Dubbele woonlasten nieuwbouw: 4 tips om ze laag te houden

Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwproject? Hoewel een gloednieuwe woning veel voordelen met zich meebrengt, betekent het ook dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten. Nieuwbouw kun je namelijk meestal niet meteen betrekken. Hoe houd je de kosten beperkt? Doe je voordeel met deze vier tips.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwproject? Hoewel een gloednieuwe woning veel voordelen met zich meebrengt, betekent het ook dat je te maken krijgt met dubbele woonlasten. Nieuwbouw kun je namelijk meestal niet meteen betrekken. Hoe houd je de kosten beperkt? Doe je voordeel met deze vier tips.

Dubbele woonlasten

Dubbele woonlasten nieuwbouw

De bouw van een nieuwbouwwoning duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden. In deze periode betaal je meteen rente en aflossing over je nieuwe hypotheek. Je hebt echter onderdak nodig totdat de nieuwe woning klaar is. Of dat nu een koop- of huurwoning is, in beide gevallen heb je dubbele woonlasten.

Tips om de kosten te beperken

De dubbele lasten kun je betalen met eigen geld. De geldverstrekker wil dan dat je kunt aantonen dat je voldoende eigen middelen hebt om deze kosten één tot twee jaar te dragen. Is je spaarvarken niet genoeg gevuld? Geen nood, er zijn gelukkig nog meer mogelijkheden om de lasten op te vangen.

1. Meefinancieren in je hypotheek

De hypotheekrente die je tijdens de bouw betaalt, kun je bij sommige geldverstrekkers meefinancieren in je hypotheek. Je sluit dan een hogere hypotheek af. Aan die lening zit echter wel een fiscaal nadeel: het valt niet onder de eigenwoningschuld en daarom is de rente niet aftrekbaar van de belasting. De rente tijdens de bouw kun je wél aftrekken van je belastbaar inkomen. Je betaalt de lening af tijdens de looptijd van je nieuwe hypotheek.

2. Overbruggingskrediet

wilt gebruiken voor de hypotheek van je nieuwe woning. Gelukkig is daarvoor het overbruggingskrediet in het leven geroepen. Met dit tijdelijke krediet leen je een bedrag bij de geldverstrekker, zodat jij je nieuwe hypotheek kunt regelen. Vervolgens heb je maximaal twee jaar de tijd om je huis te verkopen.

Zo’n overbruggingskrediet krijg je niet zomaar, er zitten wel voorwaarden aan verbonden. Een hypotheekadviseur kan je vertellen wat deze voorwaarden zijn per hypotheekverstrekker. Lukt het jou wel om een overbruggingskrediet af te sluiten? Dan is dat niet gratis. Je betaalt in de meeste gevallen notariskosten en kosten voor het afsluiten van de lening. Ook moet je de lening in één keer aflossen als de overdracht van de woning plaatsvindt.

3. Lening of schenking

Hebben je ouders nog een spaarpotje? Dan kun je ook geld lenen bij je ouders om de dubbele lasten te kunnen betalen. Je moet de lening dan vastleggen bij de notaris en rente betalen. Je ouders kunnen het bedrag ook schenken. Als dit bedrag binnen de schenkingsvrijstelling van € 31.813 (2024) valt, betaal je daarover geen schenkbelasting. Dat is mooi meegenomen!

4. Tijdelijk intrekken bij familie of vrienden

Kun jij de dubbele woonlasten echt niet opbrengen en ken je niemand die financieel bij kan springen? Dan kun je overwegen om je woning te verkopen of de huur stop te zetten en tijdelijk bij iemand in te trekken. Bij je ouders bijvoorbeeld, of een vriend of vriendin. Dat is financieel gezien de meest voordelige mogelijkheid, omdat je zo bijna geen extra kosten meer hebt van een tweede woning.

De bouw kan beginnen

Zo, nu weet je precies wat jouw opties zijn om de kosten tijdens de bouw van je nieuwe woning te beperken. Wil jij meer weten over het wat er komt kijken bij nieuwbouw? Download dan dit gratis e-book 'Nieuwbouw kopen'. Hierin lees je:

  • waar je op moet letten tijdens de bouw en het regelen van je hypotheek;
  • over het doorvoeren van meer- of minderwerk;
  • wat je kunt doen als de bouw niet zo loopt als je van tevoren dacht.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek