Dekking autoverzekering: wat zijn de verschillen?
Gepubliceerd
18 juni 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 14 juni 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten
Als autobezitter ben je al sinds 1963 in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van deze verzekering, moet je ook nadenken over de dekking autoverzekering. Je wilt je auto tenslotte goed verzekeren. Je kunt echter kiezen uit drie dekkingen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze dekkingen ?
Wat maakt het uit, de dekking autoverzekering?
De dekkingen van autoverzekeringen verschillen behoorlijk. Kies je enkel de WA-dekking? Dan ben je maandelijks veel minder geld kwijt dan bij een Allrisk-dekking. Daarnaast verschillen de soorten schade waarvoor je de auto verzekerd. Welke verzekering welke schade dekt, lees je hieronder.
De WA-dekking
WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Als je een auto koopt, ben je verplicht om een autoverzekering met minimaal een WA-dekking af te sluiten.
Met deze verzekering verzeker je de bestuurder van jouw auto voor schade die je toebrengt aan anderen. Dankzij deze dekking kan een eventueel slachtoffer aanspraak maken op een vergoeding via jouw verzekering. Maar als je zelf tegen een paaltje rijdt, krijg je bij enkel een WA-dekking geen vergoeding.
Autorijden zonder verzekering
De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) controleert streng op onverzekerde auto’s, onder andere via een database. Als de RDW ontdekt dat je een onverzekerde auto hebt (ook als hij gewoon op straat geparkeerd staat), krijg je een boete van € 390. Daarnaast kan de politie je hier ook voor bekeuren. De hoogte van zo’n prent is € 550.
WA beperkt casco dekking
Met beperkt casco is je auto, naast de schade die de bestuurder aan anderen toebrengt, ook verzekerd voor schade door:
- Brand
- Storm
- Diefstal
- Ruitbreuk
- Aanrijding met dieren
Deze dekking kan verstandig zijn als je van jezelf weet dat je niet al te ruim in je geld zit en daarom de meest voorkomende risico’s wilt afdekken.
Allrisk-dekking
Met een Allrisk autoverzekering (ook wel WA volledig casco genoemd) ben je voor alle mogelijke soorten schade aan je auto verzekerd. Ook als het je eigen schuld is.
Met deze dekking kan het verleidelijk zijn om iedere buts in je deur te claimen op de verzekering. Laat je hier echter niet al te snel tot verleiden. Bijna elke schade die je meldt, zorgt voor een daling in je schadevrije jaren. En hierdoor gaat je premie omhoog.
Denk goed na over een Allrisk-dekking
De Allrisk-dekking klinkt verleidelijk, nietwaar? Vraag jezelf wel eerst af of je deze nodig hebt. De premie is namelijk flink hoger dan bij bijvoorbeeld beperkt casco. Misschien ben je goedkoper uit als je een beperkt casco dekking neemt en schade die je zelf veroorzaakt uit eigen zak betaalt.
Bij Allrisk krijg je een vergoeding als je auto compleet total loss is. Andere dekkingen vergoeden dit niet. Kun je absoluut niet zonder je auto en wil je deze snel kunnen vervangen of heb je het geld niet om vervangend vervoer te kopen? Dan kan deze verzekering een goede keuze zijn.
Vergeet de voorwaarden niet
Als je een verzekering zoekt, kun je naast de prijs en de dekking ook direct de voorwaarden van de verzekering inzien. Vergeet niet om de voorwaarden te checken, zeker als je een uitgebreidere dekking overweegt. De dekking kan namelijk per verzekeraar verschillen. In de voorwaarden staat onder andere:
- hoeveel je terugkrijgt bij total loss als je Allrisk verzekerd bent. Het verschilt per verzekeraar of ze de nieuwwaarde, occasionwaarde of dagwaarde vergoeden.
- of de verzekeraar bij diefstal, de vergoeding laat afhangen van de beveiliging van je auto.
- wat het eigen risico is in bepaalde situaties. Bij eigen schuld betaal je bijvoorbeeld misschien een hoger eigen risico dan bij ruitschade door een opvliegend steentje.
Controleer je dekking tussentijds
De leeftijd van je auto kun je als leidraad gebruiken voor het kiezen van de dekking. Het zou zonde zijn om voor een oud besje een Allrisk-dekking te kiezen, terwijl dat voor een nieuwe auto juist wel slim is. Dan ben je je investering niet meteen kwijt.
Daarnaast bepaalt jouw leefsituatie ook deels wat voor dekking je nodig hebt. Controleer je dekking daarom zo af en toe. Want past deze nog wel bij je? Misschien is je auto ondertussen flink verouderd, ben je verhuisd of is je gezin uitgebreid. Zo zorg je dat je altijd goed verzekerd bent.
Je wilt helemaal geen autoverzekering
In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De enige uitzondering hierop zijn de gemoedsbezwaarden. Dit zijn mensen die door hun geloofsovertuiging geen verzekering willen. Ze geloven dat hun leven (en alles wat daarbij komt) in handen is van God.
De gemoedsbezwaarde kan een vrijstelling vragen van de verzekeringsplicht. Dat gaat via het Waarborgfonds Motorverkeer. De gemoedsbezwaarde is dan wel verplicht om jaarlijks een bijdrage aan dit fonds te betalen. Als deze dan schuldig is aan een ongeval, kan het slachtoffer zich bij het fonds melden om alsnog aanspraak te maken op een vergoeding.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .