Autokosten per maand verlagen: 7 bespaartips

We leven in een land met een flink aantal auto’s. In die trouwe bolides brengen we aardig wat uurtjes in door. Uren vol meezingen met de radio en goede gesprekken met bijrijders. Jammer alleen dat het hebben van een auto, een prijskaartje met zich meebrengt. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee jij je autokosten per maand verlagen kunt.
Gepubliceerd
19 december 2017
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 december 2017
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

We leven in een land met een flink aantal auto’s. In die trouwe bolides brengen we aardig wat uurtjes in door. Uren vol meezingen met de radio en goede gesprekken met bijrijders. Jammer alleen dat het hebben van een auto, een prijskaartje met zich meebrengt. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee jij je autokosten per maand verlagen kunt. 

Autokosten-per-maand-verlagen

Autokosten per maand verlagen? Dat kan!

Het hoeft niet moeilijk te zijn om geld te besparen, zeker als het gaat om de autokosten die je per maand betaald te verlagen. Of je nou al een tijd een auto hebt of van plan bent je eerste te gaan kopen: besparen kan altijd. Wij zetten daarom de beste bespaartips voor je op een rij.

Tips in de categorie ‘klinkt logisch’

Zorg voor een goede bandenspanning
Rij af en toe even langs een tankstation om je bandenspanning te checken. Bij een goede bandenspanning heb je weinig weerstand tijdens het rijden en gebruik je minder brandstof. Het is trouwens ook een stuk veiliger rijden met goede banden. Sla twee vliegen in één klap!

Op tijd onderhoud aan je auto plegen
Laat je auto tijdig APK keuren. Is er iets niet helemaal in orde met de auto? Stel reparaties niet uit maar ga meteen langs de garage. Op deze manier blijft de auto van de beste kwaliteit en dat is waardevol als je hem later wil verkopen.

Rustig rijden is beter
Niet dat je nou als een slak over de snelweg moet, maar houd je wel aan de geldende snelheid. Laat de auto voordat je op het rempedaal trapt eerst uitrollen en anticipeer op het verkeer. Dat scheelt onnodig remmen en dus brandstof verspilling.

Alle kleine beetjes tellen mee

Lokaal tanken vs. aan de snelweg
Het is een inkoppertje maar tanken aan de snelweg is duurder dan bij een lokaal, onbemand pompstation. Dat scheelt toch vaak een paar cent per liter. Tel maar op die potentiële bespaarde euro’s na een jaar lang tanken.

Een voordelige, goed passende verzekering afsluiten
Soms rijd je helaas schade aan je auto. Daarom wil je je auto goed verzekeren tegen onnodige kosten bij schadereparaties. Misschien betaal je momenteel wel een te hoge premie! Check daarom één keer per jaar de dekking van je verzekering. Past deze nog wel bij je en ben je elders misschien niet voordeliger uit? 

Als je een financiële buffer achter de hand hebt, kan je ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je premie kan dan namelijk omlaag, omdat je meer zelf betaalt bij schade. 

Tips voor als je (bijna) geen auto gebruikt

Het energieverbruik van je auto checken
Auto’s hebben net als bijvoorbeeld koelkasten energielabels, die iets zeggen over hoe zuinig ze zijn. Zo gebruiken auto’s met energielabel A tot wel 20% minder brandstof dan auto’s met energielabel C/D. En hoe minder brandstof een auto slurpt, hoe minder brandstofkosten jij maakt.

Deel je auto
Soms heb je een auto die de helft van de tijd stil staat voor de deur. En ook al gebruik je ‘m weinig, verkopen wil je ook niet. Verdien geld en help een ander uit de brand door je auto te delen. Hiervoor bestaan verschillende bemiddelingsbureaus en apps. Zo blijft je auto in beweging en kun je meteen een beetje bijverdienen. 

 Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën