Contactloos mobiel betalen: hoe werkt dit en kan dit bij Knab?
Gepubliceerd
30 juni 2020
Laatst geüpdatet
15 oktober 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 25 juni 2020
- Laatst geüpdate: 15 oktober 2024
- Leestijd: 4 minuten
Contactloos betalen is ontzettend populair. Meer dan de helft van alle Europese betalingen is contactloos. Contactloos betalen gebeurt meestal met de welbekende plastic betaalpas, maar je ziet dit ook steeds meer mensen met hun telefoon doen. Hoe werkt dat en kan dit ook bij Knab?
Hoe werkt contactloos betalen met je mobiel?
Je betaalt contactloos met je smartphone door 'm kort tegen de zijkant van de betaalautomaat aan te houden. Een seconde is vaak al genoeg en je betaling wordt - net als bij een normale pinbetaling - direct afgeschreven. Of je ook nog moet bevestigen met bijvoorbeeld je vingerafdruk, hangt af van het type telefoon en de app waarmee je betaalt.
Goed om te weten: Overal waar je contactloos met je betaalpas kunt betalen, kun je ook mobiel betalen. Dit werkt namelijk volgens dezelfde infrastructuur.
Kan ik contactloos betalen met mijn telefoon?
Dat hangt af van je bank en je type telefoon. Allereerst heb je een smartphone nodig met een NFC-chip en een NFC-simkaart. In principe komt dit neer op een iPhone of een Android-telefoon van na 2014. Daarnaast moet je bank het ondersteunen. Als je bank dat niet doet kun je natuurlijk met je betaalpas altijd contactloos betalen.
Kan ik mobiel betalen bij Knab?
Ja, bij Knab kun je mobiel betalen activeren voor je zakelijke, gezamenlijke of privérekening. Heb je een Apple-toestel? Dan kun je als klant betalen met Apple Pay. Heb je een Android-telefoon? Dan kun je Google Pay activeren.
Hoe activeer ik mobiel betalen bij Knab?
Dat doe je in een paar simpele stappen via je Knab App. Log in en ga naar 'Instellingen' en 'Bankpassen'. De rest spreekt voor zich.
Welke vormen van mobiel betalen zijn er?
Er bestaan inmiddels veel verschillende vormen van mobiel betalen: Apple Pay, Wallets van je eigen bank, Google Pay, Samsung Pay, Huawei Pay en betalen met wearables. Klik op de naam om direct door te scrollen naar de informatie over deze specifieke betaalvorm.
Mobiel betalen met Apple Pay
Als je een iPhone hebt, gebruik je Apple Pay. Hiervoor heb je geen speciale app nodig. Wel moet je Apple Pay eerst activeren via de wallet-app van Apple of je eigen bankieren-app. Je drukt om te betalen twee keer op de startknop van je telefoon en bevestigt met FaceID, TouchID of je ontgrendelcode. Vervolgens houd je je telefoon tegen het betaalapparaat. Dit werkt overigens alleen als je bank Apple Pay ondersteunt.
Online betalen met Apple Pay via winkel-apps
Steeds meer commerciële bedrijven bieden je de optie om direct in hun eigen app af te rekenen met Apple Pay. Een voorbeeld is de app van Thuisbezorgd; je rekent in de app direct af met Apple Pay voor het eten dat je bestelt. Een beetje vergelijkbaar met iDEAL.
Ook als je een Mac hebt en in Safari bij een webshop bestelt, zie je Apple Pay vaak als betaaloptie. Dan staat het dus in het rijtje met onder andere iDEAL en creditcard. De pagina wacht dan met verversen tot jij op je iPhone de betaling hebt gedaan.
Mobiel betalen met Android via je eigen bank
Heb je een Android-telefoon? Dan kun in Nederland bij veel banken mobiel betalen via een aparte ‘wallet’ of de bankieren-app. Eerst moet je mobiel betalen activeren bij je bank. Je betaalt vervolgens door je telefoon te ontgrendelen en tegen de betaalautomaat aan te houden. Soms moet je dan nog eens extra bevestigen door bijvoorbeeld je pincode op je telefoon in te toetsen.
Google Pay
Google Pay is – net als Apple Pay voor iPhones – een betaaloptie die geïntegreerd zit in het systeem van je Android-telefoon. Je hebt dan dus geen aparte app nodig om te betalen, maar activeert dit direct op je eigen telefoon.
Samsung Pay
Ook Samsung Pay is een betaaloptie die geïntegreerd zit in het systeem van je telefoon. Je Samsung-telefoon, welteverstaan.
Huawei Pay
Huawei heeft ook een eigen betaaloptie gecreëerd die geïntegreerd zit in het systeem van Huawei-telefoons. Het is nog niet duidelijk wanneer Huawei Pay ook in Nederland beschikbaar is.
Contactloos betalen met een ‘wearable’
Bij een aantal banken kun je ook betalen met een zogenaamde wearable. Een wearable is in dit geval een smartwatch, ring, armband of bijvoorbeeld sleutelhanger. Bekende voorbeelden zijn Apple Watch, Garmin-smartwatches en Fitbit-armbanden.
Bij Knab kun je betalen met je Apple Watch als je je betaalrekening hieraan koppelt. Ook kun je met een Garmin-smartwatch betalen, als je je Knab Creditcard hieraan koppelt.
Een kijkje in de toekomst
“Mobiel betalen zal een enorme vlucht nemen. Ik verwacht dat banken over enkele jaren veel minder plastic betaalpassen uitgeven en dat mobiel betalen dé manier van betalen wordt in Nederland. Je smartphone heb je toch altijd bij je.”
- Frank Waanders, Product Owner bij Knab
Contactloos betalen uitschakelen
Wil je stoppen met contactloos betalen via je smartphone? Bij de meeste banken schakel je dit gemakkelijk uit via internetbankieren of de bankieren-app. Apple Pay schakel je - ook bij Knab - uit in je wallet-app. Wil je ook niet meer met je betaalpas contactloos betalen? Je schakelt deze optie bij Knab zelf uit via de app of de Persoonlijke Bankomgeving.