Inclusiviteit creëren in je team: vijf gouden tips

Dat ondernemers echte kartrekkers zijn, weten we bij Qommunity als geen ander. Als ondernemer heb je niet alleen invloed op je eigen organisatie en werkcultuur, maar ook op het grotere geheel: de wereld om ons heen. Deze nieuwe flexibele wereld vraagt volgens Kiki en Kim van The Freelance Qommunity een nieuwe manier van met elkaar samenwerken. Deze wereld vraagt (of schreeuwt) om inclusiviteit.
Gepubliceerd
12 oktober 2022
Laatst geüpdatet
17 november 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 12 oktober 2022
- Laatst geüpdate: 17 november 2022
- Leestijd: 2 minuten

Dat ondernemers echte kartrekkers zijn, weten we bij Qommunity als geen ander. Als ondernemer heb je niet alleen invloed op je eigen organisatie en werkcultuur, maar ook op het grotere geheel: de wereld om ons heen. Deze nieuwe flexibele wereld vraagt volgens Kiki en Kim van The Freelance Qommunity een nieuwe manier van met elkaar samenwerken. Deze wereld vraagt (of schreeuwt) om inclusiviteit. 

Het is belangrijk dat iedereen elkaar goed begrijpt binnen je community of organisatie. Harvard Business Review deed onderzoek naar waarom inclusief leiderschap tot succesvol samenwerken leidt. Het zorgt voor een hogere performance, betere kwaliteit van beslissingen, goede terugkoppeling en minder absentie. Namens The Freelance Qommunity hier vijf tips om een inclusieve samenwerking aan te gaan: 

inclusiviteit_team

1. Inclusiviteit begint bij intrinsieke motivatie 

Alles wat op de werkvloer gebeurt, maakt impact op de rest van ons leven. Bedrijven hebben dus uiteindelijk veel invloed op onze wereld en de mensen om ons heen. Daarom is de werkvloer zo bepalend in hoe succesvol we in deze tijd omgaan met inclusiviteit. Powerhouse Janet Stovall noemt zichzelf Diversity Pragmatist en Radical Inclusionist. Zo geeft ze in haar TEDxtalk een perfect voorbeeld van inclusiviteit: "Business can dismental racism and that’s why they have to be single minded about it. Church can not do it, school can not do it. Business can.” Waar diversiteit gaat over absolute getallen, gaat inclusiviteit over impact. Inclusie moet gecultiveerd worden en dat begint bij innerlijke motivatie. Durf jezelf te openen en vraag jezelf af: ben ik volledig toegewijd om de status quo te veranderen? Melanie Bosveld, oprichter van bureau Kult&Ace, zegt hierover: 

 “Het bouwen van inclusieve teams is alleen duurzaam als het management ook echt vanuit deze mindset bouwt. Daarom betrekken wij in onze Diversity, Equity and Inclusion (DE&I)-adviestrajecten altijd het hoger management, anders is het soms water naar de zee dragen. Inclusief leiderschap is hierin de sleutel: het creëren van een veilige omgeving waar er open vanuit diverse perspectieven kan worden gecommuniceerd en waar de (verschillende) competenties van iedereen worden gewaardeerd.” Inclusiviteit inbouwen vraagt echter om veel tijd en geduld, en begint bij een intrinsieke motivatie. Je zult er bewust en goed mee moeten omgaan. 

 2: Bouw een veilige omgeving 

The Freelance Qommunity is gelanceerd tijdens de eerste lockdown. “De connectie tussen onze freelancers was mogelijk via de marketingmix van online kanalen: Zoom, Slack, e-mail en social media. Het netwerk van Qommunity bestaat uit zelfstandig ondernemers uit elke hoek van Nederland en België, met allemaal verschillende leeftijden en achtergronden.” 

Deze diversiteit en inclusiviteit vraagt om een bepaalde manier van communitymanagement: “Alles mag er zijn, maar zeker online vervalt soms de context van een verhaal. Doordat we onze members Qollega’s hebben genoemd, ontstaat er al verbinding. We respecteren elkaar, geven elkaar ruimte en durven kwetsbaar te zijn. Dat schept een band en zorgt ervoor dat we elkaar verder helpen.” 

Inclusiviteitsexpert Nadine Ridder benadrukt dat iedereen hier verantwoordelijkheid voor draagt: “Er is een gedeelde verantwoordelijkheid om duidelijkheid en veiligheid te creëren. Dat betekent dat we met elkaar bepalen wat we individueel nodig hebben om ons veilig te voelen en te kunnen werken op een manier die bij ons past. Heel belangrijk hierbij is dat we naar elkaar uitspreken wat we daarvoor van elkaar nodig hebben en het aangeven wanneer grenzen worden overschreden.” 

Qollega Sander denkt terug aan zijn tijd in loondienst: “Mijn laatste werkgever werkte met coaches. Mensen, die onder andere, de belangen van de werknemers behartigde. Elke twee weken werden er individuele sessies georganiseerd met zo’n coach, en soms ook met de manager, om het te hebben over zaken als: werkgeluk, mentale gezondheid, de rol van de werkgever hierin, mentale weerbaarheid, ambities en plannen, etc. Dit zorgde ervoor dat er een sfeer van veiligheid en openheid ontstond op de werkvloer en onder de mensen.” 

En dat brengt ons naar de volgende tip: openheid en transparantie. 

3: Communiceer open en eerlijk 

Inclusiviteit ontstaat met het uitspreken van de wil om te veranderen, naar jezelf en anderen. Creëer je vervolgens een veilige omgeving, dan zullen anderen dat voorbeeld volgen. En of die veilige omgeving nu op Slack, social media of fysiek op kantoor is, het doel is om met een open blik naar de wereld te kijken. Intrinsieke motivatie is geloven wat je gelooft en daar voor de volle 100% achterstaan. Dat betekent dus ook het gesprek met elkaar aangaan. 

Je kan je weekly teammeeting bijvoorbeeld beginnen met een gesprek over inclusiviteit. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken waarin je het met elkaar hebt over wat belangrijk is voor elkaar, wat je nodig hebt en wat anderen nodig hebben. Dit kun je ook doen wanneer je je klanten spreekt. Creëer de ruimte om het te hebben over andere perspectieven en deel ideeën. 

Wanneer je bijvoorbeeld een briefing krijgt van een klant en je het graag wil bekijken vanuit een ander perspectief, stel dan bijvoorbeeld deze vraag: “Ik ben wellicht bevooroordeeld. Hoe kijk jij hier tegenaan?” Dat is vragen om positieve feedback en daar kun je op lange termijn ook je impact mee meten. 

4: Inclusiviteit is zorgen voor gelijkwaardigheid 

Vanuit open communicatie binnen teamverband werk je toe naar een gelijkwaardige structuur (en dus inclusiviteit). Nadine focust zich op het thema gelijkwaardigheid. Kim vertelt: “Laatst hebben we de training Werk aan Gelijkwaardigheid aan ons team en Qommunity aangeboden. Want iedereen heeft een blinde vlek, onbewuste vooroordelen en privileges waar je uiteindelijk iets mee kunt doen.” 

 Volgens Nadine kan er dan pas écht succesvol gewerkt worden: “Een inclusief team vraagt in eerste instantie om een samenstelling waarin voldoende verschillende perspectieven zijn vertegenwoordigd. In samenwerking gaat het om gelijkwaardigheid. Dat betekent niet dat er geen leidende en ondersteunende rollen zijn, maar het besef dat alle rollen net zo belangrijk zijn voor het geheel en dus ook zodanig worden gewaardeerd.” Kijk ook eens bewust naar je team, waarin verschillen jullie van elkaar? Of zijn er juist te veel overlappende skills? 

Melanie geeft hierbij de tip: “Het zit in de aard van de mens om andere mensen snel in een hokje te stoppen. Een werknemer kan wellicht introvert zijn, wat op kan vallen in een extraverte omgeving bijvoorbeeld in de sales of PR. Maar wellicht is deze persoon wel heel goed in structuur aanbrengen en in cijfers. Highlight deze goede eigenschappen, ook naar de rest van het team. The strength of the team lies in diversity! 

5: Wees nieuwsgierig. 

Je bent nooit uitgeleerd, daar geloven we ook bij The Qommunity heilig in. Heb daarom geen oordeel, maar blijf ontdekken. Dit is een mooi uitgangspunt voor de toekomst. Creatief consultant Maartje Weijers geeft hierbij de tip: “Blijf jezelf afvragen hoe jij met jouw netwerk en skills behulpzaam kunt zijn voor anderen.” Ras-Rotterdammer en creative director Leon Kranenburg is ook altijd nieuwsgierig naar de intrinsieke motivatie bij zijn klanten: “We kunnen en moeten "educaten", soms ook onze eigen klanten of partners, maar ik verwacht wel culturele sensitiviteit.” 

Hij vervolgt: “Awareness anno 2022 bij de mensen waarmee en waarvoor we werken. Ik vraag daarom door, voel aan en neem dan een beslissing of de samenwerking daadwerkelijk oprecht en echt is. Wanneer een klant er toch een zienswijze op nahoudt waar wij niet achter staan, nemen we afscheid.” Op deze manier vormen we de ultieme vorm van met elkaar samenwerken. Juist nu is dat belangrijker dan ooit. The Freelance Qommunity
Freelancen hoeft helemaal niet zo eenzaam, onzeker of moeilijk te zijn. Wij geloven dat naast vrijheid en zelfstandigheid, verbinding en zekerheid ook bij the freelance life hoort. The Freelance Qommunity is een online platform dat freelancers helpt aan een ijzersterk netwerk, de juiste kennis en die vette nieuwe klus. Zo maken we van freelancen het leukste beroep van de wereld!Deel via:

Het gezelligste freelance-netwerk van Nederland  Sluit aan bij Qommunity!