Je auto delen: waarom zou je dat doen?

Je auto delen is hartstikke hip. In 2017 reden er ruim 30.000 deelauto’s rond in Nederland. Voor veel mensen is delen een handig alternatief, omdat ze soms maar een paar duizend kilometer per jaar rijden en een auto een prijzig bezit is. Daarnaast is het beter voor het milieu. Als je zelf een auto hebt die vaak stilstaat, kan het voor jou ook een optie zijn om hem te delen.
Gepubliceerd
9 januari 2018
Laatst geüpdatet
2 januari 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 9 januari 2018
- Laatst geüpdate: 2 januari 2019
- Leestijd: 4 minuten

Je auto delen is hartstikke hip. In 2017 reden er ruim 30.000 deelauto’s rond in Nederland. Voor veel mensen is delen een handig alternatief, omdat ze soms maar een paar duizend kilometer per jaar rijden en een auto een prijzig bezit is. Daarnaast is het beter voor het milieu. Als je zelf een auto hebt die vaak stilstaat, kan het voor jou ook een optie zijn om hem te delen. 

Je auto delen? Zo doe je dat

Je auto delen: de redenen

Vroeger hield het delen van je auto in dat je er eentje kocht met familie of vrienden en daar samen in reed. Tegenwoordig bestaan er allerlei vormen van autodelen en er zijn allerlei redenen waarom mensen hiervoor kiezen. De meest voorkomende zijn:

- Je gebruikt je eigen auto niet veel.
Je hebt een auto, maar je gebruikt hem weinig. Je kunt je auto dan delen. Zo deel je de kosten en je houdt er zelf wat aan over. 

Wil je weten hoe je kunt besparen op je autokosten? In dit artikel zetten we een paar tips op een rij. 

- Je geeft om het milieu.
Er rijden al zo veel auto’s op de weg en die stoten allemaal ongezonde gassen uit. Als je een auto deelt met anderen, scheelt dat in uitstoot en draag je bij aan een beter milieu.  

- Je maakt maar weinig kilometers.
Als je weinig kilometers per jaar maakt, kan het fiscaal aantrekkelijker zijn om voor een deelauto te kiezen, in plaats van een auto te kopen.

- Je hebt maar af en toe een auto nodig.
Als je bijvoorbeeld voor je werk heel af en toe naar de andere kant van het land moet of je moet iets zwaars ophalen. Voor die sporadische momenten, kun je voor een deelauto kiezen.

Heb jij er weleens over nagedacht om je auto te delen? En zou je dit ook met onbekenden doen? Deel jouw mening in ons topic op de community.

Deelauto’s in allerlei vormen en maten

Je hebt in principe drie verschillende vormen van auto delen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet: 

- Particulier: je deelt de auto met een groepje mensen, bijvoorbeeld familie, vrienden of de buurt. Onderling maak je afspraken over het delen.

- Via een bemiddelingssite: je kunt tegenwoordig via allerlei sites je auto delen, zoals Snappcar of MyWheels. Hier kun je ook terecht als je geen auto hebt en er een wilt regelen. Je kunt de auto kiezen op basis van locatie en prijs. Als je zelf je eigen auto beschikbaar stelt, sta je een deel van het bedrag dat je ontvangt af aan de bemiddelaar.

- Via een bedrijf: via een bedrijf maak je geen gebruik van particuliere auto’s, maar van een auto van het bedrijf. Je hebt onder andere GreenWheels en ConnectCar. Hier kun je van te voren een auto reserveren of zelfs een abonnement nemen. Bij de meeste bedrijven moet je de auto altijd weer terugzetten op een vaste plek, maar bij sommige maakt het niet uit waar je hem achterlaat, zolang het binnen een vast gebied is.

De voor- en nadelen van particulier delen

De voordelen van particulier delen zijn bijvoorbeeld dat je het doet met bekenden en daardoor altijd weet wie er in de auto rijdt. Daarnaast deel je alle kosten onderling, waardoor je goedkoper uit bent dan via een organisatie. Je hebt echter als nadelen dat er maar één auto beschikbaar is, dat het nogal wat geregel kan geven voordat afspraken gemaakt zijn en je hebt überhaupt een groepje nodig om mee te delen.

De voor- en nadelen van delen via een bemiddelingssite

Je auto delen via een bemiddelingssite heeft als voordeel dat je er geld mee kunt verdienen. Als je hem zelf amper gebruikt, gooi je dus geen geld weg. Daarnaast bepaal je zelf wanneer je de auto verhuurt en wat voor prijs je wilt ontvangen. Het grootste nadeel is dat je nooit weet wie er met je auto rijdt. Je geeft toch een van je grootste bezittingen mee aan iemand anders. Daarnaast loop je de kans dat je de auto hebt uitgeleend, net wanneer je hem zelf nodig blijkt te hebben.

De voor- en nadelen van je auto delen via een bedrijf

Als je een auto via een bedrijf deelt, heb je als voordeel dat je verschillende type auto’s kunt reserveren. Daarnaast heb je niet de standaard kosten die een auto met zich meebrengt (bijvoorbeeld onderhoud of verzekering) en je hoeft de sleutel nergens op te halen, die ligt meestal in het dashboardkastje.

Nadelen zijn dan weer dat de ritten duurder worden, naarmate je langer onderweg bent. Je moet niet vergeten van te voren de auto te reserveren en je hebt niet altijd een auto in de buurt.

 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën