Een goed gesprek over geld met… Knab-klant Richard

Vragen kost geen geld en daarom schuiven wij maandelijks bij een van onze klanten aan de keukentafel aan. Hoe denken zij over grote levenskwesties die gaan over geld, geluk en het gezin? Knab gaat voor de aftrap van deze rubriek op de koffie bij Richard Boonstra (53), financieel planner en pensioenadviseur.
Gepubliceerd
2 maart 2018
Laatst geüpdatet
5 maart 2018
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 2 maart 2018
- Laatst geüpdate: 5 maart 2018
- Leestijd: 5 minuten

Vragen kost geen geld en daarom schuiven wij maandelijks bij een van onze klanten aan de keukentafel aan. Hoe denken zij over grote levenskwesties die gaan over geld, geluk en het gezin? Knab gaat voor de aftrap van deze rubriek op de koffie bij Richard Boonstra (53), financieel planner en pensioenadviseur.

Knab-klant Richard

Zo, laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Hoe belangrijk is geld voor jou?

"Er is zo’n gezegde dat geld niet gelukkig maakt, maar dat het wel verdomde handig is om te hebben. Daar kan ik me goed in vinden. Voor mij is dat eigenlijk net zo, geld maakt mij zeker gelukkig als ik er zoveel van heb dat ik niet continu in mijn portemonnee hoef te kijken. Als ik ergens een goede bak zwarte koffie wil drinken, geeft het mij een tevreden gevoel dat ik niet eerst mijn muntjes hoef te tellen. En zorgeloos mijn vaste lasten kunnen betalen is voor mij ook erg belangrijk.’"

Let je goed op de prijs van bijvoorbeeld zo’n koffie?

"Ja, dat probeer ik wel te doen. Zo kun je met wat zoekwerk al gauw heel wat besparen.” Lachend: "Toegegeven, het scheelt ook dat ik dat speuren erg leuk vind om te doen. Zelf kijk ik graag op de website Amazon.de, maar pas wel op dat je niet naar de gewone website van Amazon gaat! Juist deze domeinnaam zorgt ervoor dat je jezelf weer wat tientjes kunt besparen."

Wat is je beste koop van afgelopen tijd geweest?

"Bij Amazon.de heb ik heel wat sportkleding vandaan, bij mij is er ondertussen zelfs zeventien kilo vanaf! Ik moet wel zeggen dat ik alleen via websites als deze koop, wanneer ik geen advies nodig heb. Als ik een nieuw paar schoenen nodig heb, loop ik liever een echte winkel in. En dan ben ik niet zo flauw om ze daarna nog snel wat goedkoper online te bestellen."

Doe je ook weleens een miskoop?

"Kijk daar eens, op tafel. In die enveloppe zit een telefoonhoes, welke helemaal niet blijkt te passen. Omdat het om € 5 gaat, kan ik het gelukkig makkelijk van me afzetten. Maar de komende dagen ligt hij er nog wel denk ik, weggooien is ook zowat."

Op welke leeftijd was geld het belangrijkste voor jou?

"Ik ben eigenlijk altijd wel met geld bezig geweest. Toen ik tien jaar was fietste ik al met de SoesterCourant rond. Ik weet nog precies wat ik ervoor kreeg: 4,92 gulden per wijk, omhuld door een bruin envelopje. Soms kocht ik na wat guldens gespaard te hebben een doosje Lego voor mezelf. Dat voelde fantastisch!"

Dus op jonge leeftijd wist je al goed welk gevoel je kunt kopen met geld. Wat kreeg je mee van je ouders?

"Toen ik zes jaar was had ik de kunst van het besparen al als geen ander in mijn vingertjes. Ik heb daar een radartje voor. Zo wist ik precies hoeveel een brood kostte bij Simon de Wit en bij de bakker ernaast. En als ik ergens ook maar een cent kon besparen, reed ik ervoor om met de bungelende fietstassen van mijn moeder aan mijn fiets geknoopt."

"Mijn ouders konden het geld goed gebruiken, dus dat is er gewoon met de paplepel ingegoten. Ik merk vaak aan hen dat ze het nog steeds heel moeilijk vinden om uit te geven. Ik geef nu rustig wat meer uit voor écht lekkere champignons."

Vind je het moeilijk om een groot bedrag uit te geven?

"Het ligt er helemaal aan waaraan. Zo kan ik met weinig moeite geld uitgeven aan een vliegticket, maar dan kijk ik wel weer waar ik het voordeligst uit ben. Ook heb ik enkele jaren geleden heel bewust gekozen voor zonnepanelen. Bij zulke investeringen kijk ik liever naar kwaliteit. Ik kies dan voor de monteur waar ik het beste gevoel bij heb, in plaats van die waarbij ik het goedkoopst uit ben. Nu ben ik voor een groot deel onafhankelijk wat energie betreft. Dat vind ik geweldig."

Wat gaat er maandelijks standaard in en uit?

"Omdat ik eigen baas ben kan ik zelf bepalen hoeveel ik mezelf uitkeer. Dat komt neer op de minimale managementvergoeding die je jezelf moet uitkeren. Onder aan de streep verschijnt er maandelijks € 3.600 aan salaris op mijn rekening. Standaard gaat er zo’n € 1.500 per maand uit aan vaste lasten. Dat is inclusief hypotheek van € 360, die ik zonder rente aan mijn ouders terugbetaal."

Dan blijft er dus best wat over voor leuke dingen.

"Ik ben niet materialistisch ingesteld en vind het heel belangrijk om te sparen. Maar een tijd geleden ging ik met een vriend op pad voor een mooi horloge. En ja, hij mocht wat kosten. Hij koos voor de Rolex, ik kon m’n ogen niet afhouden van mijn toekomstige horloge van IWC. Een droomhorloge."

"Ik koop het liefst spullen waar de prijs niet vanaf straalt, maar waar ik stiekempjes zelf van geniet. Een Rolex is me te patserig. En als je kijkt naar de techniek die in zo’n IWC zit, doet me dat veel meer dan het goud dat er omheen blinkt. Alleen al in het uurwerk zitten vijf verschillende oliën."

Wat is je grootste leermoment geweest?

"Een jaar geleden kwam ik er alleen voor te staan. Ik moest zelf leren strijken en schoonmaken. Koken deed ik gelukkig al veel. Ik heb toen heel wat YouTube tutorials versleten. Als je nu in mijn kledingkast kijkt, mag het resultaat er volgens mij best wezen. Mijn overhemden kijken me elke ochtend weer keurig gestreken aan. Als het leven van het een op andere moment 180 graden draait, moet je mee. Je kunt stomweg niet hele dagen uit je raam gaan zitten staren. Gelukkig heb ik een geweldige zoon, die mijn allerbeste vriend is."

En wat is het dat hij vooral van zijn vader leert?

"Ga eerst sparen en geef dan pas uit. Stiekem lijk ik toch wel veel op mijn ouders. Ik heb nog nooit ergens voor geleend, behalve voor mijn huis. Mijn zoon werkt op dit moment bij een supermarkt en verdient zo zelf ook wat geld, dat vind ik heel belangrijk."

"Zodra hij oud genoeg is, hoop ik dat hij ook naar Knab komt. Met al die verschillende spaarrekeningen onder elkaar, leer je heel goed om educatief met geld om te gaan. Waar je nu online een spaarrekening opent en er een naam aan geeft, had je vroeger een blik dat verdeeld was in meerdere spaarpotjes. Een gleuf voor de boodschappen, eentje voor het gas en eentje voor de noodgevallen."

Is dit ook wat Knab tot jouw bank heeft gemaakt?

"De wereld is ontzettend verhard, maar Knab is nog een bank met mensen. Hier heb ik nog het gevoel dat de bank haar klanten kent, ondanks dat we elkaar niet zien. Het plezier van de mensen die er werken straalt door de telefoon heen, ik heb nog nooit een chagrijn aan de lijn gehad. Nou, naar mijn ervaring is dat bij andere banken wel anders."

Meepraten over persoonlijke geldzaken?

Heb jij na het lezen van dit interview zin om mee te praten over geldzaken? Laat je mening horen of stel een vraag via onze community in het topic 'Inkomsten & uitgaven'. Zit je liever met ons aan een echte tafel? Mail dan naar info@knab.nl onder vermelding van 'Een goed gesprek over geld' en wie weet komen we ook bij jou langs.Jet Hesselink
Jet Hesselink schrijft o.a. voor Metro en Parool en werkte op de Servicedesk van KnabDeel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën