Vakantiegeld: belasting, betaaldata en meer dingen die je wilt weten

Je kijkt op je rekening en komt tot de ontdekking dat er toch net iets minder op staat dan je had verwacht. Oeps! En nu? Een kijkje op de kalender biedt verlichting: het is bijna tijd voor je vakantiegeld! In dit artikel lees je wanneer je dat geld krijgt, hoeveel belasting je daarover betaalt en hoe je het uiteindelijke bedrag kunt berekenen.
Gepubliceerd
8 mei 2018
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 1 mei 2018
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je kijkt op je rekening en komt tot de ontdekking dat er toch net iets minder op staat dan je had verwacht. Oeps! En nu? Een kijkje op de kalender biedt verlichting: het is bijna tijd voor je vakantiegeld! In dit artikel lees je wanneer je dat geld krijgt, hoeveel belasting je daarover betaalt en hoe je het uiteindelijke bedrag kunt berekenen.

Vakantiegeld belasting, wanneer vragen-044237-edited

Is vakantiegeld krijgen verplicht?

Daar kunnen we kort over zijn: ja, jouw werkgever is verplicht om jou dit uit te betalen. Iedereen heeft daar recht op. Omdat het om een percentage van je loon gaat, is het ook verplicht dat dit los op jouw loonstrook vermeld wordt.

Hoeveel krijg ik precies?

Je krijgt 8% over je bruto loon. Krijg je voor overwerk betaald? Dan bouw je ook over die uren vakantiegeld op. Dit geldt dus ook als je een nul-urencontract hebt. Maar let op: als je een periode ziek bent geweest en maar 70% uitbetaald hebt gekregen, krijg je gedurende die periode 8% over dat bedrag. Niet over je volle loon dus.

En hoe zit het dan met de belasting?

Je krijgt inderdaad niet die volledige 8% op je rekening gestort. Over dit bedrag betaal je nog belasting. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van hoeveel je verdient.

Tabel 1. Belastingtarieven 2023 voor mensen zonder AOW

Belastbaar inkomen Tarief 2023
€ 0 t/m € 73.031 36,93%
€ 73.031 of meer 49,50%

Tabel 2. Belastingtarieven 2024 voor mensen zonder AOW

Belastbaar inkomen Tarief 2024
€ 0 t/m € 75.518 36,97%
€ 75.519 of meer 49,50%

Hoe bereken ik het juiste bedrag?

Goede vraag, want dat is natuurlijk wat je uiteindelijk wilt weten. Hij is echter niet heel makkelijk te beantwoorden. Dit begint al bij het bepalen van het bruto loon. Het verschilt namelijk per werkgever en/of cao of bijvoorbeeld jouw eindejaarsuitkering of bonussen meegenomen worden in die berekening.

Weet je wat je bruto loon is? Dan neem je daar 8% van. Check vervolgens in welke belastingschijf je valt, trek dit percentage van die 8% af en je hebt jouw jaarlijkse extraatje.

Wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald?

Een van de belangrijkste vragen natuurlijk, want dan kun je er een beetje rekening mee houden bij het boeken van die vakantie of het doen van een andere grote aankoop. Normaal gesproken ontvang je het bedrag tegelijkertijd met je loon in mei. Fijn om te weten voor je financiële overzicht.

Het kan echter ook zijn dat jouw werkgever die extra 8% iedere maand uitbetaalt. Dan komt het iedere maand tegelijkertijd met je salaris op je rekening te staan. Dit moet dan wel duidelijk in je contract én op je loonstrook vermeld worden.

Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen?

Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling. Wel is het natuurlijk zo dat je het geld dat je per maand krijgt weg kunt zetten op een spaar- of beleggingsrekening. In dat geval heb je kans op een mooi rendement waardoor je toch meer overhoudt. 

Wat gebeurt er als ik ontslagen word?

Of je nu ontslagen wordt of vrijwillig weggaat bij je huidige werkgever, je krijgt altijd alsnog 8% over de dagen die je er gewerkt hebt. Dit bedrag ontvang je samen met het laatste salaris dat door het bedrijf gestort wordt. Dit betekent natuurlijk wel dat je het jaar erop van je nieuwe werkgever alleen het bedrag over het resterende gedeelte van het jaar krijgt.

Hoe kan ik beter voor mijn vakantie sparen?

Daar kunnen wij je misschien wel bij helpen. Kies je voor een spaarrekening bij Knab, dan kun je namelijk gebruik maken van verschillende spaarvormen. Zo krijg je een hogere spaarrente. We geven je daarnaast tips en slimme tools om handiger met je geld om te gaan. En je kunt een aparte betaal- en spaarrekening openen voor je vakantie, zonder extra kosten. Handig!  Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.Deel via:
Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën