Know Your Customer: wat is het en waarom is het belangrijk?

Know Your Customer (KYC) wordt als term door steeds meer bedrijven gebruikt, maar weet jij wat het precies betekent? Grote kans dat je hier al eens mee te maken hebt gehad, maar je hier niet van bewust was. Bij Knab is KYC een belangrijk principe. Als bank zijn wij verplicht om KYC uit te voeren. Maar wat houdt het precies in? En wat betekent dat voor jou als klant bij Knab?
Gepubliceerd
23 juli 2019
Laatst geüpdatet
28 juli 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 22 juli 2019
- Laatst geüpdate: 28 juli 2021
- Leestijd: 4 minuten

Know Your Customer (KYC) wordt als term door steeds meer bedrijven gebruikt, maar weet jij wat het precies betekent? Grote kans dat je hier al eens mee te maken hebt gehad, maar je hier niet van bewust was. Bij Knab is KYC een belangrijk principe. Als bank zijn wij verplicht om KYC uit te voeren. Maar wat houdt het precies in? En wat betekent dat voor jou als klant bij Knab?

know your costumer1

Wat is Know Your Customer?

Know Your Customer (KYC) is een beleid dat financiële ondernemingen zoals banken en vermogensbeheerders gebruiken om te weten wie hun klanten zijn. Bijvoorbeeld wanneer nieuwe klanten een rekening openen, een hypotheek afsluiten of willen investeren. Kort gezegd willen ze van jou als klant weten of je wel echt bent wie je zegt dat je bent.

Het is voor financiële ondernemingen verplicht om een goed KYC-beleid te hebben. Zo leren zij hun klanten goed kennen en dat draagt weer bij aan de veiligheid van jouw financiën. Het KYC-beleid houdt in dat je als potentiële klant geïdentificeerd en vervolgens gescreend wordt op mogelijke risico’s voordat een instelling je accepteert. Hier ligt zowel nationale als internationale regelgeving aan ten grondslag.

Waarom wordt KYC gebruikt?

Als je weet wie je klanten zijn, is het gemakkelijker om criminele activiteiten in het financiële verkeer op te sporen. Zo voorkom je dat je als bedrijf onbewust zakendoet met criminele instellingen en dat criminele activiteiten zoals witwassen, fraude en terrorismefinanciering snel opgespoord kunnen worden. Daarom proberen financiële instellingen bij de aanvraag al mensen met verkeerde intenties buiten de deur te houden.

Wat doet Knab met KYC?

In de praktijk betekent KYC bij Knab dat afdelingen als klantacceptatie – de afdeling die nieuwe rekeningaanvragen beoordeelt - en veiligheidszaken zich elke dag bezighouden met het in kaart brengen van onze (potentiële) klanten en welke risico’s zij eventueel met zich meebrengen. Vanuit het KYC-principe zijn wij wettelijk verplicht om uitvoerig klantonderzoek te doen. Wanneer wij hieruit concluderen dat een aanvraag niet aan het beleid voldoet, moeten wij de aanvrager laten weten dat ze geen klant kunnen worden.

Ook doen wij er natuurlijk alles aan om de veiligheid van onze klanten te waarborgen die al bij ons bankieren. Dit doen wij door criminele activiteiten op de rekening tijdig op te sporen en hier melding van te maken.

Wat betekent KYC voor jou?

Particuliere klanten
Wil je privé bij Knab bankieren? Dan vraag je jouw rekening meteen aan via de Knab App. Vul je persoonlijke gegevens in en scan met je camera je Europese paspoort of identiteitskaart (geen rijbewijs). Daarna doe je een identificatieboeking van € 0,01 vanaf een particuliere rekening bij een andere bank die op jouw naam staat.

Het kan gebeuren dat je identiteitsbewijs niet goed leesbaar is, of dat de naam die je hebt opgegeven niet overeenkomt met de naam die de andere bank via de identificatieboeking meestuurt. In dat geval voeren wij aanvullende controles uit en laten wij je weten welke aanvullende gegevens we nog van je nodig hebben. Door tijdens het aanvraagproces deze dingen aan jou te vragen, kunnen wij vanuit ons KYC-beleid controleren of jij inderdaad de persoon bent die je zegt te zijn en vaststellen wat je gaat doen met je rekening.

Zakelijke rekening voor zzp'ers
Wil jij als zzp'er een zakelijke rekening openen? Dan willen we niet alleen van jou dingen weten, maar ook over je bedrijf. Je zakelijke rekening vraag je eenvoudig aan via de Knab App. Uiteraard identificeren wij je eerst als persoon, via de identificatieboeking van € 0,01. Naast de identificatieboeking, vragen we via de app ook om een scan te maken van je identiteitsbewijs (geen rijbewijs). 

Geschikt voor zzp'ers
Knab Zakelijk is ideaal voor zzp'ers. Een compleet bankpakket voor een vaste lage prijs, waarmee je al je zakelijke financiën eenvoudig kunt regelen. Maar voor grote of complexe ondernemingen is onze zakelijke rekening niet geschikt. Daarom willen we graag weten of jouw organisatiestructuur binnen onze doelgroep valt.

Acceptatiecriteria
Voor jou als zakelijk klant betekent dit dat wij kijken naar de activiteiten van je onderneming en toetsen of jouw bedrijfsactiviteiten, structuur en rechtsvorm voldoen aan onze acceptatiecriteria. Hiervoor stellen wij je een aantal vragen zodat wij een beeld krijgen van wat de onderneming precies doet. Zo kunnen wij bepalen of jouw onderneming wel of niet binnen de doelgroep van Knab past, of dat er eventuele risico’s aan jouw bedrijfsactiviteiten verbonden zijn.

Vanuit de Wet op Financieel Toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn wij als bank verplicht om extra onderzoek naar je onderneming te doen. Ben je al klant bij Knab? Dan kan het ook zijn dat wij vragen stellen over de activiteiten op jouw rekening.

Meer weten?
Wil je meer weten over Know Your Customer en de acceptatiecriteria van Knab? Kijk dan eens naar onze voorwaarden op onze website.



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën