Op kamers: welke verzekeringen heb je nodig als student?

Wanneer je op kamers gaat, komt er veel op je af. Je gaat het ouderlijk huis uit, begint met een nieuwe studie, leert allerlei nieuwe mensen kennen… Allemaal leuke dingen, waardoor je de ietsje minder leuke dingen haast vergeet. De verzekeringen bijvoorbeeld, die heb je ook nodig. Maar welke? Wij zetten het voor je op een rij.
Gepubliceerd
6 maart 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 5 maart 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Wanneer je op kamers gaat, komt er veel op je af. Je gaat het ouderlijk huis uit, begint met een nieuwe studie, leert allerlei nieuwe mensen kennen… Allemaal leuke dingen, waardoor je de ietsje minder leuke dingen haast vergeet. De verzekeringen bijvoorbeeld, die heb je ook nodig. Maar welke? Wij zetten het voor je op een rij.

Op kamers

Verzekeringen als je op kamers gaat

Als je op jezelf gaat wonen, moet je plots meer zelf betalen dan toen je nog bij je ouders woonde. Als je geluk hebt, springen je ouders bij. Maar een financiële tegenvaller door bijvoorbeeld schade kan alsnog een flinke klap uitdelen. Het is daarom belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten als je op kamers gaat.

1. Inboedelverzekering

Je studieboeken alleen al zijn al een vermogen waard. Tel daar de waarde van je laptop, kleding en meubilair bij op. Als je dit onverwachts in een keer moet vervangen, wordt het een heel duur grapje. Hier kun je je tegen verzekeren via een inboedelverzekering, één van de woonverzekeringen. Je krijgt dan bij brand, diefstal of waterschade een vergoeding.

Belangrijk: veel aanbieders van inboedelverzekeringen eisen dat je een slot op je eigen kamerdeur hebt, om de kans op diefstal te verkleinen. Check dus even of dit een eis is, voordat je een verzekering afsluit. Ook gelden voor je smartphone vaak net even andere voorwaarden dan voor de rest van je inboedel.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die jij bij anderen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als een avondje stappen uit de hand loopt en je per ongeluk iemand verwond, of als je de laptop van je huisgenoot van tafel stoot. De verzekering neemt hierbij het schadebedrag over. Het kost je slechts een paar euro per maand en je bent verzekerd tot een schadebedrag van ongeveer een miljoen.

Verzekeren via je ouders

Als je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben, kunnen ze je meeverzekeren. Ook als je op jezelf woont. Eis is wel dat je studeert en niet getrouwd bent. Als je eenmaal de rijpe leeftijd van 27 jaar bereikt, moet je wel echt zelf op zoek naar een eigen verzekering.

3. Reis- en annuleringsverzekering

Je reis- en annuleringsverzekering kun je bijna altijd samen afsluiten, maar je kunt ook voor één van beide gaan.

Reisverzekering

Misschien denk je dat je geen reisverzekering nodig hebt. Maar als je bagage tijdens de reis kwijtraakt, je dure fotocamera gestolen wordt of je telefoon valt, kun je als student waarschijnlijk niet alles meteen vervangen. Hiervoor kun je aanspraak maken op je reisverzekering.

Annuleringsverzekering

Heb je al een reis geboekt, maar moet je door ziekte of familieomstandigheden de trip cancelen? De reisorganisatie geeft je waarschijnlijk niet al het geld terug wat je al hebt uitgegeven. Hiervoor heb je de annuleringsverzekering. Deze vergoedt ook de kosten als je halverwege een vakantie onverwacht naar huis moet.

Verzekeren via je ouders

Zolang je nog studeert en nog geen 27 jaar bent, kunnen je ouders je ook meeverzekeren via hun reis- en annuleringsverzekering.

4. Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering is relatief duur, vaak een paar tientjes per maand. Als je echter ruzie krijgt met je huisbaas, je geen geld krijgt van je baas tijdens je zomerbaantje of je raakt betrokken bij een ongeval, kan deze verzekering van pas komen. Je kunt namelijk aanspraak maken op juridische hulp. Als je dit zelf moet regelen en betalen, is het een ingewikkeld en duur verhaal.

5. Zorgverzekering

Deze verzekering heb je niet per se nodig als je op kamers gaat. Maar we noemen hem wel, omdat het een verplichte verzekering is. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering. Je kunt je verzekeren via de zorgverzekering van je ouders, maar het staat je natuurlijk vrij om zelf op zoek te gaan.

Basisverzekering

Veel verzekeraars bieden een zorgverzekering aan voor studenten. Daarbij krijg je korting op de premie. Je sluit in principe een basisverzekering af, waarmee je verzekerd bent voor ‘gewone’ medische zorg. Denk hierbij aan bezoek aan de huisarts of apotheek.

Voor je zorgverzekering geldt een eigen risico. Deze kun je zelf verhogen, waardoor je minder premie hoeft te betalen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar houd ook in dat je zelf meer moet betalen als je wel medische hulp nodig hebt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering, kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Hiermee betaal je extra premie voor bijvoorbeeld een dekking voor je bril, tandarts- en orthodontiekosten of fysiotherapie. Deze extra dekkingen zijn aantrekkelijk, maar vraag jezelf wel eerst af of je het nodig hebt. Misschien ben je goedkoper uit als je zelf betaalt voor je bril, dan wanneer je maandelijks extra premie moet betalen.

Creëer een buffer 

Ook als je verzekerd bent, kun je nog voor onverwachte kosten komen te staan. Probeer daarom altijd maandelijks een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening, zodat je altijd een buffer hebt. Bij Knab open je eenvoudig en snel zoveel spaarrekeningen als je maar wilt én ontvang je een leuke rente over je spaargeld. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening 

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën