Wat zijn heffingskortingen en voor wie is het?

Arbeidskorting, jonggehandicaptenkorting en ouderenkorting. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat houdt het precies in? Het zijn allemaal heffingskortingen die je mogelijk belastingvoordeel opleveren.
Gepubliceerd
3 augustus 2020
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 juli 2020
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Arbeidskorting, jonggehandicaptenkorting en ouderenkorting. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat houdt het precies in? Het zijn allemaal heffingskortingen die je mogelijk belastingvoordeel opleveren.

Vrouw die heffingskortingen onderzoekt-1

Wat is heffingskorting?

Heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Er zijn verschillende soorten heffingskorting. Of je ervoor in aanmerking komt hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Zo heeft iemand in loondienst bijvoorbeeld recht op arbeidskorting. Als je heffingskorting krijgt, betaal je minder belasting en premies.

Zes soorten heffingskorting

Er zijn in 2024 zessoorten heffingskorting, namelijk:

  • algemene heffingskorting;
  • arbeidskorting;
  • korting voor groene beleggingen;
  • inkomensafhankelijke combinatiekorting;
  • jonggehandicaptenkorting;
  • ouderenkorting en alleenstaandeouderenkorting.

Algemene heffingskorting

Iedereen boven achttien jaar heeft recht op algemene heffingskorting. Je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland woont, bepalen of je er volledig of deels gebruik van mag maken.

Hoeveel korting je krijgt, hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, des te lager de algemene heffingskorting. In de tabel van de Belastingdienst vind je alle tarieven voor 2024.

Arbeidskorting

Iedereen die werkt, heeft recht op arbeidskorting. Als je in loondienst bent, verwerkt je werkgever de arbeidskorting al op je salarisstrook. Je werkgever geeft dit door aan de Belastingdienst, zodat jij de korting niet apart hoeft aan te vragen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel arbeidskorting je krijgt, hangt af van je leeftijd en de hoogte van je inkomen.

Korting voor groene beleggingen

Als jij of je fiscale partner beleggen in een groenfonds, krijg je heffingskorting voor groene beleggingen. Dit geldt alleen als je geld belegt in fondsen die investeren in projecten voor milieubescherming. Ook moeten ze erkend zijn door de Belastingdienst.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is voor een ouder van een kind, jonger dan twaalf jaar. Om recht te hebben op deze heffingskorting moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de ouder bijvoorbeeld een werkende alleenstaande zijn óf het minst verdienen van twee werkende partners.

Jonggehandicaptenkorting

Heb je een beperking of ziekte waardoor je niet volledig kunt werken, en krijg je een Wajong-uitkering? Grote kans dat je in aanmerking komt voor jonggehandicaptenkorting, waardoor je in 2024 tot € 898 minder belasting betaalt over je inkomen. Als je een Wajong-uitkering ontvangt, is de heffingskorting al verrekend door het UWV. Je werkgever kan het ook direct verrekenen met je loon, dit zie je dan terug op je loonstrook. Is dat niet het geval? Vraag de heffingskorting dan terug via de Belastingdienst.

Ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting

Heb je in 2024 recht op AOW en is je inkomen niet te hoog? Dan krijg je ouderenkorting. Ben je alleenstaand, dan krijg je misschien extra belastingvoordeel. Dit heet alleenstaande ouderenkorting. Hoeveel dat precies is, lees je op deze website van de Belastingdienst

Open gemakkelijk een extra spaarrekening

Wil je je belastingvoordeel direct opzijzetten? Met een Knab-rekening krijg je zoveel spaarrekeningen als je wilt, zonder extra kosten. Ontdek de mogelijkheden van sparen met Knab Plus en Knab Zakelijk.

Sparen bij KnabGeschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële PlanningDeel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën