Tips voor je aangifte inkomstenbelasting als zzp’er over 2020

Veel zzp’ers buigen zich deze maanden over de aangifte inkomstenbelasting van 2020. Het afgelopen jaar was voor veel ondernemers pittig. Belangrijk dus om naar de algemene versoepelingen in de aftrekposten en de mogelijkheden voor uitstel van betaling te kijken. Let op: Dit artikel gaat over je aangifte over 2020. Binnenkort publiceren we een nieuw artikel met tips voor je aangifte over 2022.
Gepubliceerd
11 maart 2021
Laatst geüpdatet
30 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 10 maart 2021
- Laatst geüpdate: 30 december 2022
- Leestijd: 4 minuten

Veel zzp’ers buigen zich deze maanden over de aangifte inkomstenbelasting van 2020. Het afgelopen jaar was voor veel ondernemers pittig. Belangrijk dus om naar de algemene versoepelingen in de aftrekposten en de mogelijkheden voor uitstel van betaling te kijken.

Let op: Dit artikel gaat over je aangifte over 2020. Binnenkort publiceren we een nieuw artikel met tips voor je aangifte over 2022. 

Vrouw doet aangifte inkomstenbelasting 2020

Dit verandert er voor zzp’ers voor de inkomstenbelasting over 2020

Nog maar twee belastingschijven

Wanneer je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer met een eenmanszaak, betaal je elk jaar inkomstenbelasting (IB) en een bijdrage aan de zorgverzekeringswet (ZvW). Zeker weten of je aan de juiste voorwaarden voldoet? Doe dan hier de handige Ondernemerscheck.

De berekening van de inkomstenbelasting is in 2020 iets eenvoudiger geworden. Waren er eerder drie belastingtarieven in box 1, nu zijn dat er nog maar twee:

 • Tot een maximaal inkomen van € 68.507 betaal je 37,35% belasting;
 • Al het inkomen boven € 68.507 wordt voor 49,05% belast.

Als ondernemer betaal je verplicht mee aan de Zorgverzekeringswet. In 2020 is dat 5,45% over maximaal € 57.232 winst.

Meer informatie en rekenvoorbeeld vind je in een artikel over de inkomstenbelasting.

Versoepeling urencriterium

Tot 1 maart 2020 moest je 1.225 uur per jaar werken aan je bedrijf om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Als gevolg van de coronacrisis is dat urencriterium nu versoepeld. De Belastingdienst gaat er tijdelijk vanuit dat zzp’ers tenminste 24 uur per week hebben gewerkt en dus voldoen aan het urencriterium.

Iets meer vrijstelling in box 3

Heb je als zzp’er een spaarpotje? Dan is er goed nieuws met betrekking tot box 3 van de inkomstenbelasting. Hoewel de fiscus nog altijd uitgaat van een hoger rendement dan je werkelijk momenteel op je spaarrekening ontvangt, wordt het gat wel iets kleiner dan voorgaande jaren.

Een voordeel is dat de vrijstelling in 2020 met een kleine € 500 omhoog is gegaan. Tot € 30.846 aan vermogen hoef je geen belasting te betalen. Heb je een fiscaal partner? Dan ligt de grens nu op € 61.692. Per 1 januari 2021 ging de heffingsvrije grens voor vermogensbelasting zelfs omhoog naar € 50.000, en € 100.000 met een fiscaal partner.

De TOZO valt buiten je omzet

Heb je in 2020 gebruikgemaakt van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO)? Houd deze bedragen dan helemaal buiten je onderneming. Je hebt deze uitkering als persoon ontvangen. Het wordt het niet gezien als inkomen of winst uit onderneming.

Wel is de TOZO nog steeds een inkomen. Je moet deze inkomsten dus wel privé opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting over 2020.

Dit zijn je mogelijke aftrekposten voor 2020

Zelfstandigenaftrek

In deze aftrekpost zit voor 2020 de belangrijkste verandering. Het bedrag dat je mag aftrekken van de winst, wordt langzaam afgebouwd. Over 2020 mag je nog € 7.030 in mindering brengen. Daarna gaat het bedrag stapsgewijs verder omlaag, met voorlopig € 4.120 aftrekbaar in 2028.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als zzp’er mag je elk jaar een deel van de winst reserveren voor je pensioen. Over dit deel hoef je niet direct belasting te betalen. Eigenlijk is het een vorm van uitstel van betaling. Je wordt over dit bedrag pas belast als je met pensioen gaat.

Wel zijn er voorwaarden aan de FOR:

 • Je mag in 2020 niet meer dan 9,44% van de winst opzij zetten, met een maximumbedrag van € 9.395;
 • Je voldoet aan het urencriterium (dit is dus automatisch in 2020);
 • Je mag aan het begin van het belastingjaar nog niet de AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden) hebben bereikt;
 • Een deel van de FOR mag worden omgezet in een lijfrente. De premie daarvoor is fiscaal aftrekbaar.

Lees hier meer over de FOR.

Mkb-winstvrijstelling

Heb je de Zelfstandigenaftrek en de Fiscale Oudedagsreserve toegepast? Dan kun je ook nog gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Dit is voor 2020 en 2021 vastgesteld op 14% van de winst, nadat je de eerdergenoemde aftrekposten al hebt ingezet.

Startersaftrek

In de eerste vijf jaar hebben zzp’ers recht op de startersaftrek. Deze komt bovenop de hierboven genoemde zelfstandigenaftrek. In die eerste vijf jaar mag je in totaal drie keer een bedrag van € 2.123 euro van de winst aftrekken.

De voorwaarden zijn:

 • Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek;
 • In de vijf jaar vóór 2020 heb je niet vaker dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek;
 • In diezelfde periode was je minimaal één jaar geen zzp’er.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Heb je in 2020 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen zoals een computer of een bedrijfsauto? Dan kom je misschien in aanmerking voor de KIA. Als de investering tussen € 2.401 en € 323.544 ligt, is er een kans dat je een percentage van de aankoopkosten mag aftrekken van de winst. Dit percentage is afhankelijk van de hoogte van de investering.

Op de website van de Belastingdienst lees je over de voorwaarden van de KIA.

Meewerkaftrek

Helpt je fiscaal partner regelmatig mee in je werk? Misschien maak je dan ook aanspraak op de meewerkaftrek. De hoogte van het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, hangt af van een aantal factoren:

 • De hoogte van die winst;
 • Je moet zelf minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf werken;
 • Je fiscaal partner heeft ten minste 525 uur per jaar met je meegewerkt in het bedrijf;
 • De vergoeding voor de partner mag niet hoger zijn dan € 5.000;
 • Je fiscaal partner mag niet bij jou in loondienst zijn (er mag dus geen fictief dienstverband worden geconstateerd).

Willekeurige afschrijving

Ben je een startende ondernemer met een eenmanszaak, een vof, bv of werk je binnen een maatschap? Dan bestaat de mogelijkheid om de aanschaf van bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven. Dat heeft voor starters het voordeel dat ze zelf mogen bepalen hoeveel van deze investering(en) ze wanneer afschrijven.

Uitstel van betaling

Om wat meer lucht te geven aan ondernemers die het in 2020 financieel zwaar hadden, kun je ‘bijzonder uitstel van betaling’ aanvragen bij de Belastingdienst. Deze regeling loopt in elk geval tot 1 juli 2021. Op deze pagina vind je meer informatie over de aanvraag en de procedure die de Belastingdienst hanteert.

Doe eenvoudig je btw-aangifte met Informer Online

Met Informer is het nóg makkelijker om je btw-aangifte te doen, want je kunt het direct in je programma invullen en met iDEAL betalen. Je hebt je inloggegevens niet meer nodig, je aangifte is altijd up-to-date en je kunt nóg makkelijker betalen. Dit kan al vanaf € 12 per maand.

Ben je klant van Knab en startende ondernemer? Dan krijg je een jaar lang 50% korting op het InformerOnline ZZP Plus abonnement.

Bekijk de actie

Open een zakelijk rekening bij Knab en je koppelt met de boekhoudkoppeling gemakkelijk je rekening met het boekhoudprogramma van Informer!


Lees ook deze artikelenDaphne van Prooijen
Daphne is Online Marketeer bij Informer. Informer helpt ondernemers succesvoller te zijn, door smart boekhouden gemakkelijk te maken.


Deel via:

De voordelige zakelijke rekening van Knab Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën