Wat is mijn auto waard: de nieuw-, occasion- en dagwaarderegeling

Als je een auto hebt, zal je het je vast wel eens afvragen: “Wat is mijn auto waard?” Verzekeraars kijken voor de waarde van je auto naar de nieuwwaarde, occasionwaarde of dagwaarde. Is je auto total loss of gestolen? Dan krijg je aan de hand van de waarde van je auto een vergoeding voor de schade. Maar hoe wordt de waarde bepaald? Wij leggen het je uit.
Gepubliceerd
12 maart 2018
Laatst geüpdatet
2 januari 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 maart 2018
- Laatst geüpdate: 2 januari 2019
- Leestijd: 3 minuten

Als je een auto hebt, zal je het je vast wel eens afvragen: “Wat is mijn auto waard?” Verzekeraars kijken voor de waarde van je auto naar de nieuwwaarde, occasionwaarde of dagwaarde. Is je auto total loss of gestolen? Dan krijg je aan de hand van de waarde van je auto een vergoeding voor de schade. Maar hoe wordt de waarde bepaald? Wij leggen het je uit.

wat is mijn auto waard

Wat is mijn auto waard en hoe wordt dat bepaald?

Zoals gezegd, bepaalt de verzekeraar aan de hand van de waarde wat je terugkrijgt als je auto total loss of gestolen is. Je krijgt alleen een vergoeding als je de auto WA beperkt casco of WA Allrisk hebt verzekerd. Bij beperkt casco ontvang je een vergoeding bij total loss door brand, storm en een aanrijding met een loslopend dier of diefstal. Allrisk vergoedt ook total loss als het je eigen schuld is.

De verzekeraar bepaalt de waarde van je auto onder andere aan de hand van de leeftijd van je auto, model, merk en kilometerstand.

Nieuwwaarderegeling

Heb je een nieuwe auto? Dan ontvang je bij total loss of diefstal in het eerste jaar dat je de auto hebt een vergoeding dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen. Dat is de nieuwwaarderegeling.

Bij een aantal verzekeraars geldt de nieuwwaarde voor de eerste 12 maanden, maar steeds meer verzekeraars hanteren een langere periode van bijvoorbeeld 24 of 36 maanden. Deze langere periode is soms standaard, maar meestal wordt het aangeboden als extra dekking. Daar betaal je dus ook extra voor.

Occasionwaarderegeling

Als je een tweedehands auto hebt gekocht, vergoedt de occasionwaarderegeling bij total loss of diefstal, het bedrag dat je bij het kopen van de auto hebt betaald. De aanschafwaarde dus. Ook voor de occasionwaarde geldt een maximum looptijd tussen de 12 en 36 maanden.

Niet alle verzekeraars bieden deze regeling aan, en als ze dat doen zijn er vaak voorwaarden aan verbonden. Een maximale waarde of leeftijd van de auto bijvoorbeeld. Ook eisen de verzekeraars vaak dat je de auto bij een erkende dealer koopt.

Dagwaarderegeling

Als de nieuwwaarde- of occasionwaarderegeling verloopt, gaat de verzekeraar over op de dagwaarde bij een vergoeding. De dagwaarde wordt berekend aan de hand van onder andere de leeftijd, kilometerstand en accessoires.

Voor het bepalen van de dagwaarde gebruiken veel verzekeraars de ANWB koerslijst. Deze lijst geeft een indicatie van de dagwaarde. Veel verzekeraars doen hier zelf nog een klein percentage bovenop, meestal 10%. Het is de bedoeling dat je met dit bedrag een vergelijkbare auto kunt kopen.

Als je het niet eens bent met de waardebepaling

De waarde van de auto en de hoogte van de vergoedingen worden bepaald door een expert van de verzekeraar. Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je een contra-expert inschakelen die dan opnieuw de waarde bepaald. Als beide experts op verschillende bedragen uitkomen, moet een vooraf door beide partijen benoemde adviseur besluiten welke waarde de juiste is. Je betaalt de contra-expert zelf, tenzij uit de expertise blijkt dat de expert van de verzekeraar de waarde onjuist heeft bepaald.

Waarde van geïmporteerde auto’s

Ga je een auto importeren? Dan moet die natuurlijk ook verzekerd worden. Uit onderzoek van vergelijkingssite Hoyhoy blijkt echter dat geïmporteerde auto’s vaak tegen een lagere waarde verzekerd worden. De verzekeraar gaat automatisch uit van de dagwaarde en niet de aanschafwaarde. Je bent daardoor onderverzekerd.

Als je de auto gaat verzekeren, let hier dan op. Mocht je auto kapotgaan of gestolen worden, wil je natuurlijk wel een goede vergoeding krijgen.

 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën