Energierekening verlagen: bespaar met deze 8 tips

Je energierekening is één van de terugkerende vaste lasten van je woning. Je wilt je huishouden tenslotte draaiende houden, dus je neemt de kostenpost maar voor lief. Dat betekent echter niet dat je geen invloed hebt op het bedrag. Je kunt zelf allerlei maatregelen nemen om je energierekening te verlagen. Zonder dat dit extra kosten meebrengt. Hieronder staan een aantal tips op een rij!
Gepubliceerd
11 juni 2018
Laatst geüpdatet
6 maart 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2018
- Laatst geüpdate: 6 maart 2020
- Leestijd: 3 minuten

Je energierekening is één van de terugkerende vaste lasten van je woning. Je wilt je huishouden tenslotte draaiende houden, dus je neemt de kostenpost maar voor lief. Dat betekent echter niet dat je geen invloed hebt op het bedrag. Je kunt zelf allerlei maatregelen nemen om je energierekening te verlagen. Zonder dat dit extra kosten meebrengt. Hieronder staan een aantal tips op een rij!

energierekening verlagen

Je energierekening verlagen hoeft niet moeilijk te zijn.

Om minder kwijt te zijn aan je energie en wat duurzamer te leven, helpen alle kleine beetjes. Want tel al die kleine beetjes bij elkaar op, en opeens zit je op tientallen euro’s per maand. We kunnen geen keiharde bedragen noemen, omdat dit echt per huis verschilt. Wat we wel kunnen vertellen is wat voor kleine beetjes jij kunt doen om tot een mooi bedrag te komen. 

1.      Bespaar tijdens het wassen

Probeer je wasmachine altijd zo vol mogelijk te stoppen. Hij kan namelijk wel wat hebben en zo hoef jij minder vaak te wassen.

Ook hoef je tegenwoordig je vuile sokken niet meer op 60 of 90 graden te wassen. Je wasmachine is prima in staat om de boel schoon te krijgen met 40 graden en dat scheelt flink wat energie.

2.      Vermijd energieverlies bij het koken

Je kunt op allerlei manieren energie besparen tijdens het koken. Bijvoorbeeld:

  • kook je water eerst met de waterkoker. Die is sneller klaar en je kookplaat heeft minder energie nodig voor het warmhouden;
  • gebruik niet meer water dan je echt nodig hebt;
  • zorg dat je pan goed op de pit past en er geen warmte langs glipt. Zet ook geen te grote pan op een te klein pitje, waarbij je kookplaat keihard moet werken om de boel warm te krijgen;
  • zet de pit alvast uit als je bijna klaar bent, de pan is warm genoeg om het eten nog even warm te houden.

3.      Let op je sluipverbruik

Opladers die je in het stopcontact laat zitten, de televisie en radio op stand-by, de lamp aan laten terwijl je de kamer verlaat.. Allemaal voorbeelden waarbij er gebruik gemaakt wordt van het energienetwerk, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit is zonde en kun je makkelijk voorkomen. Zet apparaten echt uit als je de woning verlaat of naar bed gaat.

4.      Wissel je lampen

De meest zuinige lamp is een lamp die uitstaat. Probeer de verlichting dus echt enkel aan te zetten als dit nodig is. Met daglicht kom je (overdag) ook al een eind.

Toch licht nodig? Zorg dan dat je overal spaar- of ledlampen in hebt. Deze verbruiken veel minder energie dan gloei- of halogeenlampen.

5.      Denk om je koelkast en vriezer

Koelkasten en vriezers horen bij de grootverbruikers van energie in je huishouden. Koop er daarom altijd eentje met minimaal een A++ label. Kost iets meer, maar helpt met besparen.

Zet geen warm eten in je koelkast of vriezer. Het koelen kost dan meer moeite, en energie. Laat daarnaast de deur van je koelkast of vriezer niet te lang open staan. En wil je iets ontdooien? Zet dit product in je koelkast. Dat gaat iets langzamer, maar je koelkast heeft dan een hulpje bij het koelen van de rest.

6.      Doe koffie in een thermoskan

Heb je nog een koffieapparaat met een filter? Probeer dan iedere keer direct een hele pot te zetten. Zo hoef je minder vaak koffie te zetten. Natuurlijk wil je dan wel de koffie warm houden en hier is een heel energiezuinige manier voor: de thermoskan. Dan kun je het apparaat zelf uitzetten, maar je koffie blijft (zonder overdrijven) nog uren warm.

7.      Maak het niet te warm of koud in huis

In de zomer

Af en toe kan het in Nederland behoorlijk warm zijn. Zo warm dat jij jezelf gelukkig prijst met de airco in je woning. Het apparaat heeft echter heel veel stroom nodig om je huis goed te koelen. Het is de meest beruchte energievreter die er is.

Als je huis goed geïsoleerd en geventileerd is, heb je eigenlijk geen airco nodig. Wordt het echt warm? Houd dan de gordijnen en ramen dicht, dan kan de warmte niet naar binnen glippen.

In de winter

In de winter zet je waarschijnlijk de verwarming hoger. Je huis is dan lekker warm, maar het kost ook meer energie. Je kunt beter de verwarming lager zetten en een lekkere deken en een paar sloffen aanschaffen. Een extra trui helpt ook! En zet de verwarming in ieder geval ’s nachts uit of als je weggaat.

De thermostaten van tegenwoordig kun je zo instellen dat ze op een gegeven moment overgaan op nachtstand. Stel het zo in dat dit halverwege de avond ergens al gebeurt. Je verwarming stopt dan eerder, maar de warmte in je huis blijft nog wel even hangen.

8.      Check je tarief

Vroeger (denk aan de jaren zeventig) was het voordeliger om bijvoorbeeld de wasmachine en droger in de zogenoemde daluren te gebruiken. Op momenten dat er veel minder mensen gebruik maakten van de energienetwerken. Om dit te stimuleren werd zelfs een nachttarief in het leven geroepen.

Dit bestaat nog steeds, maar het energienet is tegenwoordig veel stabieler. Het is dus helemaal niet nodig om een speciaal tarief af te spreken met de energieleveraar. Zeker als je enkel zuinige apparaten hebt. Check daarom wat voor tarief je hebt. Een enkeltarief kost vaak veel minder. Scheelt toch weer.

Besparen op je overige kosten 

Wil jij geld besparen? Dan is het handig als je een goed inzicht hebt in je financiën. Je kan hiervoor Knab's gratis Financieel Plan gebruiken. Je vult hem in en weet direct wat je te besteden hebt. Nu, maar ook in de toekomst. Daarnaast ontvang je aan de hand van je gegevens allerlei financiële tips, zodat het nog wat makkelijker voor je wordt om geld te besparen. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën