. Bijvoorbeeld het behang, de vloer of je keuken.
Een woonverzekeringen pakket
Als je beide woonverzekeringen bij één verzekeraar afsluit, gaat de afhandeling van waterschade makkelijk. Dan hoeven niet twee verzekeraars met elkaar in discussie wie welke schade vergoedt en heb je ook geen gaten of overlappingen in de dekking. Als je in paniek bent, omdat je keuken blank staat, hoef je je geen zorgen te maken over welke verzekeraar je moet bellen.
Wat de verzekeraars niet dekken
De inboedel- en opstalverzekering kennen eigenlijk dezelfde soort uitsluitingen op de dekking. Een uitsluiting betekent dat je in dat geval geen vergoeding krijgt voor de schade. Onder de uitsluitingen vallen bijvoorbeeld:
- Eigen schuld: de schade moet onvoorzien zijn. Jij moet er dus niets aan kunnen doen of je had niet kunnen weten dat het kon ontstaan. Als jij weet dat het ’s middags gaat regenen bijvoorbeeld, maar wel het dakraam open laat, krijg jij de schade aan je kromgetrokken laminaat niet vergoed. Je had het tenslotte kunnen weten.
- Slecht onderhoud: je krijgt geen vergoeding voor schade door slecht onderhoud. Bijvoorbeeld als de dakgoot overstroomt, omdat hij vol ligt met bladeren. Of als de kitnaden in de badkamer niet goed meer zijn.
- Catastrofes: denk hierbij aan vulkaanuitbarstingen, atoomreacties, rellen en opstanden.
Waterschade door een overstroming
Nederland staat bekend om z’n strijd tegen water. Toch krijg je bij schade door een overstroming geen vergoeding. Overstromingen vallen onder de catastrofes. Sommige verzekeraars bieden wel een aanvullende dekking aan, maar deze is vaak beperkt en duur.
In de meeste gevallen kun je terecht bij de overheid voor een tegemoetkoming in de kosten voor het herstellen van de schade.
Waterschade voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Een aantal tips om waterschade in je huis te voorkomen:
- Maak je dakgoot regelmatig leeg en schoon.
- Betegel je tuin niet volledig, dan kan het water weglopen als het hard regent.
- Sluit een onderhoudscontract af voor je CV-ketel, zodat hij goedonderhouden blijft.
- Zet een regenton neer. Deze vangt het regenwater op en ontlast het riool.
- Moet je in de grond of muur boren? Gebruik een leidingzoeker, voordat je met al je enthousiasme een gat in je leiding boort.
- Weet waar de hoofdkraan zit. Zo kun je het water direct afsluiten als je toch wel een leiding raakt.
Naast de inboedel- en opstalverzekering, zijn er nog andere handige verzekeringen om af te sluiten. In het gratis e-book 'Verzekeringen' zetten wij ze voor je op een rijtje.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .