5 tips om geld te besparen in coronatijd en daarna
Laatst geüpdatet
22 maart 2024
Leestijd
4 minuten
- Laatst geüpdate: 22 maart 2024
- Leestijd: 4 minuten
De coronacrisis is voor veel mensen aanleiding om te kijken of ze ergens geld kunnen besparen. Of je nou geraakt werd door de crisis of niet: het is altijd goed om regelmatig je uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Met deze concrete tips van onze Knab Pro’s kun je vandaag nog beginnen aan de grote financiële zomerschoonmaak. Zo houd je ook ná de crisis meer geld over.
De basistip: creëer inzicht in je financiën
“Het begint allemaal met inzicht. Geld besparen wordt een stuk makkelijker als je weet waar je je geld aan uitgeeft. Daar zijn online allemaal handige tools voor. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in een Excel-sheet. Maak onderscheid in je jaarlijkse en maandelijkse inkomsten en uitgaven. Vervolgens kun je per uitgavenpost bekijken of en hoe je erop kunt besparen.”
Oskar Barendse - Manager Financiële Planning
Zet direct geld opzij als je salaris is gestort
“Als mijn salaris is gestort, zet ik een deel daarvan direct op de spaarrekening. Zo voorkom ik dat ik het geld ‘onopgemerkt’ uitgeef. Daarnaast houd ik ineens aan het einde van de maand wat geld over. Ik geef nu toch wat minder uit dan normaal, ook al bestel ik best veel online. Die eerste maand deed ik daar eigenlijk niks mee. Het bleef gewoon op mijn betaalrekening staan. Maar Oskar tipte me om ook het geld dat aan het einde van de maand overblijft steeds door te schuiven naar m’n spaarrekening. Ook al is die rente laag; doordat het apart staat geef ik het niet zomaar uit en spaar ik dus beter.”
Jade Karthaus - Content Marketing Lead
Check en snijd in je abonnementen
“Ik las laatst dat de gemiddelde Nederlander 11 abonnementen heeft. Uit hetzelfde onderzoek van Nibud bleek dat 91% van de ondervraagden denkt dat ze er minder hebben. Nou, daar bleek ik er één van. Door alle abonnementen op een rijtje te zetten - inclusief de kosten - ontdek je soms interessante dingen."
"Ik gebruik veel streamingdiensten, dus die abonnementen houd ik lekker. Maar ik bleek ook maandelijks te betalen voor een cloudopslagdienst die ik niet gebruik en er ging elk jaar een bijdrage naar een studievereniging, terwijl ik al een tijdje ben afgestudeerd. Die heb ik dus opgezegd."
"En nog een tip: Nu ik veel meer thuis ben, verbruik ik veel meer energie. Het maandelijks te betalen bedrag heb ik dus maar vast opgehoogd, zodat ik straks geen vervelende naheffing krijg."
Cansu Dengiz - UX Researcher
Doe iets slims met je vakantiegeld
“Mijn vakantieplannen voor deze zomer liggen inmiddels op de bodem van de Middelandse Zee, maar het vakantiegeld wordt straks wel gestort. Met dat geld kun je slimmere dingen doen dan het simpelweg op je betaalrekening te laten staan. Ik zet het sowieso meteen apart op een spaarrekening, dan kom ik niet in de verleiding om het uit te geven en bouw ik aan m'n buffer. Maar misschien ga ik ook wel een gedeelte beleggen, of extra aflossen op m'n hypotheek.”
"Ik hoor om me heen sowieso dat mensen minder geld uitgeven dan normaal. Naast dat vakantiegeld, kun je dus ook met al het geld dat je nu niet uitgeeft slimme dingen doen."
Erhan Toz - Manager Online Marketing
Blijf ook zuiniger leven als de crisis straks voorbij is
“Door de coronacrisis geven veel mensen - al dan niet vrijwillig - minder geld uit. Ik ook. Ik ga wel proberen om die goedkopere levensstijl enigszins vast te houden als de crisis straks voorbij is. Leuke dingen hoeven niet altijd geld te kosten. Ik heb veel zin om straks weer op stap te gaan, maar het aantal stedentrips of aantal keer uit eten kan best een beetje omlaag. Ook het aantal - onnodige - impulsaankopen kan omlaag. Als ik mezelf vanaf nu twee keer afvraag of ik iets écht nodig heb, houd ik waarschijnlijk een stuk meer geld over. Tenslotte zal ik alle hierboven genoemde tips van mijn collega’s ook ná de coronacrisis onthouden.”
Sarah Braun - Teamleider Servicedesk
Slim bankieren bij Knab
De tips van onze collega’s kun je als klant van elke bank toepassen. Maar als je je geldzaken regelt bij Knab, gaat het net wat makkelijker. Voor een vaste prijs per maand krijg je een compleet betaal- en spaarpakket met onder andere:
- Onbeperkt aantal spaarrekeningen (handig om potjes te maken);
- Tot 5 betaalrekeningen mét betaalpas en zelfgekozen pincode;
- De mogelijkheid om Apple Pay of Google Pay te activeren.
De Knab Pro’s delen hun tips op persoonlijke titel. Informatie uit dit artikel is geen financieel advies van Knab.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.