Echtscheiding? 6 tips voor het verdelen van je woning

Het liefst denk je er niet aan, maar het kan iedereen overkomen: je gaat scheiden van je partner. Vreselijk natuurlijk, en vaak ook financieel gecompliceerd. Want wat als je samen een koophuis hebt? En wat als blijkt dat verkopen niet (direct) mogelijk is? Dan zit je met een (tijdelijk) onverdeelde woning. Hier 6 tips om zo goed mogelijk om te gaan met een echtscheiding.
Gepubliceerd
1 december 2017
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Het liefst denk je er niet aan, maar het kan iedereen overkomen: je gaat scheiden van je partner. Vreselijk natuurlijk, en vaak ook financieel gecompliceerd. Want wat als je samen een koophuis hebt? En wat als blijkt dat verkopen niet (direct) mogelijk is? Dan zit je met een (tijdelijk) onverdeelde woning. Hier 6 tips om zo goed mogelijk om te gaan met een echtscheiding.

echtscheiding-164603-edited.jpg

Tip 1 bij echtscheiding: Maak je wensen duidelijk

Het is belangrijk om vast te stellen wat jij het liefst wilt zien gebeuren met het huis. Wil je dat één van jullie er blijft wonen of heeft verkoop je voorkeur? Maak dit duidelijk, zodat er geen verwarring ontstaat over ieders voorkeuren. Dit voorkomt teleurstellingen in de toekomst.

Tip 2: Onderzoek de mogelijkheden

Onderzoek de situatie grondig en beslis of jouw voorkeur wel tot de realistische mogelijkheden behoort. Is je plan financieel haalbaar? Misschien wil jij alleen in het huis blijven wonen. Dan zul je zeker moeten weten dat je de woonlasten zelf kunt dragen. Onderschat dit niet. Misschien willen jullie allebei niet in het huis wonen. Dan is het wijs om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om de woning bijvoorbeeld te verhuren, voor korte of lange termijn.

Rekenvoorbeeld: Kun jij de woonlasten in je eentje dragen?
Rens en Margot hebben besloten te gaan scheiden. Margot wil graag in hun koophuis blijven wonen. Ze hebben het huis vijftien jaar geleden gekocht voor € 200.000. De hypotheek die nog openstaat op het huis is € 180.000. Inmiddels is de woningwaarde verdubbeld naar € 400.000, dus is er een overwaarde van € 220.000 (= de huidige woningwaarde - hypotheekschuld). Rens en Margot hebben beiden recht op de helft van de overwaarde, dus € 110.000.

Wil Margot in het huis blijven wonen? Dan moet zij Rens dus voor € 110.000 uitkopen. Margot kan dit niet betalen met eigen geld, dus zij moet in haar eentje een hypotheek nemen van € 290.000 (= € 180.000 die nog openstaat op het huis + de € 110.000 voor het uitkopen van Rens).

Margot moet dus financieel in staat zijn in haar eentje een veel hogere hypotheek te betalen, dan de hypotheek die zij destijds samen met Rens is aangegaan.

Tip 3: Maak duidelijke afspraken

Zolang het huis nog niet verkocht is, is het handig om duidelijkheid te scheppen in de woonlastverdeling. Je draait allebei op voor de kosten zolang het huis nog van jullie beiden is. Hier kun je duidelijke afspraken over maken met je ex.

Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat degene die in het huis blijft wonen alle betalingen op zich neemt, zolang de woning onverdeeld is. Of misschien vinden jullie het fijner om deze kosten juist te delen. Waar je ook voor kiest: houd er rekening mee dat elke manier waarop je deze betalingen vastlegt op fiscaal gebied andere gevolgen met zich meebrengt.

Komen jullie er samen niet uit? Schakel dan een expert en/of mediator in om jullie bij te staan.  

Tip 4: Draag zorg voor de hypotheekbetalingen

Heb je duidelijke afspraken gemaakt met je ex? Dat is heel goed. Maar zorg nu ook dat je hypotheekverstrekker hiervan op de hoogte is.

Stel, jij hebt ervoor gekozen om niet meer in het huis wonen. Je hebt met je ex afgesproken dat hij of zij het grootste gedeelte van de kosten betaalt. Vergeet dan niet dat jij voor de geldverstrekker nog steeds hoofdelijk aansprakelijk blijft voor de hypotheekschuld: daar heb je toentertijd immers voor getekend. Zorg dan ook dat het juiste rekeningnummer aangepast wordt, om fiscale ruis te voorkomen.

Tip 5: Maak gebruik van alle fiscale mogelijkheden

Er zijn diverse wetten die een scheiding op fiscaal gebied soepeler kunnen laten verlopen. Het is handig om te kijken voor welke van deze fiscale versoepelingen jullie in aanmerking komen.

Bijvoorbeeld: als jij de woning verlaat, dan heb je vaak nog 2 jaar recht op (hypotheek)renteaftrek voor het huis waar je niet langer woont. Koop je direct na het verlaten van de woning een nieuw huis? Dan kun je gedurende maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken. Ook kan het zijn dat je de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait kunt opgeven als partneralimentatie.

Tip 6: Zoek hulp bij een deskundige voor advies

Een echtscheiding is allesbehalve prettig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, op zowel emotioneel als juridisch en fiscaal gebied. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Laat je bijstaan door een deskundige zodat je er zeker van bent dat jullie er bij de verdeling van de woning allebei het maximale uithalen.Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën